Barion Pixel

Mauna – a csend gyakorlata

Swam Niranjanananda Saraswati

A mauna szónak két jelentése van. Első jelentése: csönd. Annak megtanulása, hogy csendben legyünk, egy pratjáhára technika (pratjahára: az elme visszavonása a külvilágból, az érzékszerveken keresztül érkező ingerekről – ízlelés, szaglás, látás, tapintás, hallás).

A beszéd (szanszkrit nyelven shabada), a prána shakti, a pránikus erő megnyilvánulása. A beszéddel sok energiát veszítünk. Ha megvizsgáljuk, hogy egy nap folyamán mit beszéltünk, meg fogjuk érteni, hogy szavainknak csak töredéke volt konstruktív vagy kimondásra érdemes. Minél többet jár a szánk, annál több pránikus energiát veszítünk; míg ha kevesebbet beszélünk, több pránikus energiát leszünk képesek megőrizni. Mindannyian szeretünk locsogni, ám ilyenkor nincs tudatosság és nincs jelen a felfogóképesség – azon készségek, amelyek kapcsolatban állnak a pránával (energia).

Vajon miért érzed, hogy elfáradtál, ha egy órán keresztül folyamatosan előadást tartasz? Pedig csak beszéltél, nem végeztél fizikai gyakorlatokat. Az elfáradás jelzi a prána csökkenését, az energiavesztést. Ha képes vagy ellenőrizni a szavaidat, megtartod a pránikus energiát.

Ugyancsak fontos a mauna az étkezések idején annak érdekében, hogy a meg tudjuk tartani  a pránikus energiát és irányítani tudjuk azt, azért, hogy az emésztő rendszerünk kifogástalanul működjön. Ha az étkezések idején tökéletes maunát tartasz, észre fogod venni, megtapasztalhatod, hogy az emésztésed javul. Próbáld ki 3 hónapon keresztül, – ne csak 2-3 napig – hogy miközben eszel, csöndben maradsz, és figyeld meg, hogy milyen jól működik az emésztésed. Majd térj vissza ahhoz a régi szokásodhoz, hogy evés közben fecsegsz, és figyeld meg, ez milyen módon befolyásolja az emésztőrendszeredet.

A mauna megtartása egyike az ásramban követendő szabályoknak. Igen nehéz betartani. Ám azok, akik képesek erre, nagymértékben megtapasztalják a jótéteményeit. Akik pedig nem, a veszteség az övék.

A mauna szó második jelentése a mérték. Ha megfontolod a szavaidat, azoknak erejük lesz. A mauna ugyanakkor megmutatja a mentális tudatosság állapotát is. Mielőtt megszólalnál, tüntesd el a beszédedből a csipkelődést, ugratást, ami átitatja a szavaidat, és csak azt mondd el, ami tényleg szükséges. Így a beszéded egy idő után hatásos lesz.