Az elme erősítése

Swami Sivananda tanításaiból

Az elme szokások kötege. Az ember természetében rejtve lévő rossz szokások és előítéletek szükségszerűen az elme felszínére kerülnek, ha eljön a megfelelő alkalom. Ha megváltoztatod a szokásaidat, meg tudod változtatni a jellemedet is. Elvetsz egy tettet; learatsz egy szokást. Elvetsz egy szokást, learatsz egy jellemet. Elvetsz egy jellemet, learatsz egy sorsot. A szokások a tudatos elmében gyökereznek, de amikor folyamatos ismétléseken keresztül meghonosodnak, lesüllyednek a tudattalan mélységeibe, és másodlagos természetté válnak.

Noha a szokás másodlagos természet, egy erősebb természetű új, egészséges és kellemes szokással kicserélhető. Minden szokást meg tudsz változtatni türelemmel, igyekezettel és kitartással. Olyan szokásokat, mint pl. nappali alvás, késői kelés, hangos beszéd stb. fokozatosan ki lehet cserélni új szokások kifejlesztésével.

Újfajta gondolkodással meg tudod változtatni a sorsodat. Mikor kötél és vödör segítségével vizet húzol egy téglafalú kútból, akkor ezek a téglában határozott nyomot vájnak, és a kötél szívesen fut ebben a vájatban. Ugyanilyen módon a mentális erő (az elme) is szívesen halad vagy folyik az agy vájataiban, melyeket a bizonyos járatok mentén történő folyamatos gondolkodás alakít ki. A spirituális szádhana egy teljesen új elmét alakít ki, új érzésekkel, új idegpályákkal, új sugárutakkal és barázdákkal az agyban, hogy az elme ezekben mozogjon és sétálgasson azután.

Ne légy valamely eszme vagy képzet rabszolgája. Amikor új, egészséges gondolatokra jutsz, a régieket add fel. Az emberek túlnyomó többsége régi, kinőtt képzetek és szokások rabszolgája. Nincs erejük leváltani elméjük régi szokásait és régi elképzeléseiket. Mikor egy új és meglepő hírt hallasz, megriadsz. Mikor valami új dolgot látsz, megriadsz. Ez természetes. Ez még inkább így van az új gondolatokkal. Az elme a megszokott régi, szűk kerékvágásokban halad. Közvetlenül vagy áttételesen kötődik kedves vagy kedvenc képzeteihez. Ragasztóként tapad fölöslegesen egy gondolathoz, és soha nem tágít tőle. Hatalmas megpróbáltatás az elme számára egy új gondolat befogadása. Bármikor is akarsz bevezetni egy új, egészséges gondolatot, és eldobni egy régi használtat, az elme harcolni fog ellene, és fellázad. Tedd a gondolatot közel a barázdákhoz. A gondolat lassan belehelyezkedik majd. Lehet, hogy az elme kezdetben vadul fellázad, de később – rábeszélés és képzés hatására – elnyeli és asszimilálja az új gondolatot.

Az elmében örökös belső küzdelem zajlik a szvabháva (természet) és az akarat között, a világi szokások és a szellemi törekvők új, spirituális szokásai között, a régi szamszkárák és az új, spirituális szamszkárák között, a helyes és a rossz vágyak között, a belátás és az ösztönös elme, valamint az érzékek között. Ha bármikor is meg akarsz változtatni egy rossz szokást, és meggyökereztetni egy jót, belső harc támad majd az akarat és a szvabháva között.

Ha el akarod űzni a dühöt és a szenvedélyt, azok bizonygatni fogják: „Te adtál nekünk engedélyt, hogy ilyen hosszú ideig maradjunk ebben a testben. Miért akarsz most minket elzavarni? Mi sokat segítettünk neked. Minden jogunk megvan ahhoz, hogy maradjunk. Minden erőfeszítésednek ellenállunk, hogy kizavarj minket. Zavarni fogjuk a meditációdat, és újból és újból eszedbe jutunk.” A szvabháva mindent el fog követni, hogy visszatérhessen régi szokásaihoz. Soha ne törődj bele. Az akarat sikerre van ítélve a végén. Még ha el is buksz néhányszor, nem számít. Ismét erősíts az akaraton. Egyszer majd valamikor a tiszta, erős és ellenállhatatlan akarat biztosan győzelmet fog aratni. Nincs kétség efelől.

