Egészség és hosszú élet

Swami Sivananda Saraswati

Az emberi faj korai történetében nem történik túl sok említés betegségekről, és nem rendelkezünk olyan bizonyítékokkal sem, melyek arra utalnának, hogy az emberek akkoriban olyan betegségeknek lettek volna kitéve, melyek testüket kínozták. Nem, a bizonyíték inkább azt igazolja, hogy a betegségeket mind szerezték, aztán művelték, és betakarították; és mind a mai napig szórják szét az egész földkerekségen.

Nagyon is igaz, hogy a jó egészség minden áldás közül a legnagyobb, és általánosságban elfogadott, mint az élőlények boldogságához szükséges elengedhetetlen tulajdonság. Általános vélemény, hogy a hírnév, a rang és minden más egyéb, melyre az emberek sóvárogva vágynak, és melyekhez ragaszkodnak, semmik az egészséghez képest, mégis az ember szokásszerűen úgy pocsékolja el az egészségét és az életét, mintha ezek volnának a legcsekélyebb értékűek valamennyi dolog közül. A betegség eredetét, természetét és annak megelőzésére szolgáló eszközöket illető tudatlanság; a hideg közönyösség, mely megtartja a felvett szokások vagy félelmek jelentőségét; a reform kellemetlensége – ezek magyarázzák ezt a nyilvánvaló ellentmondást. Kevés ember ismeri fel igazán azt a mérhetetlen mennyiségű szenvedést, szakszerűtlenséget és halálozást, melyek megelőzhető betegségekből származnak, és hogy az egyének és a közösségek milyen nagy mértékben tudják kontrollálni saját egészségüket és boldogságukat.

Az ember azokban az ősi korokban olyan élettartamot ért el, ami teljességgel összeegyeztethetetlen a mi degenerált testünkkel. Ez az elfajulás, és a hosszú kor elérésére való képtelenségünk, – úgy tűnik -, teljesen az ember ama természetes hajlama miatt van, hogy nem engedelmeskedik az egészség törvényének, melynek betartása oly lényeges a jóléthez. Így amíg az ember engedelmeskedett ezeknek a törvényeknek, melyek arra valók voltak, hogy életmódját illetően irányítsák őt, addig egészség és hosszú élet volt ezért a jutalom. Ezzel szemben az a művi élet, melyet mi élünk, és ez az anyagi mennyiség és változatosság, mely teljes mértékben idegen a testünk szükségleteitől, és amelyekkel folyamatosan helyettesítjük a normális létfenntartást, nos, ezek hoztak minket abba leromlott állapotba, melyben ma vagyunk.

Minthogy az egészség az emberiség legelső szükséglete, mely nélkül nem lehet örömöt és sikert elérni, ezért rendkívüli fontosságú, hogy az emberek ismerjék fizikai felépítésük főbb jellegzetességeit és működését. Egyúttal legyenek tájékozottak a betegségek okait illetően, és rendelkezzenek a mindennapi orvosságokra vonatkozó olyan gyakorlati ismeretekkel, melyek segítenek nekik az egészségük fenntartásában.

A következő szabályokat kell megtartanod, ha szeretnél egészséges lenni és hosszú életet elérni. Ne aggódj.

Soha ne siess. Soha ne egyél olyasmit, hogy „gyors ebéd” vagy „gyors reggeli”. Egyél, de csak kis mennyiségű húst, különösen fiatal korban. Aludj nyolc órát naponta. Kerüld a drogokat amennyire csak lehetséges, és tanácskozz orvossal olyankor, ha mindenképpen szükséged van rá. Gallérodat lazán viseld, mert a szoros gallér akadályozza a vér szabad áramlását a pajzsmirigy felé. Fogyassz nagy mennyiségben tejet, ez ugyanis többféle mirigy kivonata.

Tartózkodj a szabadban, amennyit csak tudsz, főleg napsütésben, és végezz sok gyakorlatot, figyelve a mély és szabályos lélegzésre. Tarts szigorú szabályokat az evést, ivást és más szükséges dolgokat illetően. Végy naponta hideg fürdőket, ha bírod. Viselj lélegző ruházatot, könnyű fejfedőt és alacsony cipőt. Menj korán ágyba, és kelj korán. Mérsékelten fogyassz teát, kávét, kakaót. Kerüld az olyan helyeket, melyek túl melegek és párásak, vagy rosszul vannak szellőztetve. Ha gyengélkedik az egészséged, utazz a tengerhez, másfajta levegőre. Mindig kerüld a túlzottan zsúfolt helyeket, mert ez ilyen a krónikus betegségek egyik oka.

Nem ritka, hogy nagy városokban 10-12 ember alszik együtt. Az egyes emberek természetes kipárolgásai és a tisztaság hiánya rendkívül ártalmas az egészségre. Mennyi fertőző betegséget, pl. tbc-t terjesztenek ezek a túlnépesedett családok? Rendszeresen étkezz. De lassan, és rágd meg alaposan az ételt, mielőtt lenyeled. Mindig használj sót. Soha ne egyél annyit, hogy akár csak a legkisebb diszkomfort érzésed legyen utána. Kerüld a késői étkezést. Soha ne tanulj vagy dolgozz keményen az evés utáni fél órában. Teljesen haszontalan a felforralt vizet úgy lehűteni, hogy hideg, forralatlan vizet adunk hozzá. Persze szívfájdító, ha szomjasak vagyunk, és várni kell, míg a víz lehűl. A felforralt vizet gondosan védeni kell a szennyeződéstől. Jobb hideg vizet inni, mint olyan felforralt vizet, amit azután lehűtöttek és nem védték meg a szennyeződéstől. A mikroorganizmusok az először felforralt, majd lehűtött vízben szaporodnak legjobban. Tarts mértéket, amennyire csak lehetséges. A mértékletesség soha nem káros, de a túlzásba vitt dolgok nagyon veszélyesek. Nem izgató, egyszerű, kellemes táplálkozás, a gondolatok tisztasága, a test és az elme egészséges képzése, tiszta és nyugodt tudatosság, erős akarat – ezek adják az erőt a szenvedélyek gyeplőjének megragadására és azok megfékezésére. Ezek és a tiszta, romlatlan szív együttesen sokat tehetnek azért, hogy az önmegtartóztatás lehetséges legyen.

Biztosítani kell, hogy a levegő, amit belélegzel, a víz, amit megiszol, és az étel, amit megeszel, tökéletesen tiszta legyen, hogy egészségünk kielégítő szintjét megőrizzük. Nyilvánvaló tény, hogy a légzés és légcsere tökéletlen voltával arányosan az egészség szintje csökken, és ennek eredményeképpen elkerülhetetlenül betegség lép fel, és a vér elszennyeződése miatt az ember az összes katasztrofális következménytől szenvedni fog. A légcsere és a tüdő szabad mozgásának kiemelt fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Végül, de nem utolsó sorban, törekedj magadat alkalmassá tenni, hogy saját orvosod légy. Sok orvosi költséget lehet megtakarítani, ha csak egy kis tudással is rendelkezünk a szokásos betegségek kezelésére vonatkozóan, így megelőzve azt, hogy súlyosabb problémákká váljanak. Próbáld meg megtanulni az elsősegély legalapvetőbb leckéit. Előnyös, ha tudunk valamennyit úgy általában a betegségek természetéről és kezeléséről. Évente életek ezreiről mondunk le e kis tudás hiánya miatt. Szinte mindenkinek lehetőségében áll, hogy mindennapos használatra hatékony ismereteket szerezzen e tárgyban.

Forrás: Yoga Magazin 1976. október