Menstruációs rendellenességek

Swami Muktananda Saraswati

Az univerzum a ritmusok sokféleségére énekel és táncol: a hegyek hosszú ideig tartó, lassú kopása, az évszakok szakadatlan változása, az éjszakák és nappalok váltakozása, a Nap keringése, a Hold fogyása és telése. Különösen egy női testben való lét jelent részvételt a kozmosz ezen állandó változási folyamatában és áramlásában, mert a női tudatosság folytonosan a termékenység természeti mintájára irányul, amely a saját menstruációs ciklusában tükröződik vissza.

Ez a fokozott éberség a végtelennel való összeköttetésünk elfogadásának állandó, csendes motívuma és nem kellene hagynunk, hogy a testtel való kizárólagos és beteges foglalatossággá satnyuljon. Túl sok nő hagyja, hogy tudatossága a testére korlátozódjon. Tudatosan vagy tudattalanul magukat mindig betegnek tekintik, szorongva figyelik, hogy a ciklusukban történt-e valami csekély változás, aggódva és emésztve magukat a legkisebb képzelt vagy valóságos, szúró, nyilalló fájdalomkor.

A testünkre vonatkozó megfigyelő hozzáállás támogatja az egészséget, de megfelelő tudáson és bizalmon kell alapulnia. Meg kell tanulnunk, hogy megbízzunk a testünkben. Fizikai felépítésünk a természet kezemunkájának mesterműve, bámulatosan erős és elegánsan egységbe rendezett. A legtöbb helyzetben, még nehézségek idején is harmonikusan működik, anélkül hogy mi magunk beavatkoznánk. Az emberi test egy önszabályozó rendszer, amely folyamatosan beállítja magát saját szükségleteivel és teljesítményével összhangban.

Egyetlen nő menstruációs ciklusa sem tökéletesen előírás szerinti, ahogy a természetben sincs két olyan történés, amely tökéletesen egyezne. Minden egyes menzesz egyedülálló esemény a saját személyes mintánkon belül, így nem szükséges kétségbeesni egy apró eltérés miatt, amelyet a havi ciklusunkban észlelünk. Nem szabad ezt alapvető „betegségünk” bizonyosságaként értelmezni. Csak akkor szükséges elkezdeni gondolkodni, hogy talán valami baj lehet, amikor folyamatos rendszertelenséget észlelünk.

Egy pozitív, szerető kapcsolat a testtel sok hiábavaló szorongástól szabadítja meg a nőt, és növeli fizikai egészségét is. A legjobb módja annak, hogy megismerd a testedet és növeld természetes harmóniáját és kecsességét, az a jóga gyakorlatok rendszeres végzése egy kiegyensúlyozott, jógikus életmóddal összehangolva. A jóga gyakorlatok tonizálják a fizikai testet és feltöltik éltető energiával, elsimítják a rendellenességeket, mielőtt a betegség kialakulhatna. Emiatt sok nő jön az ásramba, és azt kérdezik, hogy hogyan tud a jóga segíteni a nehézségeiken. Vannak bizonyos kérdések, amelyek újra és újra felmerülnek, mert azokat a történéseket tükrözik vissza, amelyeket majdnem mindenki megtapasztalt az idő valamely pontján. A következő beszélgetés jellegzetes az oly gyakran felmerülő kérdések között, és azért válaszoltuk meg őket itt és most, hogy lehetőleg minél több nő élvezhesse a fizikai egészséget és a szellem szabadságát, amely a jóga gyakorlásából ered.

Jóga tanár vagyok, és sok nő keres meg menstruációs problémák miatt. Mi a legfontosabb mondanivaló számukra?

