Az újjászületés napja

Swami Satyananda Saraswati

A Guru Púrnima, amely a Vyasa Púdzsa napjaként is ismert, egy nagyon kedvező alkalom bármely spirituális szádhana elkezdéséhez. Ezen a napon, a Sri Veda Vyasa és a Brahmavidya gurukat imádják. Sri Vyasa, Vishnu egyik inkarnációja, ezen az emlékezetes napon kezdte el írni az egyedi Brahma Szútráit. Sri Vyasa a négy Véda megszerkesztésével, a 18 Púrána, a Mahábhárata és a Bhágavata megírásával szolgálta az emberiséget.

Kezdj el spirituális szádhanát gyakorolni ettől a naptól. Hozd létre a szellemiség friss hullámait. Hagyd, hogy minden, amit olvastál, hallottál, láttál és tanultál, alakuljon át a szádhanán keresztül önzetlen szolgálattá, és folyamatos imádsággá, és a minden lényben lakó isten imádatává. Nem elég lemondani az otthonodról és a feladataidról az Isten-megvalósítás érdekében. Fel kell ébresztened a megingathatatlan hitet és a legfelsőbb szeretetet a benned lévő isten iránt.

A lelked egészen erőteljes. Az istened egészen erőteljes. Benned van, és képes leszel találkozni vele meditációban. Hús-vér emberként fog eljönni hozzád. Beszélni fog hozzád, és kézen fog fogni. Meditációban, amikor a testtudatosság szintje fölé emelkedsz, a belső isten megnyilvánul, és eljön hozzád. Akkor megtapasztalhatod az ő szerető, és isteni jelenlétét. Erősítsd meg a hitedet a Guru Púrnima alkalmával.

A guru kegyelmével dharmát, szádhanát és megingathatatlan hitet kaptál. Ezt a hármat folyamatosan fenn kellene tartanod. Elvárt tőled, hogy igaz és komoly légy a szádhanádban, Isten és a guru irányába. Senki sem lesz képes megtörni nemes hitedet és spirituális meggyőződéseidet.

Egyedül a guru tudja széttörni a kötődés szorító láncait, és megszabadítani az aspiránst a földi lét nyűgjeitől. A guru maga Isten. Irányít és ösztönöz minket a lényünk legbelső magjából. Ő a legfőbb szellem mindenütt.

Tekintsd az egész univerzumot, mint guru szvarúpot (a guru igaz formáját). Lásd a guru irányító kezét, a felébresztő hangát, a megvilágosító bölcsességét a teremtés minden tárgyában. A guru fel fogja fedni az élet összes értékes titkát és átad minden tudást. A legfőbb guru, amely a látható természetben nyilvánul meg, meg fogja tanítani neked az élet legértékesebb leckéit. Imádd ezen guruk guruját, aki avadhút (avadhut = misztikus, aki a testtudatosság fölé emelkedett; tiszta tudatosság emberi formában) Dattatreyát tanította. A csendes, mindent elbíró föld a nagy béketűrésével, az árnyas gyümölcstermő fa a készséges önfeláldozásával, a hatalmas indiai fügefa türelemmel nyugszik a kis magban, a csepegő víz, melynek állhatatossága kivájja a sziklát, a bolygók és az évszakok a maguk rendjével és szabályszerűségével – ezek mind isteni guruk azok számára, akik figyelni fognak, hallani és befogadni. Ürítsd ki magadból az egód kicsinyes érzését. Válj tisztává és kötetlenné, mint a hegyi szellő, azután a természet keblén lévő minden kincs a tiéd lesz. Légy olyan, mint a folyó, amely folyamatosan, állhatatosan, állandóan az óceán felé áramlik. Életed minden pillanatában haladj folytonosan a lét-tudás–mennyei boldogság legfőbb állapota irányába. Hagyd, hogy gondolataid, szavaid és cselekedeteid csakis e cél felé irányuljanak. Fejlődni fogsz, és el fogod érni a tökéletességet csodálatosan rövid időn belül. Tisztítsd meg magad az átman dicsőséges fényének a teliholdban való visszatükröződése által.

1977. július