Barion Pixel

Szatszang az egészségről

Swami Satyananda Saraswati

Elhangzott a Zinal konferencián Svájcban 1979. szeptember 1-jén

Előnyös lehet a modern ember számára olyan jóga technikák gyakorlása, amelyek évszázadokkal ezelőtt alakultak ki?

A mai civilizált társadalomban az ember komplexusai és neurózisai jelentősen megnőttek. Évszázadokkal ezelőtt őseink kedvezőbb környezetet élveztek a jóga gyakorlására, de a tudományra ugyanakkor nem volt olyan nagymértékben szükség, mint ebben a mai zavaros és neurotikus világban.

Fizikai szinten ki vagyunk téve a szennyezett és diszharmonikus környezetnek, amelyben a természet törvényeit nem tartják tiszteletben. Testünk sok méreganyagot vesz magához a légkörből és a táplálékból, és ezektől a felhalmozott szennyeződésektől tisztító eljárással kell megszabadulnunk. A jóga az egyetlen tudomány, amely biztosította ehhez az eszközöket. A hatha jóga gyakorlatok azért vannak, hogy megtisztítsák a gyomrot és az egész tápcsatornát. A pránájáma tisztít és kiegyensúlyozza a légzőszervi és idegrendszeri egyensúlytalanságokat, az ászanák, mudrák és bandhák feloldják az energia blokkokat, és segítenek felépíteni a test vitalitását és ellenálló képességét.

Mentális síkon a mindennapi életben tapasztalt aggodalmak, félelmek, szorongások és feszültségek, mint szennyeződések felhalmozódnak a tudatalattiban. Hogy megszabaduljon e toxinoktól és a feszültségtől, az embernek meditálni és relaxálni kell.

Így, bár a jóga gyakorlatokat évszázadokkal ezelőtt fejlesztették ki, ez nem jelenti azt, hogy azok nem alkalmasak a modern idők embere számára. Sőt mi, akik nagyobb stresszben és a feszültségben élünk, rövidebb idő alatt fogjuk megvalósítani a jóga előnyeit, mint az előző kultúra emberei.

Mi a betegség?

Betegség olyan, a szervezetben tapasztalható állapot, amely az elmében létezik. A jóga fogalmi rendszere szerint a betegség a mélyebb én velejárója, de nem vagyunk erre érzékenyek, úgyhogy inkább az elme és a test érzékei által tapasztaljuk meg. Minden betegség, legyenek azok az emésztő-, légzőszervi vagy keringési rendszer betegségei, az egészség szabályainak elhanyagolása miatt keletkeznek.

Mi a legjobb módja a szervezetben tapasztalható súlyos betegségek kezelésének?

A krónikus és maradandó betegségeket hatékonyan kezeli a hatha jóga gyakorlás. Betegségeket, amelyek tisztán fizikai jellegűek, lehet közvetlenül kezelni ászanák, pránájáma és a hatha jóga hatféle tisztító krijájának segítségével. Azonban, ha az ok nem a test, hanem az elme mélyén rejlik, akkor a hatha jógát a rádzsa jógával kell párosítani. A betegségek, például a rák, a fejedben születnek, de nyilvánvaló, hogy a szervezetben hosszú idő alatt alakulnak ki.

Mondok egy példát. Ha egy ember a hatvanas éveiben hirtelen elveszíti tizenkilenc éves fiát, ez bizonyosan egy hatalmas sokk. Ennek a sokknak a hatása átterjed a tudatalattiba, és ott, mint egy mag a föld alatt, elkezd működni. Minden esetben ez a sokkra adott normális reakció. Minden tapasztalat az élet szerves részévé válik, és aktiválódik a személyiségben, mint amikor egy magot elvetnek a földbe. Ez nem látható, de továbbra is növekszik, amíg meg nem nyilvánul a szervezet szintjén. Bármi, ami a szervezetben történik, befolyásolja az elmét és bármi, ami hatással van az elmére, hatással van a testre is, és ez magában foglalja a súlyos betegségeket, például az asztmát, a rákot és a cukorbetegséget.

