Yoga Publication Trust

A Yoga Publications Trust (YPT) 2000-ben alakult, hogy terjessze és népszerűsítse a Bihar Yoga tradíció tanításait. A könyvek, magazinok, DVD-k és CD-k kiadása valamennyi kor bölcseinek és látnokainak bölcsességét mutatja be gyakorlatias és közérthető módon napjaink törekvői számára. Az YPT kiadványai hitelesek, tudományosak és szisztematikusak, könnyen érthetőek, és mindenekelőtt gyakorlatiasak: a szannjászinok azon törekvésének megtestesülései, hogy másokat is kiemeljenek az egyensúlyvesztettségből és a szorongásból.

A Bihar Yoga tradíció szévájának, vagyis önzetlen erőfeszítésének és hozzájárulásának középpontjában kezdettől fogva a spirituális és jógikus tanítások terjesztése állt a kiadványokon keresztül. Ez a hagyomány Swami Sivanandával kezdődött Rishikeshben az 1920-as évek elején, aki fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy tapasztalatait lejegyezze, és tanításait közzétegye minden spirituális törekvő javára. Egy kis kutirban lakott a Gangesz partján a Himalájában, és hasznos könyvek százait adta ki minden nyelven, hogy az egész világon elterjedjenek.

Swami Sivanandának megvolt a képessége, hogy elérhető közelségbe hozza a legmagasabb tudást mindenki számára . Soha nem próbálta tudományosságát fitogtatni vagy bárkit lenyűgözni, hanem könnyedén eljutott az olvasó szintjére. Még egy könyvet is írt Jóga üzletembereknek címmel, hogy megszólítsa a társadalom minden rétegét . Ennek eredményeként spirituális írásai világszerte olvasók millióiban tudtak spirituális ébredést elindítani, és ösztönözni őket, hogy a spiritualitás ösvényére lépjenek.

Ahogyan Swami Sivananda mindig a spirituális tudás terjesztésére törekedett, ugyanúgy tette ezt tanítványa, Swami Satyananda is. A jógaművek kiadása volt küldetésének egyik fontos alapja, amely brosúrák és füzetek írásával és nyomtatásával kezdődött, amit rögtön követett a Yoga Vidya magazin hindi nyelvű kiadása, majd a Yoga magazin angol nyelvű kiadása. Ezeket a jóga minden aspektusáról szóló korszakalkotó művek sora kísérte, beleértve a jógagyakorlatokról, technikákról, tanításokról és filozófiáról, valamint az egészségjavító jógagyakorlatokról szóló könyveket.

Swami Niranjanananda, guruja, Swami Satyananda nyomdokain haladva, elmélyült a jóga vidjában, és számos kiadványban ismertette eredményeit. Korszakalkotó, úttörő jelentőségű műveket adott közre a jógagyakorlás és a jógafilozófia témakörében, amelyek a jóga és a spirituális élet korábban ismeretlen aspektusait hozták napvilágra. A jógáról szóló számos ősi szentírási és klasszikus szöveg az ő keze alatt kelt új életre, a modern olvasó számára könnyen érthető és befogadható formátumban.

A YPT több mint 350 könyvet adott ki, amelyek a tanítások széles skáláját ismertetik, a konkrét jógagyakorlatokról, a pránájámáról és a meditációról szóló alapvető művektől kezdve a jóga egészségügyi alkalmazásain át a klasszikus és szkriptuális előadásokig, szatszangokig és elmélkedésekig. Ezeket a könyveket számtalan nyelvre lefordították, és világszerte klasszikusként fogadták. Számos kiadványát tankönyvként, oktatási és képzési segédanyagként használják különböző jógaszövetségek, főiskolák, egyetemek és jógaintézetek Indiában és világszerte.