Amikor egy nő a jóga tanárához fordul segítségért a ciklus szabálytalansága miatt – túl kevés, túl sok, túl fájdalmas – a legértékesebb jó tanács, amit adhatunk neki, az az, hogy „azonnal forduljon orvoshoz”. Egy teljes orvosi kivizsgálás tisztázni fogja ennek a problémának az igazi természetét, amelyet oly sok minden okozhat. A ciklus szabálytalansága gyakran csupán egy másfajta rendellenes működésnek vagy betegségnek a jele, amely komoly komplikációkhoz vezethet, ha nincs megfelelően kezelve. Miután az orvos már kizárta ezt a lehetőséget, a tanuló megnyugszik és a tanár képes eldönteni melyik a legmegfelelőbb gyakorlat az egyensúly és a harmónia megteremtéséhez, mind fizikálisan, mind spirituálisan.

A lányom 18 éves és alakja épp most kezdett el nőiesedni, de még mindig nincs havi vérzése. Nagyon aggódom emiatt.

A legtöbb lány első menstruációs élménye nagyjából 11 vagy 12 éves korra tehető, de ez megtörténhet bármikor 9 és 18 éves kor között. Ha a lányod egyébként egészséges, lehetséges, hogy csak későn érő típus. Azonban, a menstruáció hiánya lehet a szaporodó szervek betegségének, ciszta vagy tumor, hormonális egyensúlytalanság vagy a női szerepbe való belenövéshez társult érzelmi tényező következménye. H az orvos nem talál aggodalomra okot, a lányodnak 12 kör napüdvözletet kellene minden reggel gyakorolnia.

Csak 49 éves vagyok, de úgy tűnik, hogy a vérzésem megszűnt, eltekintve az időnkénti rendszertelen foltoktól és csíkoktól. Ez igazán túl korai még ahhoz, hogy menopauzába lépjek.

A vérzés megszűnésének átlagos életkora a 48 vagy 49 éves kor, de egy nő életciklusa során 40 és 55 éves kora között bármikor elérheti ezt a fázist. Tartsuk szem előtt, mint hozzávetőleges szabályt, hogy az orvosok úgy találták, hogy azok a nők, aki korábban kezdenek el menstruálni, később hagyják abba. Azonban a két periódus közötti, rendszertelen „áttörő” vérzések vagy pecsétek a szaporodó rendszer általános fertőzésére is utalhatnak (medencegyulladás) vagy polipra (kitüremkedés, amely a méh vagy méhszáj nyálkahártyájából nő ki). Ha az orvosi leleted jó, akkor kezdj el jóga gyakorlatokat csinálni, hogy harmonizáld a hormonjaidat és csökkents bármilyen fizikai kényelmetlenséget, amely a menopauzával járhat. A fordított testtartások kifejezetten jó hatásúak, különösen a sírsászana (fejenállás), szarvangászana (válltartás) és a halászana (eke póz).

A ciklusom általában 5 napos, de két hónapon keresztül csak 2 napos volt, és a múlt hónapban egyáltalán nem jött meg, és reggelenként néha rosszul érzem magam.

A vérzés kimaradásának leggyakoribb oka a terhesség és ez tűnne valószínűnek a te esetedben is, ha reggeli rosszulléted is van. Néhány nő menstruációja azonnal abbamarad a fogantatás után, míg másoknak folytatódhat 2 vagy három hónapig, bár a vérzés rövid időtartamú és kevés. Szülés után úgy 6 héttel a menstruáció valószínűleg újra kezdődik majd, hacsak nem szoptatsz. Amíg anyatejet termelsz, nem fogsz menstruálni. Másrészről, ha fogamzásgátlót szedsz, lehet, hogy az a te adott szervezeted számára rossz hormon kombinációt tartalmaz, és elnyomja a havi vérzésedet. Ha szeded a tablettákat és megszakítod, az első vérzésed valószínűleg nem fog megjönni 6 hétig.
Ha terhes vagy, itt az ideje, hogy elkezdd magad felkészíteni a természetes és harmonikus szülésre. A tanárod segítségével válassz egy programot a „Nawa Yogini Tantra”-ból (megrendelhető a Bihar School of Yoga-tól).

Mindig rendszeres volt a vérzésem, de amióta főiskolára költöztem otthonról, abbamaradt.

