Barion Pixel

Inspirálóink

Swami Sivananda Saraswati

Swami Sivananda Saraswati Pattamadaiban, Tamil Náduban született 1887-ben. Miután Malajában dolgozott orvosként, feladta munkáját, hogy megtalálja a guruját a Himalája lábainál. Risikés szent völgyében telepedett le, ahol 1924-ben Dasnámi szannjásza beavatást kapott Swami Vishwananda Saraswatitól. A következő években könyvek és cikkek százait írta a jógáról és spiritualitásról, hogy fenntartsa és bevezesse a jógikus értékeket a közgondolkodásba. A hangsúlyt arra helyezte, hogy letörje a gátakat, melyek elválasztották a rászorulókat a tanításoktól, melyek segíthettek rajtuk bármilyen formában, legyen az a jóga alkalmazása egészségi célokért, az elme békéjéért vagy spirituális kereséséért. Ezért Indiát járva mindenütt a jóga gyakorlására és isteni életvitelre inspirálta az embereket. 1936-ban Risikésben létrehozta a Divine Life Society-t, 1945-ben a Sivananda Ayurvedic Pharmacy-t, 1948-ban a Yoga Vedanta Forest Academyt és 1957-ben a Sivananda Eye Hospitalt, majd 1963. július 14-én elérte a mahászamádhit. Korának fő spirituális csatornájaként Sri Swami Sivananda Saraswati keresők, tanítványok és aspiránsok ezreit vezette világszerte.

Swami Satyananda Saraswati

Swami Satyananda Saraswati Almórában, Uttar Pradésben született 1923-ban. 1943-ban találkozott Swami Sivanandával Risikésben, aki beavatta őt Dasnámi szannjásza rendbe. 1955-ben hagyta el guruja ásramját, hogy vándorló szerzetesként éljen. 1963-ban megalapította az International Yoga Fellowship egyesületet, majd 1964-ben a Bihar School of Yoga-t. Ezután húsz évig Swami Satyananda a világot járta, a jógikus életmódot és a jóga módszereit hirdette, és több mint 80 könyvet írt. 1987-ben létrehozta a Sivananda Math jótékonysági szervezetet, amely a vidék fejlesztését hivatott elősegíteni. Ugyanebben az évben alapította meg a Yoga Research Foundation-t, amely jógával kapcsolatos tudományos kutatásokat szervez és támogat. 1988-ban visszavonult, felvette a ksétra szannjászát, és életének utolsó húsz évét Rikhiapeethben töltötte, ahol szannjászinoknak előírt szádhanákat végzett, és ahol a gurujától tanult „szeress, szolgálj, adj” alapelvek szerint élt. 2009. december 5-én érte el a mahászamádhit.

Swami Niranjanananda Saraswati

Swami Niranjanananda Saraswati Rajnandgaonban (Chhattisgarh) született 1960-ban. Születésétől fogva guruja, Swami Satyananda Saraswati vezette. Négy éves korában ment a Bihar School of Yogába , hogy gurujával éljen. Itt Swami Satyananda jóga nidrán keresztül tanította a jógikus és spirituális tudományokra. 1971-ben beavatást kapott a Dasnámi szannjásza tradícióba, és ezt követően tizenegy éven át a tengerentúlon élt. Ez alatt mesteri szintre fejlesztett számos képességet, megértést szerzett különböző kultúrákról, és segítette Satyananda Yoga ásramok és központok megalapítását Európában, Ausztráliában, Észak és Dél-Amerikában. Guruja utasítására 1983-ban visszatért Indiába, hogy a Ganga Darshanból irányítsa a Bihar School of Yoga, a Sivananda Math és a Yoga Research Foundation tevékenységeit. 1990-ben Swami Satyananda paramahamsza szannjászinná avatta őt, majd 1995-ben kinevezte spirituális utódául. 1994-ben Mungerben létrehozta a Bihar Yoga Bharatit, a világ első jógaegyetemét, 2000-ben pedig a Yoga Publication Trust-ot, a jógikus, védikus és tantrikus tudományokkal kapcsolatos kiadót. Szintén ő indította útnak a Bal Yoga Mitra Mandalt, a gyerekek jógaszervezetét 1995-ben. A mungeri tevékenységek vezetése mellett 2009-ig  intenzíven utazott az egész világban, hogy útmutatást adjon a keresőknek. Ezt követően Swami Satyananda utasítására elkezdte életének következő szakaszát, a szannjásza tradíció fejlesztését. Swami Niranjan számos könyv szerzője a jóga, a tantra és az upanisadok témájában. A bölcsesség forrásának és kiemelkedő szaktekintélynek tartják a jógikus filozófia, gyakorlat és életmód valamennyi aspektusában. Jelenleg a Sannyasa Peeth megvalósításán keresztül tovább folytatja guruja szolgálatát.

Swami Satyasangananda Saraswati

Swami Satyasangananda Saraswati, népszerű nevén Swami Satsangi 1953-ban született  Csandernagóréban, Nyugat-Bengálban. Habár modern oktatásban és nevelésben részesült, a fiatalon átélt sorozatos belső ébredések hatására a szannjásza életet választotta. 1982. július 6-án  avatta őt be Swami Satyananda a Dasnámi szannjásza tradícióba. Ezután Swami Satyanandát kísérte az indiai és külföldi körútjain. Az ezek során szerzett tapasztalatok által olyan tudóssá fejlődött, aki egyaránt szakértő a jógikus és tantrikus hagyományokban valamint a modern tudományokban és filozófiákban is. Swami Satsangi inspiráló tanár és tehetséges szerző a jóga és a tantra témáiban. Főbb művei: a Sri Vigyana Bhairava Tantra; The Ascent, a Karma Sannyasa, a Light on the Guru and Disciple Relationship és a The Descent, ami Adi Guru Shankaracharyának az isteni gyönyörről írt híres verséhez, a Sri Saundarya Laharihoz írott kommentár. Egyik  legnépszerűbb könyve a Tattwa Shuddhi: a belső tisztulás tantrikus tudományának alapvető gyakorlata. Swami Satsangi jelenleg a Rikhiapeeth ásram vezetője, ahol gurujának útmutatásait követve irányítja a Sivananda Math tevékenységeit.