A Gurukul

Swami Niranjanananda Saraswati

A kula szó jelentése család, ehhez hozzáadva a guru szót, a gurukul szó jelentése: a guru családja lesz. Az asrám egy gurukul. Ez egy hely, ahol olyan emberek vannak, akik ugyanazt a jövőképet osztják, ugyanazt az életstílust, ugyanazokat az elveket követik, akik életüket a tanító utasításai alapján élik. Ez azért szükséges, mert a gurukulban egy másfajta oktatásban részesülnek.

Az oktatás modern felfogása az intellektus információval való táplálásáról szól, amely vagy hasznos, vagy nem. Amikor intellektusunkat egyszerűen teletömjük információval: történelemmel, tudománnyal, művészettel stb., akkor személyiségünknek csupán egyetlen jellemzőjét serkentjük. Egy gurukulban nem zsúfoljuk tele intellektusunkat adatokkal, hanem inkább próbáljuk megtapasztalni azt, amiről már van tudásunk, próbáljuk harmóniába hozni, és fegyelmezni belső személyiségünket. A belső személyiség összehangolása, és a személyes fegyelem fejlődése mellékterméke annak, hogy benne élünk, részeivé válunk egy fegyelmezett környezetnek.

Amikor a környezet részévé válsz, belsőleg egy másfajta energiát tapasztalsz meg. Ez az energia, amit megtapasztalsz, felébreszti elméd alvó dimenzióit. Elkezdesz látni, nem csak az elméddel, hanem a szíveddel is. Kezdesz tapasztalatokra szert tenni nem csak a szíveddel, hanem a pszichikus személyiségeddel is. Kezdesz észlelni, nem csak az érzékeken keresztül, hanem intuitív észlelés által.

Így tehát a gurukul egy olyan hely, ahol az emberek egy bizonyos időn keresztül létrehoznak egy környezetet, egy közös célt követnek, és fegyelmezetten élnek a guru irányítása alatt és utasításai szerint, kimondottan azért, hogy az segítse egyéni fejlődésüket, spirituális és mentális növekedésüket.

A Ganga Darshan egy gurukul. Nem csak egy asrám, vagy egy egyetem. Nagyon fontos, hogy ezt a diákok megértsék. Ne viselkedj úgy, mintha a világ valamelyik egyetemén tanulnál. Abban a pillanatban, amikor elkezdesz így viselkedni, tudnod kell, hogy kudarcot vallottál. Egy gurukulban gondolkodás mintáidnak megváltoztatásával, életstílusod átformálásával kell foglalkoznod, nyitott és befogadó módon kell élned egy ideig.

Úgy gondolj rá, mint egy megnagyobbított családra. Ne olyan családra, amely a fivérekre és nővérekre, apára és anyára korlátozódik, hanem sok ismeretlen emberre is, akik a gurukulban összejöttek, akik életed részeivé kell, hogy váljanak a tartózkodásod idejére. Érezned kell őket, gondoskodnod kell róluk, érezned kell a rokonságot és közelséget velük. Így fogod felismerni az asrám tanításainak érvényességét, és amikor hazatérsz, egy különleges emléket fogsz magaddal vinni, amelyet életed utolsó napjáig őrizni fogsz.

Ganga Darshan 1998. augusztus

Forrás: Yoga Magazin, 1998. november