Még azok emberek is, akik már 25 éve szenvednek olyan betegségektől, mint az asztma és a mentális zavarok, nagy javulást mutatnak 15-20 nappal a jóga kezelés után. Ők úgy vélik, hogy ez egy csoda, de a valódi oka a javulásnak az, hogy a jóga gyakorlatok ilyen erősek, mert a munkát a tudatalattiban végzik el, és a betegség gyökerét, azaz a valódi okát kezelik.
Mivel a betegség megnyilvánulhat szellemi vagy fizikai okok miatt, a legjobb, ha a gyakorlatban a hatha jóga és a rádzsa jóga technikákat együtt végezzük. Egy ember szenvedhet asztmában, mert olyan éghajlat alatt lakik, amely nem felel meg neki, és kifejlesztett egy allergiát, amely azt eredményezte, hogy asztmássá vált. Vagy talán van egy bizonyos elfojtás az elméjében, amelynek oka valamilyen gyermekkori szenvedés.

A böjt egyfajta tisztítási folyamat, és ezért a hatha jógához tartozik?

A hatha jóga technikák olyan alaposan megtisztítják a testet, hogy ha rendszeresen gyakorolják, nem szükséges mellette böjtölni. Mindazonáltal azt találtuk, hogy egy kis böjt időnként nagyon hasznos azoknak, akik szeretnék a hagyományos jógát gyakorolni. Azt is megállapították, hogy a böjt nagy segítség pszichotikusok, neurotikusok és skizofrének kezelésében.

A lelki életben vannak olyan időszakok, amikor böjtölni kell. Például, amikor a kundalíni felébresztése zajlik, a test és a lélek sok tapasztalaton megy keresztül. Ilyenkor a hatha jóga valószínűleg nem lesz lehetséges, ezért a testet a böjt által kell megtisztítani. Még ha hét napig nem is eszik valaki, akkor sem számít, mert a spirituálisan áthatott szervezetben a táplálkozás belsőleg létrejön. Nem az étel táplálja a testet, hanem a prána. Ha a prána hiányzik, nem számít, hogy mennyi ételt veszünk magunkhoz, valószínű, hogy megbetegszünk. Ha van elegendő prána, az összes vitamint és tápanyagot létre lehet hozni a fizikai testben.

Milyen az ideális étrend a hatha jógát gyakorló az emberek számára?

Az ideális diéta egy hatha jógi számára olyan élelmiszerekből áll, amelyeket rendesen meg tud emészteni. Még ha a diéta alapvetően róti, rizs, dhál és zöldség, akkor is hozzá lehet igazítani egy kicsit az egyén szádhanájához és egészségi állapotához. Például a legjobb diéta a sankhapraksálana [bélmosás] után a kicseri [rizsből és lencséből készült főtt kása]. Vjághra krijá elvégzése után khírt [híg tejberizs] kell enni. Ha valaki a pránajámát hosszú ideig gyakorolja, a legjobb, ha zsíros ételeket, vajat, ghít és tejet fogyaszt. Dhjáná gyakorlást követő pár órában az ideális étel a kicseri.

Az egészségi állapotot figyelembe véve, ha gyomorfekélyben szenved savtúltengés miatt, a legjobb, ha néhány satut, kekszet eszik vagy tejet iszik két-három óránként. Azért nem lehet közvetlen választ adni erre a kérdésre, mert a legtöbb esetben a diétát változtatni kell, hogy az megfeleljen az egyén számára.

Ha valaki hatha jógát akar gyakorolni, fel kell, hogy adja az alkohol és a cigaretta fogyasztását, és abba kell hagynia gyógyszerek szedését? Ezeket a dolgok lassítják az egyén spirituális fejlődését?

Hogy teljesen őszinte legyek, semmi sem befolyásolhatja a tudatosság evolúciós útját. Ha valaki követi a meditációs technikákat, és az elme eléri a pihenés állapotát, akkor ezekre a dolgokra nincs szükség. Amikor az ember feszült, szüksége van a cigarettára, az alkoholra és hasonló dolgokra, de ha nincs feszültség, akkor nincs ezekre szükség. Személy szerint nem vagyok ezeknek a dolgoknak az ellenzője; ezek csak külső megnyilvánulások. Még aki meditál is, fogyaszthatja ezeket, ha tényleg akarja.

