Swami Suryaprakash Saraswati

Sri Swami Satyananda Mahaszamádhija alkalmából 2009. december 22-én és a Shraddhanjali Saptah alkalmából 2009. december 30-án

 Hari Óm

Param Gurudevünk, Swami Satyananda december 5-én az adzséja muhurta (éjfél) idején a mahá szamádhi állapotába lépett Rikhiapeethben. December 6-án este bhu szamádhiban (szent temetési szertartás) részesült. Ezután a rikhiapeethi tapobhoomijában (hely, ahol imádkozott) a szannjásza tradíciónak megfelelően tizenhat napos Shodashi Anushthanát végeztünk. Végül december 24. és 30. között Shraddhanjali Saptaht szerveztünk a Ganga Darshanban Sri Swamijinek ajánlva tiszteletünket.

Guruja, Bhumandaleshwar Sri Swami Sivananda Saraswati megbízta, hogy terjessze a jógát és így Sri Swamiji 1963-ban megalapította a Bihar School of Yoga-t Mungerben, az északi irányba folyó Gangesz partján, amivel Munger kiérdemelte a “jóga városa” nevet. Munger volt Sri Swamiji karmabhoomija (hely, ahol dolgozott).

Sri Swamiji Rikhia falujában megalapította Rikhiapeethet, hogy gyakorlatban alkalmazza guruja tanításának lényegét a szolgálatról, szeretetről és adásról. Rikhiapeeth Sri Swamiji tapobhoomija, és most egyben szamádhi sthalja (emlékhelye) is.

Most, hogy mindannyian tisztelettel adózunk Sri Swamijinek, szeretnék felolvasni egy verset, melyet ő írt:

Minden vágyam beteljesült,

Megírtam a teljes éneket.

Ma, a világ minden tájáról

Felhangzanak énekeim.

A hold és a csillagok

Szikrázó fényében

Áramlik pránátok fénye.

Minden Védát megénekeltek már

És minden shastrát megírtak már.

Mára átadtam a gjnánám pránáját

mindannyiótoknak.

És két gyönyörű virágként

Átadtam így nektek mindent.

 Habár Sri Swamiji elhagyta fizikai testét, mindannyiunk szívében élni fog, bármi történjen is egészen addig, amíg egyszerűek és ártatlanok tudunk maradni. Ez az a gondolat, érzés, ami közös bennünk, hogy együtt őrizzük meg, tartsuk életben az inspirációt, amit Sri Swamiji gyújtott lángra bennünk.

Sri Swamijitől kapott felelősségem és kötelességem, hogy a jóga érdekében tevékenykedjek és terjesszem a jógát a Bihar School of Yoga-n keresztül.

Abban a ritka lehetőségben és kiváltságban van részem, hogy három generáció – a nagyszüleim, szüleim és jómagam – részesült Sri Swamiji áldásában. Megtisztelő kötelességem, hogy a Satyananda jóga hagyomány színvonalát ápoljam, fenntartsam, ahogy azt Sri Swamiji megalapította és Swami Niranjanananda megőrizte.

Teljes szívemből Sadgurudevünk, Sri Swami Sivananda, Paramgurudevünk Sri Swami Satyananda Saraswati, Peethadishwari Swami Satyasangananda Saraswati és gurum, Swami Niranjanananda Saraswati alá vetem magamat, hogy ennek a kötelességnek megfeleljek.

Felvállalom megtisztelő kötelességemet, és örömmel fogadom rendíthetetlen, kifogyhatatlan támogatásotokat, barátságotokat és nagylelkűségeteket. Kérem tradíciónk szellemi nagyságainak áldását, hogy adjanak nekem bölcsességet, bátorságot, hitet, meggyőződést és elkötelezettséget, hogy úgy járjam az utat, ahogy az a tanításukban és shastrákban van.

Imádkozom, hogy az út minden lépésénél vezessenek, hogy úgy éljek és cselekedjek, mint a mesterek tanítása, példamutatása. Habár az utazás hosszú lehet és még csak most kezdtem el, bízom benne, hogy az áldásukkal és a ti támogatásotokkal és jókívánságaitokkal, Sri Swamiji küldetése méltóképpen fog folytatódni. És az úton eközben néhány értékes pillanatot oszthatunk meg egymással.

Hari Óm