Szatszang a Krijá jógáról

Swami Satyananda Saraswati

London, 1983. augusztus 10.

Helytelen felébreszteni a kundalínit egy guru segítsége nélkül?
Amikor a hatha jógagyakorlatokat, a satkarmákat végezzük, amikor gyakorlod a guru által adott mantrát, akkor nincs kockázata annak, ha közvetlenül magad ébreszted fel a kundalínidet. Előbb utóbb a felébredt kundalíni lesz az egész emberiség sorsa. Az evolúció következő fázisa nem kulturális vagy politikai, hanem spirituális természetű lesz. Nem fogjuk elveszíteni a karunkat vagy másikat növeszteni, nem leszünk magasabbak vagy alacsonyabbak, hanem az evolúciónak egy olyan szakaszába érünk, ahol a spirituális tudatosság fog növekedni. A kundalíni felébredése az a kifejezés, amelyet használunk az emberi evolúciónak ezen fontos fokának, illetve szakaszának megnevezésére.

Hogyan dönthetjük el, hogy mennyi kriját kell végeznünk naponta?
Mindenkinek meg kell tanulnia mind a tizenhét kriját a gurujától vagy tanárától. Ha van elég időd mind a tizenhét gyakorlására, akkor tedd azt, de ha idő híján vagy, akkor a maha mudrát, maha bheda mudrát és a naumukhit tekintsd a legfontosabbnak. Miután gyakoroltad ezt a hármat, ha még maradt időd, gyakorolhatod a viparita karani mudrát, és ha még mindig van időd, gyakorolhatod a shakti chalinit.

Ugyanolyan sorrendben kell gyakorolni a krijákat, ahogyan a könyvedben van?
Nos, ha mind a tizenhetet gyakorlod, akkor a könyv szerinti sorrendet kellene követned, legalább néhány hónapig. Ezután, ha szeretnéd megtervezni a saját gyakorlatsorodat, megváltoztathatod a sorrendet.

Miért van az, hogy a krijá gyakorlása első felében a szemet nyitva kell tartani, míg a második felében be kell hunyni?
Kezdetben, ha behunyva tartod a szemedet, tudatosul benned legtöbb mentális problémád és aggódásod. Amikor a szem csukva van, az agy csendesebb és a tudatalatti erők képesek működésbe lépni. Amikor a szemed nyitva van, ezzel szemben, az agy lép működésbe és a tudattalan konfliktusok a tudatosságon kívül maradnak. Így a krijá jógában az első gyakorlatokat, amelyek a pratjáhárát fejlesztik, nyitott szemmel kell végezni, de a tadan krijá után, amikor a dharana kezdődik, a szemedet csukva tartod.

A krijá jógát reggel kell gyakorolni? Van bármilyen veszélye annak, ha a nap másik részében gyakorolunk?
A krijá jóga vagy bármely más nagy szádhana gyakorlására megfelelő idő a reggel, amikor kívül és belül minden kedvező. A spirituális élet tudománya szerint, az éjszaka végzett gyakorlatok radzsaszikus tantrikus szádhanaként ismertek. A szattvikus tantrikus gyakorlatokat reggel kell végezni, a legfelsőbb tudatosság, a brahmamuhurta idején, reggel 4 és 6 óra között.

A gyakorlatokat meditáció előtt vagy után kell végezni?
Amikor krijá jógát gyakorolsz, egyáltalán nincs szükség meditációra, mert a meditációban uralnod kell az elmédet, míg a krijá jógában nem uralod az elmédet.

Honnan tudja meg valaki, hogy készen áll a krijá jóga gyakorlásának megkezdésére?
Ez teljesen egyértelmű. Ha már gyakoroltad a hatha jógát és a pránajmát, akkor megkezdheted a krijá jóga gyakorlását.

Milyen hosszú ideig folytassuk a krijá gyakorlását?
A krijá jóga három évig tartó rendszeres gyakorlása után az első részt, amikor nyitott szemmel gyakorolsz, be kell fejezni és a második rész gyakorlását kell megkezdeni. Ha biztos vagy már az utolsó három krijá jóga gyakorlat végzésében, elhagyhatod a többi gyakorlását teljesen. Ekkorra már elkezded érezni az élményeket.

