Szvádhjája meditáció

Achintyamavyaktamanantaroopam sivam prasaantamamrutam brahmayonim;
Tathaadimadyaanta viheenamekam vibhum chidananda marropamadbhutham.

Az Elképzelhetetlen, a Meg Nem Nyilvánuló, a végtelen forma közül az Egy, az Örökké Kedvező, a Békés, a Halhatatlan, magának a Teremtőnek az Eredete, a kezdet, folytatás és vég nélküli Egy, az Egyetlen, a Mindent Átható; a Tudás Üdvössége, a Formátlan, a Gyönyörű.

Kaivalya Upanishad

Napi mantrád gyakorlása után ülj néhány pillanatig csendben. A test vegyen fel kényelmes, stabil tartást, az elme legyen nyugodt és zavaró hatásoktól mentes. Legyél tudatában a békének, amelyet a mantra kántálása teremtett.

Amikor készen állsz, olvasd el a fenti részletet a Kaivalya Upanishádból. Olvasd teljes tudatossággal, azzal a tudással, hogy a tiszta Tudatosságnak, létezésed és a téged körülvevő minden dolog forrásának leírását olvasod. Ez a te igaz és tökéletes Önvalódnak a leírása. Olvasd el újra, háromszor-négyszer még, hogy a szavak maradandó benyomást hagyjanak.

Majd hunyd be a szemedet és kezd el zengeni az Om mantrát. Hangosan vagy hangtalanul kántálhatsz, de minden esetre teljesen oldódj fel a mantrában. Egy idő után hagyd abba a kántálást és figyeld meg, hogy sikerült-e kapcsolatot teremtened ennek a szent versnek a jelentésével. Ne próbáld meg ésszel felfogni, mivel az a logika felett áll. Ebben a folyamatban a gondolatot teljesen el kell hagynod, és helyette keresd a megértést azon a helyen, ahol a nemes érzelmek lakoznak, amelyet az Upanishad a „szív barlangjának” nevez.

A barlang egy hűs és csendes hely, biztonságos és a külvilágtól védett. Vezesd tudatodat a szív helyére, és lépj be ebbe a barlangba. Először lehet, hogy sötétnek találod majd, de lassan elkezded látni az apró, világító fényt. Forrás nélkül ég, és ahogy kitartóan fókuszálsz rá, egyre fényesebb és áthatóbb lesz, sugárzásával betöltve az egész barlangot. Ez a fény segít neked megtalálni a tudást és megértést, amelyre vágysz.

Ennek a fénynek a segítségével megtapasztalhatod azt a valóságot, amely a gondolat és eszme mögött él. Mi az Önvaló, az Atman természete? Tapasztald meg létezésed teljességével az Elképzelhetetlent, a Meg Nem Nyilvánulót, az Egyet számos formában. Maradj benne ebben a tapasztalatban, és ne engedd az elmét bekapcsolódni, mert ez gondolkodáshoz vezet. Egyszerűen létezzél, és engedd meg magadnak, hogy megtapasztald önmagadnak azt a részét, amely Örökké Kedvező és Békés. Sütkérezz ebben a fényben. Halhatatlan vagy, kezdet és vég nélküli, mindent átható Önvaló, amely tiszta tudás és öröm. Engedd a korlátozott énedet összeolvadni ezzel a te igaz, tökéletes, határok nélküli Önvalóddal.

Addig pihenhetsz így, ameddig csak szeretnél. Amikor úgy érzed, hogy készen állsz a gyakorlat befejezésére, hagyd a fényt elhalványulni, és irányítsd a figyelmedet a légzésedre, a testedre, a környezetedre, mindarra, ami nem más, mint az egy szent igazságnak a része. Gondolatban köszönd meg a Gurudnak, aki a hűséges vezérlő fényed, és zengd az Om mantrát háromszor hangosan. Óvatosan nyisd ki a szemedet és térj vissza a világba megnövekedett bölcsességgel és megértéssel.

Avahan Magazin 2014. május-június