A zene ereje

Swami Sivananda Saraswati

A zene a legősibb művészet. Az érzelem kifejezésének eszköze. A zene szeretetet ébreszt, és reményt önt az emberbe. Számtalan hangja és eszköze van. A zene ott van minden férfi és nő szívében. A zene ott a nyelvükön. Zene van a szélben és a hullámokban. A fülemülében. A filmcsillagokban és a zenészekben. A hangversenyben, a zenekarban és a színházakban. Zene van a rohanó patakokban. Zene van a gyerekek sírásában. Zene van minden dologban, ha van füled hozzá.

A hang az abszolút első megtestesülése. A hangot a lélek transzcendens ereje tölti meg, így ez az egyetlen erős vezérelv minden teremtményben, amely nagymértékben befolyásol minden más megtestesülést és hatékonyan tartja azokat ellenőrzése alatt. Sok példát lehet felhozni e megcáfolhatatlan állítás bizonyságául mind az egyént, mind a mindenséget illetően. Hallottuk, miként volt képes Tansen esőt csinálni a Megha Raga segítségével, hogyan gyújtotta meg a mécsest a Dipaka Raga-ban énekelve. Feljegyzések bizonyítják, hogy kergették el és oszlatták szét a tibeti lámák az esőhozó felhőket, vagy hogyan terelték össze őket, és fakasztottak belőlük esőt kürtjeik és trombitáik fúvásával és dobjaik ütögetésével. Azt is hallottuk, hogy ejtik kelepcébe a szarvast az édes hanggal, hogyan bűvölik a kígyót a dallamos zenével.

A náda tőrbe csalja a tudatot. Az elme felolvad az édes nádában. Figyeld meg a finom, dallamos hangok erejét: sza, re, ga, ma, pa, da, ni, sza. A zen varázsereje lecsendesíti a vad tigrist. Szétporlasztja a sziklát, és meghajlítja a banyan fát. A zene elbűvöl, lecsendesít és energetizál. Felemel, inspirál, erősít és felélénkít. Rezeg az emlékezetünkben. A zene szattvával tölti meg az elmét. A zene harmóniát teremt a szívben. A zene megolvasztja a legkeményebb szívet is. Lágyítja a nyers természetet. A zene vigasztalja, megnyugtatja és felvidítja a nyomorultakat. Megvigasztalja a magányosakat és a szomorúakat. A zene megszünteti a gondokat, az aggodalmakat és a bajokat. Elfeledteti veled a világot. A zene megnyugtat és felemel. A zene nem az idegek felizgatásának vagy az érzékek kielégítésének eszköze. Ez egy jóga szádhana, mely lehetővé teszi az Önvalóra ébredést.

A zenét jógaként kell kezelnünk. Az igazi zenét csak az ízlelheti meg, aki megszabadította magát a világiasság minden mocskától, és aki a zenét az Önvalóra ébredéshez vezető szádhanaként gyakorolja. Tyagaraja az Úr Ráma egyik híve volt. Elragadtatottságtól teli énekei főként az Úr Rámát dicsőítik. Több alkalommal volt része az Úr Ráma közvetlen darshanjában. Mira szemtől szembe került Krishnával. Beszélt a szeretett lénnyel. Itta a Krishnapremarasa-t. Szíve legmélyéből énekelt; ez lelkének zenéje, a szeretett lény zenéje, az egyedül álló spirituális tapasztalás zenéje volt.
A zene náda jóga. A különböző zenei hangjegyeknek megvan a megfelelő nádijuk, vagyis a kundalini csakrákban lévő finom csatornájuk. A zene átrezeg ezeken a nádikon, tisztíja őket, és felébreszti a bennük szunnyadó pszichikus és spirituális erőket. A nádik tisztítása nem csupán békét és boldogságot ad az elmének, hanem nagyon hatékony a jóga szádhanában, és segít az aspiránsnak, hogy könnyen elérje élete célját. A kellemes dallamok erőteljes hatást gyakorolnak minden élőlény elméjére és fizikai természetére.

A zene csapdájába esett varázslatos elme, ezer vászanájával és vrittijével, csendesen fekszik a szádhaka ölében, és ő táncoltathatja saját dallamára, akarata szerint ellenőrizheti, és úgy formálja, ahogy csak akarja. Az elme, a májá varázspálcája, minden szellemi törekvő réme, tökéletes felügyelet alatt áll a zenélő jógi kezében. A csodák csodája az, hogy nemcsak a zenész elméje kerül ellenőrzés alá, hanem mindazoké is, akik hallgatják a zenét. Nyugodttá és üdvözültté válnak. Ezért szőtték a nagy szentek, mint pl. Mira Bai, Tukaram, Kabir Das, Thyagaraja, Purandhara Das és mások, tanításaikat kellemes zenévé. A magasztos gondolatok dallamos zenével könnyen bejutottak a hallgató szívébe, melyet máskor a világiasság kígyója buzgón védelmez.

A bölcsek inspiráló munkáikat változatlan költemények vagy dalok formájában írták. A védákat, a smritiket, a puránákat, stb. mind megzenésítették, és ezek időmértékes kompozíciók. Ritmus, ütem és dallam van bennük. A Sama Véda például utolérhetetlen a maga zeneiségében. A zene segít a betegségek gyógyításában. A bölcsek tényként állítják, hogy a sok betegség gyógyítható a furulya, a hegedű, a vína vagy a szarangi dallamos hangjával. A dallamos zene által létrehozott harmonikus ritmus előhúzza a betegséget. A betegség előjön, hogy megmérkőzzön a zenei hullámmal. A kettő összeolvad, és eltűnik a semmiben. A zene csillapítja az idegi feszültségeket, és a feszültségek által károsan érintett testrészekben visszaállítja rendes működést.

Mikor minden más gyógyszer már csődöt mondott a betegség gyógyításában, a kirtan csodákat képes tenni. Próbáld ki ezt az egyedülálló orvosságot, és fedezd fel csodálatos előnyeit. Ha egy betegségben szenvedő ember ágya mellett kirtant énekelsz, az illető hamarosan meg fog gyógyulni. A zene még egy kőszívű ember szívét is meglágyítja. Ha egyáltalán képes valami egészen rövid idő alatt egy szívet megváltoztatni, akkor az a zene és a tánc. Ennek a módszernek a kirtan bhaktiban is hasznát veszik; de itt az érzéki örömök helyett Isten felé irányítják azt. Az érzelmeket az isteni felé irányozzák. A szívet ilyen módon könnyedén meg lehet tisztítani.

Forrás: Yoga Magazin, 2004. december