Mi történik, ha az első gyakorlatoknál megrekedünk, és nem tudunk tovább fejlődni?
Igen, ismerem ezt a nehézséget. Velünk is megtörtént. Manchesterből jöttünk, és egyszer csak az autó motorja leállt. A parkolósávba toltuk az autót, és hívtuk az autómentőt. Egy tapasztalt szerelő szállt ki, és megállapította, hogy nem volt komoly a gond. Az autóból kifogyott a benzin. Nem volt hibás a légkondicionáló, semmi gond nem volt a kuplunggal vagy fékkel, sem a gyújtógyertyákkal, egyszerűen nem volt benzin az autóban, ez volt minden.
Valahányszor ilyen dolog történik, el kell menned egy guruhoz, aki megmondja neked, hogy mi a baj.

Mi a kapcsolat a kundalíni és a krijá jóga között?
A kundalíni jóga nem egy gyakorlat, hanem egy rendszer. A krijá jóga a kundalíni jógának egy gyakorlata, nem pedig egy rendszer.

Hallottam, hogy a krijá jógát gyakorló embereknek nem szabad dohányozniuk, alkoholt fogyasztaniuk vagy húst enniük. Kérlek, beszélj erről.
Mivel a krijá jóga a tantra része, biztosíthatlak róla, hogy a dohányzás, alkoholfogyasztás, húsevés és szexuális kapcsolat nem jelent akadályt az úton. Én nem eszem húst, de az igazság az, hogy ez nem azt jelenti, hogy a krijá gyakorlás érdekében húst kellene enned, innod vagy dohányoznod kellene, vagy nőhöz, illetve férfihoz kellene menned. Nem így értettem, bár sok ember ily módon értelmezi a tantrát. A tantra nem mondja, hogy „igen” vagy „nem”. Azt mondja, hogy „ha meg akarod tenni, tedd meg.”Amint elkezdesz krijá jógát gyakorolni, és úgy érzed, hogy a dohányzás bizonyosan hátráltat a spirituális fejlődésedben, előbb utóbb magától abbamarad a dohányzás. Ha a húsevés hátrányos a spirituális fejlődésedre, automatikusan el fogod hagyni, ugyanakkor, ha nem hátráltat, lehet, hogy folytatni szeretnéd. Látod, nagyon nehéz eldönteni, hogy mi hátrányos a spirituális fejlődésben, mivel korlátoznak azok a hitek, hiedelmek, amelyek bizonyos vallásokhoz, kultúrákhoz, törzsekhez, tabukhoz,stb. köthetők.
Vaisnavák nem esznek húst, hagymát vagy fokhagymát. Így minden vaisnavát óva intenek: „Hé, krijá jógát gyakorolsz, ne egyél hagymát!”, mintha a hagyma vagy fokhagyma mellőzése része volna a krijá jóga rituáléjának! Függetleneknek kell lennünk azoktól a tabuktól, amelyeket a keleti, nyugati, északi, déli, középső és minden régió vallásai, kultúrái, törzsei alkottak meg. Úgy kell haladnunk, ahogy vagyunk. Egy háziasszony vagy, egy apa, egy fiú. Megvannak a saját függőségeid, saját aggodalmaid vagy korlátaid. Hadd legyenek! Csak gyakorold a krijá jógát, és néhány hónap múlva meglátod, hogy fokozatosan az átalakult elméd fogja a döntéseket meghozni.
Ahogy mondtam Ramakrishna Paramahansa megvalósulása csúcsán vízipipázott, Krisztus pedig bort ivott. Nem tagadhatod, hiszen az Utolsó Vacsora során bort ivott és húst evett, ami nem jelenti azt, hogy ne lett volna egy nagyszerű ember. Ki kell venned minden tabut a spirituális rituálédból. Habár egészség szempontjából egyes emberek javára válik, ha nem dohányoznak, vagy nem esznek húst.

Yoga Magazin 1983. november