Barion Pixel

Az igazi guru

Swami Sivananda Saraswati tanításaiból

Íme az igazi guru jellemzői. Ha ezeket a tulajdonságokat megleled valakiben, fogadd el őt azonnal gurudnak.

Az igazi guru tökéletesen ismeri az Önvalót és a Védákat. Látásmódja higgadt, elméje kiegyensúlyozott. Mentes a vonzódástól, a taszítástól, az egoizmustól, a dühtől, az érzéki vágytól, a kapzsiságtól, a ragaszkodástól és a büszkeségtől. Ő a könyörületesség óceánja, és a szeretet megtestesülése. Tökéletesen félelemmentes. Nem vár el senkitől semmit. Jelleme példamutató.

A guru Brahman. A guru Ishwara. A guru Isten. Az ő szava Isten szava. Kedves mosolya fényt, üdvösséget, örömet, tudást és békességet sugároz. Keresi az igazi törekvőket. Társaságában élni szellemi tanulást jelent. Már a puszta jelenléte is felemelő, inspiráló és lelkesítő. Maga a társasága eszköz a megvilágosodáshoz. Egy igazi guru áldás a szenvedő emberiségnek.

Üdvözlés a guru lótusz lábainak. Én teljes mértékben hiszek az igazi guruban. Legmélyebb tiszteletem a gurumé. Szívem arra vágyik, hogy az ő lótusz lábait szolgálja mindörökre. Hiszek abban, hogy nincs semmi, ami az elme szennyeződéseinek eltávolításával erősebben tisztítana, mint guru szolgálata. Tökéletesen hiszek abban, hogy a guru állandó társasága az egyetlen biztonságos csónak, ami átvisz minket a halhatatlanság túlpartjára.