Mi a bevatáskor a guru számára adott daksina jelentése és célja?

Swami Niranjanananda Saraswati

A daksina az adás és kapás ősrégi hagyománya. Tradicionálisan a tanítványok, amikor a guruhoz járultak, három dolgot ajánlottak fel, amelyek az egót, az életet és a jólétet szimbolizálták. Az egót a kókusz szimbolizálta, ami nagyon kemény és nehéz feltörni, de amint feltöröd a kemény burkot, belül ízletes. Hasonlóan, amikor képesek vagyunk feltörni az egónk kemény burkát, a belső tiszta. Ez szimbolizálja a gurunak való önátadást, és hogy a tanítvány hagyja kifejeződni a guru energiáját a saját életében. Az isteni akaratnak való önátadást szimbolizálja, és azt, hogy nem engedjük, hogy az egó akadállyá váljon.

A második szimbolikus ajándék a víz adása volt, ami az életet fejezi ki. A harmadik a pénz volt, arany formájában, annak érdekében, hogy a mester munkája vagy küldetése hanyatlás nélkül folytatódhasson. A gazdagság átadása volt a guru víziója vagy a guru tradíciója iránti szolidaritás szimbolikus kifejezése.

Manapság is érvényesek ezek az ideá­lok. A beavatás alkalmával kapsz valamit, ami a maga nemében egyedülálló az életedben, és hogyan fejezed ki az elismeré­sedet? Egy falevél vagy virág adásával? A virág nem segíti a tradíció vízióját vagy küldetését. Egy falevél nem támogatja a guru tradíciójának vízióját vagy küldeté­sét. Az általad felajánlott ajándéknak reprezentálnia kell a munka folyamatosságának szándékát. Ez a daksina koncepciója. Amikor valami nagyon különlegeset, jótékony hatásút és inspirálót kapsz, akkor járulj hozzá a misszió folyamatosságához.