Barion Pixel

A méregtelenítés soha nem túl korai

Swami Satyasangananda Saraswati

Olyan ember vagy, aki késő estig dolgozik, ébredéskor alkalmanként fáradtnak és kábultnak érzi magát, azt kívánva, csak aludhatna még többet? Vagy olyan, akinek nincsenek bevett időpontjai vagy szokásai az étkezésre, testmozgásra és egyszerűen nincs ideje a lazításra sem a munkahelyén sem otthon? Ha ilyen vagy, olvass tovább, mivel van esély rá, hogy ezzel az életmóddal hamarosan orvosnál találod magad (ha még eddig nem) olyan állapotban, ami megrémít és kizökkent. Az effajta életvitel okozta stressz és igénybevétel végül a degeneratív betegségek teljes tárházából bármelyikhez vezet, úgymint krónikus fáradtság szindróma, magas vérnyomás betegség, ízületi gyulladás, cukorbetegség, immunrendszeri problémák, allergia, agyvérzés, bénulás, érelmeszesedés, valamint olyan szívbetegségek, amik létezéséről addig még nem is hallottál.

Nem kell nagyon éleslátónak vagy tudatosnak lenni ahhoz, hogy ráébredjünk merre tartunk, mert habár a problémák csak később jönnek felszínre, a kezdetre utaló jelek és tünetek már a korábbi években felütik fejüket. Ezen problémák különböző tényezőknek köszönhetők, néhányuk lehet fizikai csakúgy, mint étrendbeli, mentális és érzelmi, örökölt vagy genetikai is. Az ilyen okok hormonok kiválasztásához vezetnek, amelyek esetenként hátrányosak a testre, mivel hajlamosak méreganyagokat hátrahagyni. A méreganyagok felhalmozódnak és rétegekben az izmokat, vért, csontot és csontvelőt alkotó sejtjeink lizoszómái köré rakódnak.

A lizoszómák a sejtek apró részei, amelyek a sejt salakanyagainak ürítését segítik, hasonló funkcióval bírnak, mint az illemhely az otthonodban. Amikor mérgező anyagok maradványai blokkolják a lizoszóma membránját, a lizoszóma funkciója is blokkolásra kerül, amitől méreganyagok maradnak a testben és lerakódnak a sejtekben rétegről rétegre. Ez sok degeneratív betegséget okozhat, mivel az idő során a sejtfunkciók súlyosan károsodnak. Kezeletlenül hagyva a helyzet később súlyosabbá majd a szervezet által kezelhetetlenné válik, végül betegség üti fel a fejét. Sajnos legtöbbünkkel ez a helyzet: a városi, gyors ritmusú életvitel kevés ösztönözést vagy lehetőséget hagy a méreganyagok felhalmozódási folyamatának korrigálásra.

Szabad gyökök

A méreganyagok felhalmozódása pedig beindítja a szabad gyökök kialakulását, jelenleg ezeket tartják a fizikai hanyatlás, degeneráció és az idő előtti öregedés fő okának. A szabad gyök elmélet, ami a múlt századi kórokozó elméletet váltotta fel, az egészséges sejtek roncsolódását és pusztulását a szabad gyökök kialakulásával magyarázza. A szabad gyök egy megzavarodott vagy megvadult molekula, mert van egy kötés vagy társ nélküli elektronja. Normális esetben a molekulában lévő negatív elektronok pozitív részecskékkel vannak párban, egy kört vagy gyűrűt alkotva. Néha azonban a molekula egy szabadon álló elektron szerzésével elveszti az egyensúlyát. Az ilyen kibillent egyensúlyú molekula válik aztán szabad gyökké. Annak érdekében, hogy ismét teljessé tegye magát, más molekulákat támad meg, súlyos károsodást okozva a szövetekben és a sejtek és artériák belső falában.

Röviden a szabad gyök hasonló ahhoz a gazemberhez, vagy gazfickóhoz, aki erőszakkal vagy a hanyagságodat kihasználva bejut a házadba és rombolni kezd, amit csak tud. Amint ez a folyamat megkezdődik és nincs időben megfékezve, pusztítást okoz mivel a szabad gyökök gyorsan hatnak, kevés vagy semmi időt sem vesztegetve, hogy kielégítsék a szükségleteiket. Még riasztóbb, hogy amint egy szabad gyök bekerül a rendszerbe láncreakciót indít el, még több szabad gyök kialakulását okozza.