Ha valaki dohányzik vagy iszik, nincs értelme harcolni ezekkel a szokásokkal, mert azokat egyéb körülmények is okozhatják, esetleg hormonális egyensúlyhiány. A hatha jóga gyakorlásával azonban megtisztíthatjuk a testet és kijavítjuk az egyensúlyhiányt. Aztán az idő múlásával az alkoholra, a drogokra és a cigarettára már nem lesz szükség.

Ha valaki gyógyszert szed, és meg akarja kezdeni a hatha jóga kúrát, állítsa le az összes gyógyszer szedését?

Amikor elkezdődik a jóga terápia, fokozatosan kell csökkenteni a bevitt gyógyszereket. Aztán, amikor a gyakorló tisztító krijákat végez, fel lehet adni minden gyógyszert, ha egy tapasztalt jóga terapeuta irányítása alatt végzi a gyakorlatokat.

Lehet a hatha jóga technika előnyös heroin-függők számára?

A hatha jóga satkarma a heroin függő kezelésének a legfontosabb része. Az egész fizikai testet alaposan meg kell tisztítani mind belsőleg, mind külsőleg. A toxikus anyagokat el kell távolítani a belekből, májból, veséből, lépből stb., és a sav, epe és váladék termelését szabályozni kell. A hatha jógán keresztül lehet ezt megtenni. Egyes ászanák és pránajámák gyakorlásával a hormonális váladékot lehet szabályozni, és a belső elválasztású eltömődéseket el lehet távolítani. Tartási hibák is javíthatók, és a test vitalitása is nagyban növelhető. A kezelés gyorsabb és sikeresebb, ha a gyakorlat rendszeres, és ha speciális diétát tartunk. Az is javasolt, hogy ezt a kezelést ásram környezetben végezzük.

Melyik hatha jóga technika ajánlatos a gyenge látás javítására gyermekeknél?

Először szem gyakorlatokat kell végezni. Később el kell kezdeni a hatha jóga technikák közül a trátakát és nétit. Ezeket naponta együtt kell gyakorolni a szúrja namaszkárával. Egy kis változtatás a diétán és egy kis séta a nedves füvön, télen is segít a látás javításában.

A tanítványomnak bőrrákja van és tanácsoltam neki, hogy satkarma gyakorlatot végezzen, és legyen vegetáriánus. Van további javaslata?

Oly sok ember viszi túlzásba a napozást, és ez az, ami történik. Kellene lennie némi korlátozásnak. Elvégre a fehér emberek is szépek és a feketék is szépek. A szépség nem a színtől függ.

Többek között a tanítvány ne menjen a forró napra, amíg teljesen jól nem lesz, és kezdjen amarólit gyakorolni. Ez magába foglalja a vizelet belső felhasználását és külsőleg történő alkalmazását. Sok tudományos vizsgálat foglalkozott már a vizelet kémiai összetételével és ennek eredményét egy kiadványban, az úgynevezett “Amarólí”-ban összesítették. A tanulmányok azt mutatják, hogy sok különböző vegyi anyag, hormon és enzim van jelen a vizeletben, ezek jótékony hatásúak, és segítenek a betegségek leküzdésében.

Az amarólí biztonságosan használható a rák enyhe formáinál. Nem vonok le olyan következtetést, hogy felhasználható lenne halálos rákfajták leküzdésében, de láttam működni. Bőrráknál ez a gyakorlat igen előnyös lehet.

Mi a legjobb jóga gyakorlat magas vérnyomás esetén?

Van egy egyszerű gyakorlat. Egyszerűen feküdjön le vagy üljön egy kényelmes székbe, csukja be a szemét, és koncentráljon a lélegzetvételre. Csak kövesse a természetes légzést, amely folyik ki és be. Az elme és a test kapcsolatban kell, hogy álljon. Ez a módszer csökkenti a magas vérnyomást. Mindannyian tudjuk, hogy kell belélegezni és kilélegezni, de rendszerint nem vagyunk teljesen tudatában ennek. Ha tudatosítjuk a lélegzést, akkor létrejön ez a kapcsolat az elme és a test között, és a feszültségek csökkennek. Ez a csökkentés valódi és látható, ha megmérjük a vérnyomásunkat gyakorlat előtt és után. Mindig van egy jelentős különbség.

Melyik ászanát kellene gyakorolni ahhoz, hogy növeljük a vérnyomást?