Nagyon kevés nőnek van teljesen rendszeres havi vérzése, mivel sok élethelyzet befolyásolja azokat a hormonokat, amelyek a ciklust irányítják. Az otthon első elhagyása a főiskolás diák élet többlet követelményeivel egy olyan kihívás, amely bizonyos fokú érzelmi megterhelést ró mindenkire. Ez elég lehet ahhoz, hogy a menstruációd leálljon egy ideig. Ebben a vonatkozásban néhány nő érzékenyebb, mint a többi, de a mindennapi rutinban történő bármilyen, jelentős változás a ciklus ideiglenes kimaradását hozhatja. Ez megtörténhet egy hosszú utazás miatt, vidékről a mozgalmasabb ritmusú városba költözéskor (vagy fordítva), az étkezés vagy a klíma szélsőséges változásakor, új munkahelyre való belépéskor, egy kapcsolat kezdete vagy vége miatt, hozzánk közel álló személy elvesztése miatti bánatból, házasélet kezdetekor vagy bármilyen más intenzív érzelmi tapasztalás esetén.
Betegség, láz, bélrendszeri panaszok, elhízás, sőt még egy komoly székrekedés is megállíthatja egy kis időre a menstruációt.
Ha negatív leleted van a doktortól, kezdd el rendszeresen gyakorolni a jóga nidrát. Ez nem csak fizikai, hanem mély érzelmi relaxációt is fog eredményezni, és ahogy az oroszok kimutatták, segíteni fog a tanulmányaidban is. Valószínű, hogy több fizikai gyakorlásra is szükséged van, tehát vegyél be a programodba olyan dinamikus ászanákat mint a nauka szancsalanászana, csakki csalászana, sasánkászana, mardzsarí-ászana, druta halászana és sasánka bhudzsangászana.

A vérzésem rendszeres, de túl gyakori! Rendszerint csak 21 vagy 22 nap van két ciklus között. Valami baj van?

Menj el orvoshoz, de ne nagyon ijedj meg. Az átlagos ciklus 28 napos, de lehet 21 nap hosszú és 36 nap hosszú is, és ez még mindig normális. Ha rendszeresen elkezdesz ászanákat, légzőgyakorlatokat és a meditációt gyakorolni, talán a ciklusod egy kicsit hosszabb lesz.

A vérzésem nagyon sok és egy teljes hétig tart. Ez normális?

Egy normális periódus kettőtől nyolc napig bárhol tarthat, és a négytől hat napig tartó az átlagos. Az áltagos vérveszteség 4-6 evőkanálnyi, kb 5,6-8,4 cl. Ha nagyon erőteljes a vérzésed, fontos megkülönböztetni a menstruációt a belső vérzéstől. Ha a mennyisége olyan, mintha „ömlene” vagy „elöntene”, akkor lehetséges, hogy a vérzés nem csak a nyálkahártya szokásos, méhfalról történő leválásából származik.
Az intenzív vérzés endometriózis vagy fibrózis jele is lehet. Endometriózis akkor jön létre, amikor az a szövet, amely normálisan a méhben nő, ehelyett valahol máshol nő inkább, általában ránő a hólyagra vagy a belekre. Ez a rendellenesség egészen gyakori a 30 – 40 éves korú nők körében, és szakorvosi ellátást igényel. A nők 20-25%-ánál mutatkozik fibróma (kötőszövetből álló, jóindulatú rost daganat), amely a méhben található, kemény, rostos szövet-növekmény, és a méhnyálkahártya elégtelen leválását okozza. A fibróma kis százaléka rákgyanús, és ez az állapot komplikációkat okozhat a hólyagban és a belekben. Igen fontos tehát, hogy orvosi tanácsot kérjünk kitartóan nagy mennyiségű havi vérzések esetén.
Ha az orvosi kivizsgálás azt jelzi, hogy a problémád hormonális egyensúlytalanság következménye, akkor tanuld meg az antar mounát vagy a jóga nidrát egy képzett tanártól, a következő ászanákkal együtt: szarvangászana, halászana, kandharászana, ardha matszjéndrászana, bhudzsangászana, salabhászana, dhanurászana és pascsimóttánászana.

