Barion Pixel

A csakrák felébresztése

Swami Satyananda Saraswati

1981 szeptemberében a Zinal Konferencián Swami Satyananda a spirituális ébredés különböző szintjeit ismertette és elmagyarázta, hogy a csakrák és a szusumná nádi ébredésének meg kell előznie a kundalíni felébredését.

Az összes csakra az idá és pingalá nádín keresztül közvetlenül kapcsolódik a test minden egyes szervéhez, azon a sajátos területen. Például a szvádhisthána csakra az idegpályákon keresztül közvetlenül kapcsolódik a húgyivarszervi és a petefészek rendszerhez, az anáhata csakra a szív- és érrendszerhez és a tüdőkhöz. A vishuddhi csakra kapcsolódik a fülekhez, az orrhoz és a torokhoz. Nos, ezek a kapcsolódások, melyek a csakrák és a fiziológiai szervek között léteznek, már amennyire az idát és a pingalát illeti. Amikor a felébredés megtörténik, az először a szusumná nádíban jön létre.

Az ’ébredés’ szó három különböző szövegkörnyezetben használatos: a csakrák ébredése, a szusumná ébredése, és a kundalíni ébredése. Először a csakrák felébredésének kell megtörténnie, aztán a szusumná ébredésének, és csak e kettő után valósul meg a kundalíni ébredése. Ha a csakrák és a szusumná zárt, és a gyakorlataid által a kundalíni felébred, hová fog menni ez a hatalmas erő? Mielőtt létrehoznál ennyi elektromosságot, először rendelkezned kell egy elvezető csatornával és egy elosztó rendszerrel. A szusumná az elvezető csatorna és a csakrák a csomópontok, ahonnan az energia, a kundalíni ébredése által felfokozva, elosztásra kerül a test különböző szerveihez és területeire.

Van egy másik fontos pont, amit meg kell említeni. A szusumná a múládhárától az ágjáig fut fel, de keresztül kell mennie a szvádhisthánán, manipúrán, anáhatán és vishuddhin. Ha minden csakra zárt, az egy gátat formál, mint egy magas korlát, amit az autópályán találsz. Ha megtörténik a kundalíni felébredése, az energia csak egy bizonyos csakráig megy fel, de nem tud túlhaladni rajta, mert a csakra zárt, nincs felébredve.

A kundalíni felébresztéséhez, az első fontos dolog, amit tennünk kell, a csakrák felébresztése. A csakrák felébresztése létrejön bizonyos ászanák gyakorlása által. Ez pontosan az ászanák gyakorlásának célja. A terápia csak egy melléktermék. Aztán fel kell ébresztened a csakrákat a mantrát vagy bidzsa mantrát gyakorolva és különböző pontokra koncentrálva. A harmadik módszer a csakrák megnyitására a pránájáma gyakorlása. Mindemellett, az ászana és a mantra gyakorlatok a legjobb módjai a csakrák felébresztésének és életre keltésének.

Amikor egy csakra ébredése elkezdődik, lehet, hogy vannak bizonyos látomásaid és élményeid. Emlékezned kell, hogy azok a látomások és élmények nem a kundalíni ébredését mutatják, sőt nem is a szusumná ébredését. Általában az élmények, melyek a csakrák felébredését mutatják fantasztikus természetűek, de nem jelentenek semmit, amikor megpróbálod felmérni a következményüket. Mondok egy példát. Sok évvel ezelőtt, meditáltam a Gangesz partján, Rishikeshben, és hirtelen volt egy nagyon élénk megélésem. Láttam az egész földet kettétörni. Ez egy nagyon tiszta látomás volt, és emlékszem rá még ma is, de ennek a látomásnak semmi köze nem volt a valósághoz; egyszerűen csak láttam.

Nos, ez a csakrák felébredésének egy megtapasztalása. Láthatsz angyalokat, isteni formákat, a napot, a holdat és a csillagokat. Hallhatsz zenét vagy érezhetsz egyfajta üdvösséget vagy extázist. Ezek és sok más élmény mutatja a csakrák felébredését. Aztán jön a szusumná ébredése. Amikor a szusumnában létrejön az ébredés, érezhetsz egy fényoszlopot. Érezhetsz egy felfelé irányuló vezetéket belülről teljesen megvilágítva.

