Guru Púrnima 2010. július

Swami Satsangi

Teljes szívemből, a szívem mélyéből, köszöntelek mindnyájatokat. Örömmel tölt el, hogy ti mind eljöttetek ide. Ez mutatja az odaadásotokat, az érzelmeiteket, az érzéseiteket Swamiji iránt, Swami Satyananda iránt. És ez az, amiért mi ma idejöttünk. Azért, hogy egyesülhessünk vele, emlékezhessünk rá, kapcsolódhassunk vele, hogy mély szeretetet érezzünk iránta és az elvesztése miatt. Nem véletlen, hogy itt vagytok. Nem véletlen, nem a vakszerencse hozott ide titeket. Egyfajta áldás az, ami idehozott benneteket, Swami Satyananda isteni áldása.

És nagyon-nagy örömmel üdvözlöm vendégünket, Swami Niranjant, akit Swamiji, mint egy isteni ajándékot adott nekünk, egy isteni ajándékot adott nekünk a guru tradícióban. Szerencsések vagyunk, hogy nem csak úgy itt hagyott minket. Adott nekünk valakit, aki tud vezetni, irányítani minket. Nagy szeretettel köszöntöm Swami Niranjant.

Ma egy nagyon speciális jógáról akarok nektek beszélni. Tudjátok, hogy sokféle jógáról van ismeretetek, hatha jóga, bhakti jóga, rádzsa jóga, de van egy másik jóga, amely túlszárnyalja mindezeket a jógaágakat, és hacsak nem ismered ezt a jógát, az összes többi jóga elérhetetlen. Ez az a jóga, amiről Swami Sivananda olyan sokat mesélt, és ez az a jóga, amit Swami Satyananda végzett egész életében, és amelyet tökéletességre fejlesztett. Mi látjuk ennek a jógának az eredményét, ennek a jógának a gyümölcseit, amelybe Swami Sivananda beavatta Swami Satyanandát. Látjuk a gyümölcseit ennek a jógának, a betetőzését ennek a jógának, az eredményét ennek a jógának: Swami Satyananda személyében. Ez az a jóga, amit ő gyakorolt.

Amit tanított az valami más volt, de ő mit gyakorolt? Tanított nekünk pránajámákat, adzsapa dzsapát, jóga nidrát, mindenfélét tanított, ami a nap alatt megtalálható, és néhány nagyon értékes tanítást adott a világnak. De mit gyakorolt Swami Satyananda? Milyen jógába kapott beavatást? Ez az a jóga, amiről ma beszélni akarok nektek, mert ma ez a legmegfelelőbb.

Ismerned kell, ha komoly törekvő vagy, ha mélyebbre akarsz jutni a spirituális életben, ha meg akarod ismerni az önvalót, ha közelebb akarsz jutni Istenhez, ha spirituálissá akarsz válni, akkor ismerned kell ezt a jógát. Gyakorolnod kell azt. Ezt a jógát guru bhakti jógának hívják. Ez a legmagasabb jóga. Ezen túl nincs más jóga. Magába foglal minden más jógát, végezz akár karma jógát, gyakorolj akár bhakti jógát. Bármilyen jógát is válassz, krija jóga, kundalini jóga, ha nem végzed a guru bhakti jógát, akkor a tanulmányaid nem járnak sikerrel. Ez a legfontosabb dolog. A guru bhakti.

Te vagy az, aki elveszítette a minden zárat nyitó kulcsot. E fő kulcs nélkül nem jutsz be, nem tudod felismerni az önvalót. Ha ismered a szeretet tapasztalását vagy meg van a szenvedély tapasztalása, vagy a gyűlölet tapasztalása, bármilyen érzésed is van, szükséged van egy külső tényezőre, hogy kifejezd azt. Ha érzed a szeretetet, szükséged van egy gyermekre, hogy kifejezhesd azt. Ha nincs gyermeked, akkor frusztrált leszel, amikor mi kifejezzük azt a szeretetet. Amikor szerelmes vagy valakibe a másik nemből, akkor van benned egy vonzódás, amelyhez szükséged van egy partnerre, hogy kifejezhesd azt.