Amióta nem eszem húst, a menstruációm sem jön meg. Ez jó néhány vegetáriánus barátnőmmel is megtörtént, de úgy érezzük, hogy az egészségünk még soha sem volt ettől jobb.

A táplálkozás a fizikai egészség minden vonatkozását befolyásolja, beleértve a menstruációt, és már az is megerősített tény, hogy a magas protein tartalmú húskészítményekből álló étrend több fájdalmat és erősebb vérveszteséget okoznak. A vegetáriánus étkezésre történő átálláskor a menstruáció átmenetileg gyakran leáll, de mikor újra megjön, rendszerint panaszmentes. Vegetáriánus étrendet tartó nők (csak gabona és zöldségek, de tej vagy más állati termék nélküli étrend) elég gyakran tapasztalják, hogy teljesen leáll a vérzésük. Azonban a normál hüvely váladék vizsgálata kimutatta, hogy a hormonjaik működnek és nem veszítették el nőiességüket. Ezek a nők továbbra is aktív házaséletet élnek, és egészséges, boldog babákat szülnek.
Leggyakrabban azonban a szigorú diéta csak akkor működik kiválóan a menstruáció csökkentésére, ha teljes önmegtartóztatással van összekapcsolva, és te és a barátaid valószínűleg úgy találjátok majd, hogy a menstruációtok újra elkezdődik a házasság után.

Normális az, ha a menstruáció leáll akkor, amikor az ember spirituális életet kezd élni?

Vannak bizonyos spirituális gyakorlatok, amelyek csökkenthetik a menstruációt, vagy akár teljesen meg is szüntethetik változó hosszúságú időtartamra. Néhány gyakorlat közvetlenül az agyalapi mirigyre hat (fejenállás); mások felfelé terelik a prána lefelé való áramlását (mahá bandha); megint mások az elme egyhegyűségét és az érzéki vágyak teljes átnemesítését eredményezik (dháraná, dhjána, szamádhi). Azonban ezek csak akkor történnek meg, ha ezeket a gyakorlatokat elmélyülten gyakorolják (például a fejenállást 2-3 órán keresztül), elkötelezett jógikus életmóddal összekötve, egy guru vezetése alatt.
Ezek az információk arra indítanak néhány orvost, hogy feltegyék a kérdést, vajon a szünetelés mindig a rossz egészségi állapot jele-e, vagy ez talán a „szuper-egészséget” jelzi. Azonban, a ciklus hiánya maga még nem a spirituális fejlődés jele. Meglehetősen gyakran ez inkább a fizikai és érzelmi egyensúlytalanság jele, amelyet legjobban az orvosi segítség és egy jóga gyakorlatokból álló kiegyensúlyozott program kombinációjával lehet helyrehozni.
Az igazi spiritualitás a szattva, a tisztaság és fényteliség létezésünk minden szintjét betöltő túlsúlyával jön létre. Fizikai síkon a szattva a test harmonikus és kiegyensúlyozott működését jelenti, összhangban a természet törvényeivel. A Gíta azt mondja:

„A jóga harmónia. Nem annak való, aki túl sokat eszik, annak sem, aki túl keveset, nem annak, aki túl keveset alszik vagy annak sem, aki túl sokat.”

Ez az élet minden megjelenési formájára vonatkozik, beleértve a menstruációs ciklust is. Néhány ritka esettől eltekintve, ez nem a menstruáció megszüntetését jelenti, hanem természetes, rendszeres és fájdalommentes havi vérzést. A jógával nem megszüntetjük a test természetes működését, hanem kifinomítjuk azokat azért, hogy ne tereljék el az elmét. Így mind a test, mind a tudat szabaddá válik, hogy kiterjessze szattvikus irányultságát a spirituális fejlődés legmagasabb birodalmaiba.