Figyelembe véve az ételt, amit eszünk, az életmódot, amit élünk, a levegőt, amit lélegzünk, a szennyezett ivóvizet, ami rendelkezésünkre áll, továbbá az összetett érzelmi helyzeteket, amikkel nap, mint nap szembesülünk, valójában el kell fogadnunk a tényt, hogy testünkben a méreganyagok felhalmozódását nem tudjuk elkerülni. Ezért figyelmünket a méreganyagok elkerülése helyett a méregtelenítés művészetének kifejlesztésére kellene irányítanunk. A fókuszt a méregtelenítésre kell fordítani, akkor, amikor a méreganyagok felhalmozódnak, annak érdekében, hogy ne váljanak szervezetünk állandó összetevőivé. Más szóval a hangsúly a méregtelenítés mikéntjén kell, hogy legyen.

Valójában a méregtelenítés a válasz minden problémánkra, akár fizikai, mentális vagy érzelmi. El kell fogadjuk, hogy gondolatok és érzelmek is hozzájárulnak a méreganyagok felhalmozódásához. Nem csak az étel egyedül, ami felelőssé tehető. Ezért bármelyik méregtelenítő módszert is választjuk, először meg kell vizsgálnunk, hogy tudja-e kezelni a létezésünk minden szintjén keletkező mérgeket. Továbbá olyan módszer kell legyen, ami eltávolítja a káros anyagokat, nem pedig elnyomja a felbukkanásukat. Emellett a méregtelenítési folyamat természetes és kiegyensúlyozott módon kell, hogy végbemenjen anélkül, hogy további zavart keltsen a fizikai test különböző rendszereiben, újabb betegségek kialakulása nélkül. Végül, de nem utolsósorban a választott módszer el kell hogy érje a probléma gyökerét és azt kell megszüntesse, hogy a káros anyag felhalmozódás ne kerüljön ki a szervezet ellenőrzése alól. A táplálkozásnak és az életmódnak kétségkívül nagy szerepe van, ezekről nagyon sok útmutatást találhatunk minden egyes magazinban. Azonban a méregtelenítés teljes körű irányításához terápiákhoz kell fordulnunk, amik gyorsan elvezetnek a probléma gyökeréhez.

Kelátterápia

Ide kapcsolódva meg kell említsek egy mostanában történt megbeszélésemet a méregtelenítés folyamatáról az elismert Dr. S. S. Sibia-val (orvos, Ludhiana, Punjab, India), aki jelenleg a fentebb már említett degeneratív betegségeket kezel kelátterápiával.

Dr. Sibia, aki Indiában úttörő a kelátterápia területén, elmondta, hogy ez a módszer kelát hatóanyagot, egész pontosan etilén-diamin-tetraecetsavat, intravénásan juttat be a szervezetbe. A módszer rohamosan terjed a világ más részein is, ahol klinikai adatok számos megdöbbentő gyógyulást mutatnak olyan betegek esetén, akikről az orvostudomány már lemondott és gyógyíthatatlannak nyilvánított.

Tegyük fel, szakad az eső odakint és ki kell menned, hogyan védekeznél az eső ellen? Megállítod? Ez lehetetlen. Két lehetőséged van: esernyőt használsz vagy nem mész ki, megvárod az eső végét. Miközben a kelátterápiát ehhez a példához hasonlította, Dr Sibia elmondta, hogy a kelát alkalmazása az esernyőhöz hasonlóan védelmet ad a stressz és az igénybevétel hatásai ellen, amiket nem tudunk és nem is kell elkerülnünk. Szerinte a stressz szükségszerű a növekedéshez és fejlődéshez, és nem kell próbálnunk elkerülni, máskülönben olyanná válunk, mint a zöldségek. Azonban miközben stresszhelyzetnek vagyunk kitéve, a rossz hatásai ellen a kelátterápiával tudunk védekezni.

A “kelát” szó a görög “chele”-ből származik, aminek jelentése: karom. Ez utal a kelátterápia elvére: a méreganyagok és szabad gyökök felkutatásra és megkötésre kerülnek, hogy ne kerülhessenek kapcsolatba más molekulákkal. Ez nem csak megakadályozza, hogy más sejteket támadjanak meg, hanem a terápia a szabad gyököket is kiigazítja és a korábbi inváziójukban megsérült sejteket is helyreállítja a vénába juttatott folyadékkal. A kelát kezelésen átesett méreganyagok, esetenként fel nem használt hasznos enzimekből és ásványi anyagokból állnak. Ezen anyagok a test különböző részeiben, ahol szükség van rájuk, újra felszívódnak a kelát hatóanyag közvetítésével, és a salakanyag, ha marad, a veséken keresztül kiválasztásra kerül.

