Jóga terápia – ásrambéli tapasztalat

Dr. Swami Sankardevananda Saraswati

A jóga egy bölcs, ősrégi civilizáció örökségének visszatükröződése. A kutatók éppen csak a felszínét érintették ennek a tudásnak, miközben megpróbálták felfedni, kitapogatni ennek nagyságát és mélységét a tudomány eszközeinek segítségével.

Itt a Bihar School of Yoga-ban (Munger, India) megvolt az a kiváltságunk, hogy Swami Satyananda, a jóga építőmestere irányítása mellett dolgozhattunk. Egyszerű, gyakorlatias módszerei sok modern betegséget enyhítettek, miközben növelték az egyénben rejtőző spirituális energiát.

Ezt a módszert alkalmazva sok embernek segítettünk, akiknek panaszai olyan skálán mozogtak, mint feszültség, emésztési zavarok, epilepszia, magas vérnyomás, cukorbetegség, asztma, sőt még rák is, ezáltal is segítve az ezen a területen gyógyítókat. Tapasztalataink szerint a szorongás, depresszió, neurózis és a pszichózis egyes formái szintén gyógyíthatóak a jóga segítségével.

A mi megközelítésünk az orvoslás és a jógából eredő tudás kombinációja. Ez csökkenti a durva, erős fájdalmat, és stabilitást teremt az életmódban addig, amíg a jóga technikák lehetővé nem teszik a jobb testi működést, amikor is a gyógyulás megtörténhet. A jóga minden esetben azt szolgálja, hogy a beteget ellazulttá és stresszmentessé tegye azért, hogy az orvosi kezelések még hatékonyabban működhessenek. Jelenleg világszerte számos kutatás folyik klinikai keretek között, orvosi iskolákban és ásramokban, mind Swami Satyananda inspirálása nyomán és irányításával. Úgy tűnik, hogy a jóga egy rendkívül hatékony módszer, amely sikeresen alkalmazható még a krónikus és gyógyíthatatlan esetekben is.

Kétségtelen, hogy a jógakutatások túlnyomó többsége a meditációra, annak tudatosságra gyakorolt hatására és a különböző fiziológiai reakciókra vonatkozik. A kutatások mellőzték a hatha jóga ászana-, pránajáma- és satkarma gyakorlatait. Mind terápiás környezetben, mind az átlagos, kereső ember számára ezek a gyakorlatok előfeltételei a magasabb tapasztalásoknak, amelyek megszabadítanak minket a betegségek és szenvedés béklyóitól.

A kundzsal jótékony hatásai

Az egyik tisztító gyakorlat a gyomor kimosása, amit kundzsalnak vagy vamana dhautínak hívnak. Ez hat pohár meleg sós víz megivását jelenti, amelyet hányás követ, amit vagy a garat reflex felhasználásával érünk el, úgy hogy a nyelv tövét ingereljük vagy belső kontroll alkalmazásával. A hányás egy természetes folyamat, amelyet az állatok szándékosan alkalmaznak, amikor betegek. Zöld füvet esznek, majd visszaöklendezik gyomruk tartalmát. De az emberek a hányást az émelygéssel, fájdalommal és a negatív stresszel társítják és hajlamosak elnyomni ezt a lehető legutolsó pillanatig.

Azonban a kundzsal egy ettől teljesen különböző és fájdalom nélküli tapasztalás. Három vagy négy alkalom után az ember gyakorlottá válik ebben a technikában, és alkalmazhatja, amikor szükséges. Az idegrendszerre gyakorolt hatása szerteágazó. Az emberek sok jótékony hatását tapasztalják, de nem szabad alkalmazni magas vérnyomás, szívbetegségek, akut gyomorfekély, láz és sérv estén. A kundzsalt ellenőrzés mellett, terápiás környezetben kell megtanulni. Az ászanák és a légzőgyakorlatok, megfelelő diéta alkalmazásával együtt fokozni fogják a hatását.