Ezek az élmények, amelyekről beszélek, különböző vallásbeli szentek által ismertetve lettek az énekeken és történeteken keresztül, melyeket sajnálatos módon a hívek nem értenek manapság. Mindazonáltal, a kundalíni ébredése egy esemény az ember életében. Minden tapasztalatnak van egy „kézzelfogható bizonyítéka”, legyen az a természetfeletti érzékelések felébredése vagy egyfajta sajátos zseniség ébredése. Talán egy prófécia formájában, amit képes vagy közvetíteni az emberek számára, vagy egy átalakulás a test fizikai elemeiben, amit képes vagy materializálni, vagy egy mágneses befolyás, amit képes vagy emberek tömegeire kivetni politikusként, zenészként vagy szentként.

A kundalíni ébredésének kézzelfogható, pozitív, konkrét bizonyítékai vannak. Nem mondhatod, hogy a kundalínid felébredt, ha nincs bizonyítékod. Ha jönnek hozzám az emberek és azt mondják, hogy a kundalínijük felébredt, megkérdem őket: ’Honnan tudod?’ Azt mondják: ’Ezt érzem, azt érzem.’ Erre azt felelem: ’Ez nem elég.’ Mivel, amikor a kundalíni felébredése megtörténik, teljesen túlléped az mentális éberség normál kategóriáit. A tudás látóköre nagyobbá válik.

A legtöbb ember azon téves befolyás alatt van, hogy a kundalíni a test alacsonyabb részeiben észlelt, de az érzékszervi megtapasztalások, mint a fájdalom, élvezet, íz, érintés, látás, szaglás és hang mind érzékelt az agyban a különböző áramkörök által. Hasonlóan, minden csakra kapcsolódik egy sajátos területhez az agyban. Amikor ezek a zónák aktiválva vannak, különböző élmények, kifejezések és képességek lépnek működésbe.

Amikor a kundalíni keresztülmegy a szvádhisthánán, vagy ottmarad valamennyi ideig, az összes rejtett és elnyomott vászanád vagy szenvedélyed előjön. Amikor a kundalíni az anáhata csakrában van, akkor feltöltődsz feltétlen odaadással. Még egy ateista is meg fog változni, amikor a kundalíni az anáhata csakra közelségében van. Nagy költővé, énekessé, tisztánlátóvá válsz, és képes vagy meghódítani az embereket a mérhetetlen szereteteddel.

Amikor a kundalíni a vishuddhi csakrában van, akkor a nektár vagy ambrózia megfelelően kerül felhasználásra a test által, és a test sejtjei megfiatalodnak. A beteges soványság és az öregség eltűnik. A test átalakul egy fiatal személy testévé. Ez az, amiért azt mondják, hogy amikor a kundalíni valaki vishuddhi csakrájában van, akkor az illető élvezi az örök fiatalságot.

Ez egy nagyon fontos téma, amit ma megbeszéltünk. Mindenkinek, akár családfenntartó akár szannjászin, emlékeznie kell, hogy a kundalíni felébresztése az emberi leszületésnek az elsődleges célja. Az érzéki élet különböző örömei, melyeket élvezel és melyeket élvezhetsz, csak arra valók, hogy fokozzák a kundalíni ébredését az emberi élet kedvezőtlen körülményei közepette.

Így, a kundalíni felébresztése érdekében, először kell, hogy legyen egy gurud, azután egy mantrád, aztán egy ászanákat, pránájámát és alkalmi hatha jóga satkrijákat tartalmazó gyakorló rendszered, azután adzsapa dzsapa és krijá jóga gyakorlataid egymást követő sorrendben. És ha követed ezt a jógikus útvonalat, még ha a kundalínid nem is ébredt fel, nem számít. Legalább a csakrák és a szusumná ébredése meg fog történni.

Forrás: Yoga Magazin 1982. május