Guru Púrnima

Dr. Sw. Sankardevananda

A Hold reprezentálja elménket és személyiségünket. A telihold fejezi ki a tudatosság fényével teljesen megvilágított elmét; a nap pedig a magasabb Ént, az Átmant. A telihold szerencsés és jó hatású időpont spirituális gyakorlatok végzésére.

A normális ébrenléti tudatosság ahhoz az állapothoz hasonlítható, amelyben elménk egyetlen gyertyaláng fényének világító erejével telik meg. Bizonyos meditációs gyakorlatokban egyetlen gyertyalángot vizualizálunk a szív terében, mint szemlélődésünk részét az emberi állapoton. A felébredt spirituális tudatosság olyan állapothoz hasonlítható, amelyben elménk sok-sok Nap ragyogóan világító fényével telik meg. Bizonyos meditációs gyakorlatokban ehhez a magas tudatossághoz hangoljuk magunkat a fejtetőnél lévő korona csakránál (szahászrára) vizualizált hatalmas fénnyel.

A júliusi telihold, amelyet Guru Púrnimának neveznek, különlegesen szerencsés időpont a spirituális gyakorlók számára, és valamennyi szellemi tradíció tanítványa számára. A Guru Púrnima jelenti az időt, amikor a saját tudatunk intuitív iránymutatása, a belső gurunk erőteljesen megtapasztalható, amennyiben megteremtjük hozzá a szükséges körülményeket. Ez azt az alkalmat is jelenti, amikor áldást kaphatunk, ami egy újabb évig támogatja spirituális tevékenységeinket. Azt mondják, a spirituális életben semmi nem fontosabb a gurunál. A guru az iránymutató forrás, amely lángra lobbantja a magasabb tudat ébredését. A Guru vezeti a spirituális keresőt, hogy az kiegyensúlyozott személyiséget (egészséges Hold) és magas szintű tudatosságot (a Nap által jelképezett önismeret) fejlesszen. A Guru megmutatja a tanítványnak, hogyan haladja meg a saját korlátok közé szorított társadalmi-biológiai Énjét, hogy kapcsolatba kerülhessen (és végül eggyé váljon) az egyetemes Énnel.

Ha csak pusztán a társadalmi tudatosságunkban élünk, az végül depresszióhoz és hiányérzethez vezet. Ezért a jógi célja, hogy tudatosságát túl vigye a társadalom által létrehozott valóságon, hogy a hatalmasabb kozmikus ritmus része legyen. E törekvés lehetőséget ad, hogy tudatosabb életet fejlesszünk mélyebb kapcsolattal, jelentéssel és céllal. A jógik felismerték, hogy a jógikus gyakorlaton, a szádhanán keresztül önmagukban ráhangolódhatnak a kozmikus körforgásra. A magasan fejlett jógi a saját tudatán belül érezheti a bolygók és a körülöttük lévő világ mozgását. Mi, akik nem értük el az intuíciónak e szintjét, asztrológiai számításokat alkalmazhatunk, hogy tudjuk a bolygók helyzetét és hatásaikat. Ez segít, hogy jelezzék számunkra a legalkalmasabb időt a spirituális gyakorlásra; az időt, amikor a körülöttünk lévő világ a legjobban támogat és előremozdítja haladásunkat. A „Púrnima”, ami teliholdat jelent, a Védikus asztrológiában egy szakszó a lunáris nap kifejezésére. Egy lunáris nap – tithi – körülbelül 22 óra, vagyis rövidebb, mint a szoláris nap 24 órája.