A keláció folyamata a természet folyamata. Ha megérted teljesen, látni fogod, hogy a természet egésze alkalmazza és valójában ez a folyamat önmagától zajlik bennünk, amikor a testünk egészségesen működik. A könnyek, a tüsszentés, a nyálelválasztás, az izzadság, a menstruációs vér, a vizelet és széklet mind a méregtelenítés természetes módjai. Azonban néha ezt a folyamatot elnyomja a tisztátalanság puszta mennyisége, amik eljutnak hozzánk, vagy az ételen keresztül, a gondolatainkon keresztül, vagy a választott környezetünkön és az életmódunkon keresztül. Ekkor a természet méregtelenítési módja kudarcot vall, romlás és degeneráció veszi át a hatalmat. Amikor az egyensúlyt elveszítjük, a méreganyagok felhalmozódása gyorsabb és intenzívebb, mint a kiválasztásuk, ekkor kell mesterséges eszközökkel beavatkoznunk.

Fontos megértenünk, hogy a testünk alapvető folyamatai, mint a légzés, emésztés, vérkeringés és kiválasztás mind a keláció formái. Valójában a nyirokrendszer, amit nevezhetünk lomtárnak is (újrahasznosítható hulladékkal), amivel a természet megáldott minket, a leghatékonyabb kelációs rendszer, amit el tudunk képzelni. Amikor ezen rendszerek hanyagság vagy nem megfelelő gondozás miatt kudarcot vallanak, külső terápiákat kell keresnünk, amelyek helyrehozzák az állapotunkat.

Hatha Jóga és méregtelenítés

Ez az a szerep, amit a hatha jóga az ászana, pránajáma, mudrá és bandhá gyakorlatai betöltenek. A kelátterápiáról beszélgetve Dr. Sibia-val rájöttem, hogy bizonyos kriják, mint például a tadan krijá, pránajámák mint a bráhmári, kápálbháti és udzzsái, mudrák, mint az ashvíni, sambhavi és nászikagra, valamint a három bandhá: dzsalandhára, uddijána és múlá bandhá, a kelációhoz vagy a méregtelenítés mértékletes és kíméletes felerősítéséhez teremt megfelelő körülményeket.
Vizsgáljuk meg a tadan kríja gyakorlatát. Ebben a gyakorlatban keresztbe tett lábakkal ülsz, majd a tested a két karoddal felemeled néhány centiméterre a földtől és az ülepet erővel a földhöz ütöd. Ezt megismétled még néhányszor. Természetesen ha a padló túl kemény, a sérülés elkerülésére tarthatsz egy puha párnát vagy szőnyeget az ülep alatt. Próbáld meg elképzelni, mi történik e gyakorlat alatt. Mindenekelőtt az izmokat ért rázkódás hatására, azok tejsavat szabadítanak fel, ami egy kelációs anyag. Másodszor, ez a gyors mozgás serkenti a nyirokrendszert. Harmadszor, a teljes érrendszer és az izomszövetek optimális oxigénellátáshoz jutnak. Egy belső tisztítás, újraszerveződés és végül a folyamatos gyakorlás hatására megújulás zajlik le a testben. Ezért idővel úgy fogod találni, hogy a tadan kríja hatására a tested egyre könnyebbé és könnyebbé válik addig a pontig, amíg a gravitációt legyőzve lebegni kezd. Valójában a tadan kríját csak ezért a célért gyakorolják: a meditáció elősegítéséért. A méregtelenítés csupán egy mellékhatás, habár egy nagyon értékes mellékhatás!

A bráhmári pránajáma amikor alacsony frekvenciával gyakoroljuk, rezgést hoz létre a szívben, ami mellkashoz közel tartott kézzel érezhető is. Ez a rezgés beindítja a sejtek mozgását és segít a lassú anyagcsere felélénkítésében. A kápálbháti pránajáma oxigénben dús vért juttat az agyba, így kitisztítja az idegek és artériák salakanyagait, és újratölti a központi idegrendszert élettel.

Felvetődött mindkettőnkben, hogy ha a jógát és a kelátterápiát együtt alkalmaznánk, nagyon hatékony és erős módszernek bizonyulna az embert súlyosan érintő és az egész életét befolyásoló degeneratív folyamatok megszüntetésében. A kelátterápia a sejtekben felhalmozódott nemkívánatos salakanyagokat takarítja el, amelyek a lizoszómák szerepét gyengíthetik. A kelátterápiában a testbe juttatott folyadék egy aminosav, ami nem csak a véráramban kering, hanem eljut a szövetekig, a kapillárisokig és a szövetekben lévő folyadékba is, mérgező nehézfémeket kitisztítva a test sejtjeinek trillióiból. Mivel közvetlenül a véráramba kerül be, gyorsan fejti ki hatását és ezért különösen hasznos előrehaladott állapotban. A jóga gyakorlataival a jótékony hatás fenntartható, fejleszthető, állandósítható és a megújulás támogatható.