Ha ez nincs meg, akkor frusztráltnak érzed magad. Csalódott leszel. Depressziós leszel. Meg tudod tapasztalni a szenvedélyt és szerelmet partner nélkül? Nem. Külső közreműködésre van szükséged, hogy kifejezd ezt a fizikai szükségletet, ezt az érzelmi szükségletet. Egy gyermek szeretete, egy feleség szeretete, egy férj szeretete, egy apa szeretete, egy anya szeretete, az anyai szeretet. A szereteted az anya iránt. Ha nem lenne édesanyád, ki felé fejeznéd ki? Szükséged van rá. Nem tudsz megelégedni pusztán azzal, hogy azt mondod, nincs anyám. Szükséged van egy pontra, szükséged van egy külső pontra, hogy kifejezd az érzelmeid sokaságát. Még a gyűlölethez is szükséged van valakire, hogy kifejezd a gyűlöletedet. Szükséged van egy ellenségre. Szükséged van valakire, akit nem kedvelsz. Másképpen csak ott marad az érzés és nem leszel képes kifejezni azt.

Mindenhez kifejezésre van szükséged. Ehhez hasonlóan az odaadásod kifejezésére, a hited kifejezésére, az önátadásod kifejezésére, a magasabb isteni minőségek kifejezésére, amelyek jelen vannak benned, szükséged van valami külsőre és ez a guru. Egy ember, akinek nincs guruja, az nincstelen. Lehetséges, hogy a világ minden gazdagságával, kényelmével rendelkezik, lehet, hogy a világon mindene megvan, de ha nincs guruja, akkor nincstelen. Az élete olyan, mint a terméketlen nő élete. Semmije sincs. Nincstelen. Egy guru a legmegfizethetetlenebb kincs egy emberi lény számára. Guru nélkül nem jutunk előre és a guru bhakti jóga az, amit fejlesztenünk kell. Természetesen ti mind nagyon szerencsések vagytok, amit mondok, az nem új számotokra. Tudjátok ezt, és szerencsések vagytok, mert ebben az életben vagy egy gurutok.

De aztán hogyan tovább? Önmagában az, hogy van egy gurud, az nem elég. Vannak tulajdonságok, amiket fejlesztened kell a továbbhaladáshoz. Tanítvánnyá váltál, felvettek az osztályba, de mi legyen most? Lehet, hogy megbuksz. Talán nem kellene megbuknod, hanem át kellene menned. Mik azok a tulajdonságok, amelyeket fejlesztened kell, hogy átmenj a vizsgán? Fejlesztened kell az engedelmességet, fejlesztened kell a hitet, fejlesztened kell az odaadást és fejlesztened kell az őszinteséget. Komolyan, nem elengedve a célt, amely előtted lebeg. Ahhoz, hogy elérd a teljességet az életedben a célnak maradéktalanul meg kell valósulnia. Annak a célnak, ami kitűzésre került. Valójában ez az őszinteség, és a hit a guruban. Nincs kétség, csak engedelmesség. Az engedelmesség a kulcsszó a tanítvány életében. Engedelmesség nélkül nincs élet a tanítvány számára.

Nem kérdőjelezheted meg azt, amit a Guru mond. Megkérdőjelezed, amit a guru mond, és azt gondolod, hogy intelligensebb vagy, mint a guru. A guruk mindent tudnak. A guru tanítása a csendben kerül átadásra. Nem kell beszélned. Nem szükséges, hogy túl sokat beszélj. Nem kell a Guruval beszélned. Egyrészről látod a gurut, másrészről pedig mindent el akarsz neki mondani. Ha nem mondom el neki, nem tudja. Akkor hogyan lehet ő guru?

Ő egy Guru. Tudja, mit akar. Tudja, hogyan érzel. Tudja, milyen nehézségeid vannak és segíteni fog. De ennek a segítségnek más módon kell érkeznie. Ez a segítség egy isteni segítség, amely felőle áramlik hozzád és ezért csendben kell lenned. Várnod kell. Ki kell tartanod. Alkalmassá kell válnod arra, hogy megkapd ezt az áldást. Képesnek kell lenned rá, hogy befogadd az áldást. A guru lehet, hogy segíteni akar neked, de ha nem vagy alkalmas erre, akkor alkalmassá kell tenned magad erre a segítségre. Őszintének kell lenned.

Ez minden, amit mondani akartam nektek a Guru Púrnima előestéjén és még egyszer köszönöm mindnyájatoknak, hogy eljöttetek.