Ha magas vagy alacsony a vérnyomása, és sziddhászanát vagy sziddha jóni ászanát gyakorol, akkor sikeresen szabályozhatja a vérnyomását. Lehet még végezni sasánkászana és sírsászana, valamint bhasztriká és kapálabháti pránájáma gyakorlatokat, amelyeket egy hosszú pihenés kövessen.

Meddig várjunk az ászanák gyakorlásának megkezdése előtt egy hasi műtét után?

Bármely műtét esetében biztonságosabb, ha 3-6 hónapot vár a jógaszánák vagy más gyakorlatok megkezdése előtt. De vannak bizonyos kisebb műtétek, ahol meg lehet kezdeni a jógaszánákat kettő vagy három hónapon belül. Ez a fő ászanák gyakorlását jelenti, úgy, mint a bhudzsang-ászana, salabhászana, sírsászana, szarvangászana vagy szúrja namaszkára. A könnyű mozgásokat, mint a pavanmuktászana mindig a megfelelő útmutatás mellett kell elvégezni.

Milyen jóga gyakorlatok javasoltak szabálytalan szívverés esetén?

Számos tudományos vizsgálatot végeztek a jógával, különösen a szívkoszorúér betegségek területén. A pavanmuktászana mindig jó, de jobb, ha a bármilyen formában szívbetegségben szenvedő személy jóga terápiát végző szakértőhöz fordul, aki tudja, milyen gyakorlatokat és kezelést kell végezni. Például sok esetben a jóga nidrá nagyon jól működik, de más esetekben jobb eredmények érhetők el azáltal, ha a beteg adzsapa dzsapát végez.

Az egyetlen fiam skizofréniában szenved. Ő miért nem gyógyítható?

A skizofrénia egy lelkiállapot, és gyógyítható. Tény, hogy a legtöbb ember skizofréniára hajlamos, ugyanakkor azért, mert képesek fenntartani bizonyos fokú kontrollt, még nem érték el azt a pontot, ahol a mentális állapotot betegségnek lehet nevezni. Amikor valaki elveszíti az irányítást, és nem tud parancsolni a mentális helyzetei és megnyilvánulásai során, akkor nevezik ezt betegségnek.

Annak érdekében, hogy egy skizofrén visszataláljon a normális viselkedés útjára, jógát kell gyakorolnia. Először is gyakorolnia kell a hatha jóga technikákat, hogy megtisztítsa a mirigy- és az idegrendszerét, majd rádzsá és gjáná jógát kell végezni. Ezt követően fel kell kelteni az érdeklődését a karma jóga iránt, és a haladás gyors lesz, mert a karma jóga a leghatékonyabb módszer.

A mungeri ásramunkban sikeresen kezeltünk számos skizofrént, de gyakran szembesültünk problémákkal. Bár a jóga terápia nagyon erős és hatékony, ez nem mindig vezet a teljes gyógyuláshoz, mert az emberek visszakerülnek ugyanabba a helyzetbe, amiben skizofrénné váltak. Ugyanahhoz a családhoz mennek vissza, ugyanazt a munkát végzik, ugyanazokat a szokásokat veszik fel, ugyanazt az élelmiszert fogyasztják és ugyanabban a környezetben vannak, amely miatt a munkánk kárba vész. Ez az oka annak, hogy nem vagyunk képesek teljes gyógyulást adni, amelyet pedig a jógagyakorlatok lehetővé tennének.

Skandináv ásramunkban a szvámik elmegyógyintézetekbe látogatnak Dánia és Svédország szerte, és tanítják a betegeknek a tisztító hatha jóga gyakorlatokat és más technikákat. Több beteg meggyógyult, elbocsátották a kórházból, de aggódtunk a rehabilitációjuk miatt, mert tudtuk, hogy a társadalmi környezet újra beteggé teszi őket. Ezért létrehoztunk egy olyan létesítményt, ahol maradni és dolgozni tudnak az ásramban, jógát tanítanak, írnak és könyveket nyomtatnak. Ha figyelünk a betegre, és betartjuk a diéta és a napi tevékenységek szabályait, akkor a jóga is feltétlenül segít nekik.

Forrás: Yoga Magazin, 1980. május