Az elme az egyetlen eszközöd: bánj vele helyesen!

Az elme az egyetlen eszközöd vagy szerszámod. Tudnod kell, hogyan bánj vele. Mikor érzelmek, hangulatok és elképzelések támadnak az elmében, különítsd el őket, tanulmányozd a természetüket, és elemezd őket. Ne azonosulj velük! A valóság tökéletesen különbözik tőlük. Ez a csöndes saksi, vagyis tanú. Urald az ösztönzéseket, az érzelmeket, a hangulatokat, és emelkedj fel a szolga helyzetéből a szellemi királyéba, aki képes uralkodni mindezek felett erővel és hatalommal. Te valójában az örök, mindent átható átman vagy. Rázd le magadról az elme zsarnokságát, amely oly sokáig elnyomott, uralt, és mindez idáig kizsákmányolt.

Légy a finom, de erőteljes elmegépezet szakértő irányítója. Használd minden mentális képességedet a maximális haszon érdekében. Az elme egészen jó és készséges szolga lesz, ha tudod, hogyan kell megküzdeni vele. Használd a tudatalatti elmét is! Adj neki parancsokat, hogy dolgozzon neked, amíg te alszol, vagy még akkor is, ha ébren vagy. Az összes tényt és megjelenési formát egy szempillantás alatt kiválogatja, kielemzi és összerendezi neked.

Az elme nagyon képlékeny, ha ismered kezelésének titkát. Olyan irányba hajlítod, ahogy csak akarod. Meg tudod teremteni az utálat érzését olyan dolgok iránt, amelyeket ez idáig a legjobban szerettél, és meg tudod szeretni azokat, amelyeket eddig leginkább utáltál. Tégy olyasmit, amit az elme nem akar. Ne tedd meg azt, amit az elme akar. Ez az akarat fejlesztésének, és az elme ellenőrzésének egyik módja.

Őrizd meg a pozitív attitűdöt!

Próbáld meg elsajátítani azt a képességet, hogy bezárod magadat a káros és nemkívánatos behatásokkal szemben oly módon, hogy kifejleszted elméd pozitív attitűdjét. Ennek következtében fogékony leszel a lélek belülről jövő, magasabb rendű impulzusaival, valamint a kívülről érkező magasabb minőségű erőkkel és behatásokkal szemben. Szuggeráld magadnak: „Pozitívvá válok minden lenti dologgal szemben. Nyitott és befogadó leszek minden magasabb rendű befolyás és fentről jövő dologgal szemben”. Az elme ilyen attitűdjének tudatos és alkalomszerű beállításával, ez a hozzáállás hamarosan szokássá válik. Az élet látható és láthatatlan oldaláról érkező alacsonyrendű és nemkívánatos befolyások kívül maradnak, míg az összes magasabb rendű befolyást meghívjuk, és amilyen mértékben ezeket meghívjuk, annyira fognak megjelenni.

Mikor kétség bukkan fel, azt olyan jól irányzott szuggesztiókkal és megerősítésekkel kell eloszlatni, mint pl.: „Sikeres leszek. Nincs kétség efelől. A szótáramban, a szókincsemben nincsenek olyan szavak, hogy nem tudom, lehetetlen, nehéz, stb.” Az égvilágon minden lehetséges. Semmi sem nehéz, ha erősen elszánod magad. Erős szándék és szilárd elhatározás minden vállalkozásban sikert hoz.

Ha egy hónapban csak egyszer jutnak eszedbe negatív gondolatok a korábbi heti három alkalom helyett; ha egy hónapban csak egyszer leszel dühös, és nem hetente, ez már a haladás jele; fokozott akaraterőd jele; a spirituális erő növekedésének jele. Légy jókedvű! Vezess naplót a spirituális fejlődésedről! A mindig bizakodó, magabiztos, bátor és a kitűzött célt illetően elszánt elme, amely tartja magát ehhez a célhoz, az elemek, dolgok és erők közül magához vonzza azokat, amelyek előnyösek a cél megvalósításához.

Az elme úgy van kialakítva, hogy elmegy a végsőkig. A szádhana, vagyis spirituális gyakorlat segítségével kiegyensúlyozott állapotba kell hoznunk. Az elme alaptermészeténél fogva egyoldalas. A mentális képzés és gyakorlat az, amin keresztül kell a lényeges fejlődést elérni.

Yoga Magazin, 2008. 05.