A szív vérellátásának javítása

A külső ellenpulzáció egy másik fontos terápia, amivel Dr. Sibia megismertetett. Ezt a terápiát célzottan szívbetegségek kezelésére használják a legfejlettebb technológiájú készülékek alkalmazásával. Legnagyobb meglepetésemre ugyanazt a hatást érik el, mint a jógában a padmászana, szupta vadzsrászana és a sziddhászana. A külső ellenpulzáció az angina egy új, nem műtéti kezelésen alapuló terápiája, amely a koszorúerek tágításával megnöveli a szív vérellátását, megnyit addig nem használt kollaterális ágakat valamint új vérereket hoz létre. A kezelés egy ágyon fekve történik egy sor mandzsettával a lábakon, amelyek a szívveréssel összhangban felfúvódnak és leengednek, ezzel a vért felfelé, a lábakból a szív felé nyomva pontosan abban a pillanatban, amikor a szív elernyed. Ez a diasztolés nyomást és a koszorúserekben lévő perfúziós nyomást megnöveli, valamint szintén emeli a véráramot a koszorúserekben, a vénás visszaáramlást és a perctérfogatot. Amikor meghívott, hogy próbáljam ki a kezelést saját magamon, úgy éreztem, mintha több ügyes masszőr dolgozna a lábaimon, és ez olyan pihentető volt, hogy tizenöt percen belül elszundítottam. Ugyanaz a nyomás volt érezhető a combokban, mint padmászana alatt, amikor a sarkak nyomására a vér felfelé, a szív felé nyomódik.

A nádik tisztítása

Oxigén dús vér pumpálása a szív felé vagy a felhalmozódott salakanyagok eltávolítása a testből valóban nagyon alapvető folyamatok a helyes működéshez, azonban ezen túl van egy bioelektromos folyamat is, amelyet szintén méregteleníteni kell a fentiekkel párhuzamosan. Az emberi test valójában folyamatosan elektromosságot termel, mint egy erőmű. Ez az elektromosság aztán a test minden részébe eljut a nádikon keresztül. A nádi azt jelenti, hogy áramlás, jelen esetben energia áramot vagy elektromos impulzust jelöl. A testben 72.000 nádi van, néhányuk “adrishya” azaz nem látható. Ha ezen nádik blokkolódnak, az elektromos jelzések nem érik el a céljukat, és ez hatással lesz különféle fizikai folyamatokra, mert az agyból jövő jelzés nem éri el a szervet.

Éppen ezért a sejtek, idegek, szövetek, artériák és vénák fizikai méregtelenítése mellett a nádikat szintén méregteleníteni kell. Ez az, amiben a jóga nagy segítség a kelátterápia mellett, mivel ez az egyetlen ember által ismert természetes tudomány, amely méregtelenít a létezésünk minden szintjén, beleértve a fizikai és pránikus vagy bioelektromos szinteket. A testünknek van egy csodálatos beépített tartalék rendszere, amelynek megvan a kapacitása, hogy helyreállítsa az egészséget és megfiatalítson bármikor, amikor arra szükség van. Ha hagyjuk működni, ez a rendszer könnyedén helyreállít bármilyen keletkezett kárt. Azonban ha a kár túlságosan kiterjedt, e rendszernek egy kis külső segítségre van szüksége természetes terápiák formájában, mint a gyaloglás, megfelelő diéta, jóga, kelátterápia vagy külső ellenpulzáció, hogy a méregtelenítési folyamatot fokozza és erősítse.

Az információ technológia korában, a XXI. században, ahogy az ember egyre tudatosabbá válik, fontos lenne felhasználni minden rendelkezésre álló információt, hogy nagyobb szerepünk legyen annak eldöntésében, milyen terápiát szeretnénk alkalmazni. Mindenkinek saját magának kellene választani, nem szabad, hogy egyik vagy másik terápia kötelező legyen. Ez csak akkor lehetséges, ha az ember jól informált, és van egy bizonyos bizalma és hite a test természetes működésében, ami a természetes terápiákra jobban reagál.

Forrás: Yoga Magazin, 2003. január