A guru megmutatja az utat

Swami Sivananda Saraswati

Csak az igazi, szomjazó szellemi törekvők ismernek engem. A törekvőknek nem kell félniük a spirituális ösvényen lévő csapdáktól és buktatóktól. Az egész spirituális világ kész támogatni az őszinte tanítványokat, akik megpróbálják kiemelni fejüket a szamszára ingoványából. A törekvőknek táplálniuk kell a jó szamszkáráikat dzsapával és rendszeres meditációval.

Még ebben a materialista korban is tele van India olyan szomjazó törekvőkkel, akik Istent és csakis Istent akarják; akik készek könyörtelenül feladni jómódot, családot és gyerekeket Isten felismerése kedvéért, amit létezésük leglényegesebb és legfontosabb elemének tekintenek. A bölcsek és szentek földje ez. Az igazságot keresők ezrei kerültek velem közeli kapcsolatba a világ minden tájáról. Sok külföldi azért jön Indiába, mert jógikat és mahátmákat keresnek.

A szellemi út akadályokkal teli. A guru, aki már megjárta ezt az utat, biztonsággal fogja kísérni a törekvőket, és mindenfajta akadályt és nehézséget elhárít előlük. Ezért van szükség egy személyes gurura. Nincs más hatékony útja a törekvők gonosz természetének és régi szamszkárái legyőzésének, mint a guruval való személyes kapcsolat és az ő szolgálata.

A guru kegyelme titokzatos módon képessé teszi a tanítványt, hogy érzékelje a belső spirituális erőt, noha a guru nem képes rámutatni Istenre vagy a Brahmanra, hogy ez vagy az itt ő.

Yoga Magazine, 2014.07.