Általánosságban a kundzsal egészségesen és tisztán tartja, valamint erősíti a gyomrot; csökkenti a túlfeszítést, eltávolítja a nyálkát és a meg nem emésztett ételt. Segít az emésztési zavarok, ingerlékenység, gázképződés, szorulás és savasság ellenőrzésében. A gyomor nyálka eltávolítása jótékony hatással van a tüdőre. Továbbá a hörgő tágulás, amely ilyenkor megtörténik, hatékonyan képes megállítani az akut asztma rohamot vagy enyhíti a hörghurutot, köhögést és más tüdő megbetegedéseket. Az arcüregek tisztulnak a reflexmozgás miatt, így enyhíti az arcüreggyulladást. A feszültség, migrénes fejfájás és középfülgyulladás is enyhül. Sok idegeredetű állapot, mint az epilepszia és Parkinson kór javult, és az izomsorvadás hanyatló folyamata is megállt.

A kundzsal robbanásszerű hatása az idegrendszerre olyan, mint egy szelíd elektrokonvulziv (elektrosokk) terápia, amely kedvező hatással van a depresszió és szorongás sok formájára. Ez a robbanásszerű kiürítő hatás az, amelyről azt hisszük, hogy részben felelős azokért a jótékony hatásokért, amelyek az epilepszia esetében megtörténnek, mert kioldja azt a felhalmozódott idegfeszültséget, amely az epilepsziás rohamhoz vezet.

A garat nyelési reflexének folyamatos ingerlésével ez a rendszerint tudattalan folyamat a tudatunk felszínére kerül. Ezen a módon kifejleszthetjük az ellenőrzés egy bizonyos fokát az autonóm folyamatok felett, ami valamelyest hasonló a biofeedback módszeréhez. Ennek a tisztító gyakorlatnak a lélektani értelmezése az, hogy segíthet abban, hogy megszabaduljunk attól „ami a szívünket nyomja”, mivel megszabadít az elfojtásoktól és a visszafojtott érzelmektől, amelyek felelősek a betegség sok formájának kialakulásában.

Relaxációs terápia

Nem említettük az összes gyógyító technikát, amelyet jóga terápiánkban használunk a Bihar School of Yoga-ban, és a kundzsal csak egy a számtalan módszer közül. A jóga relaxációs hatása nagy figyelmet kapott a magas vérnyomás ellenőrzésében játszott szerepe miatt. A jóga nidra vagy pszichikus alvás fizikai, érzelmi és mentális felfrissülést biztosít. A tetőpontja egy nyilvánvalóan mély alvás állapot (az EEG delta agyhullámokat mutat), de valójában az egyén teljesen tudatában van a különböző belső folyamatoknak. Swami Rama ezt elképesztő demonstrációk sorozatán keresztül mutatta be. A Bihar School of Yoga-ban a jóga nidrá és a náda jóga dinamikusabb formáját alkalmazzuk az anginás- (szívtáji szorítás) és egyéb szívbetegségek esetében. Ezeket ideális technikáknak tartjuk a koszorúér intenzív védelmét ellátó osztályok számára, mint olyan módszer, amely relaxációt hoz létre a lábadozás ideje alatt, és csökkenti a komplikációk esélyét az infarktus utáni néhány kritikus napon. Néhány esetben észleltük, hogy eltűnt az ST depresszió (szívizom károsodást kimutató ingadozás az EEG-n) az EEG-ről.

További kutatások szükségessége

A meditáció, biofeedback és az agy kémiájának irányába történő legutóbbi kutatások, az olyan kémiai anyagok felfedezése, mint az enkefalin (az agy saját morfinja) világossá tették, hogy a gyógyítás kulcsát saját magunkban hordozzuk. Nem kell kizárólag a gyógyítás és beavatkozás külső formáira támaszkodni. A tudósok most olyan módszerek irányában kutatnak, amelyek ki-bekapcsolásával akaratlagosan növelhetjük vagy csökkenthetjük a belső elválasztást azért, hogy egyensúlyba hozzuk az anyagcserét és az idegrendszert. A kutatások azt jelzik, hogy a jóga rendelkezik azokkal a módszerekkel, amelyek szükségesek ehhez. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a jóga technikák használata iránti további tanulmányok és kutatások szükségességét, nem csak ásram, hanem kórházi vagy más szakmai körülmények között is. Ez egy lépéssel közelebb fog vinni minket az élethez, amely mentes a betegségektől.

Yoga Magazine, 1981. január

Megjegyzés: A fent említett kundzsal gyakorlatát kizárólag tapasztalt vezető segítségével tanuljuk meg! Rendszeresen tartunk órákat Budapesten, illetve Szóládon is. Időpontokat és egyéb tudnivalókat a honlapon tesszük közzé.