Barion Pixel

Karma jóga az ásramban

Swami Satyadharma Saraswati

Az ásram élet az az alapeszme, hogy egyenlőként él, tanul és dolgozik együtt mindenki. Senki sem jobb, gazdagabb vagy okosabb. Ebben a szellemben él együtt mindenki és járul hozzá ehhez a légkörhöz a legjobb képességei szerint.

A karma jóga az a munka, amit végzünk. Úgy tűnhet, mintha kényszerből, a létesítményért dolgoznánk és hogy ez a részlegért vagy azok vezetőiért történik, de valójában bármilyen munkát is végzünk, önmagunkért tesszük. Gondolhatunk erre egyfajta terápiaként, mivel ez segít minket, hogy – a cselekvésen keresztül – tudatába kerüljünk önmagunknak.

Amikor aktívak vagyunk könnyebb megfigyelni az elmét, mint akkor, amikor megpróbálunk leülni és meditálni. Amikor leülünk meditálni, az elme megfigyelése nagyon nehézzé válik, de ha dolgozunk, akkor könnyű. Láthatjuk az elme összes dimenzióját és a szétszórtságát. Ugyanakkor, mivel tudatában vagyunk a munkánknak, megfigyeljük hogyan dolgozunk, így az elme ezen szétszóródásai és dimenziói nem válnak kényszerítő erejűvé. Képesek vagyunk ellenőrizni őket, mivel a munka eszköze a kezünkben van. Így (mi is) tekinthetünk a munkára egyfajta öngyógyításként.

Egy kis idő múlva, amikor már hozzászoksz az effajta terápiához, az elméd elkezd nyugodtabbá, fókuszáltabbá és koncentráltabbá válni. Amint dolgozol, elkezdesz kifejleszteni egy bizonyos kontrollt a gondolatfolyamataid felett. Ez fontos, mert ha a világban élsz, akkor a munkaidőd háromnegyed részét töltöd – nem szádhanával, ászanával, pránájámával vagy meditációval, hanem – cselekvéssel. Tehát ez a karma jóga jelentősége, valamint képessé tesz mindenkit, hogy hozzájáruljon a létesítmény egészének fenntartásához és fejlesztéséhez.

Yoga magazin, 1998. november