A szvádhjája két szintje

Swami Niranjanananda Saraswati

A változás és egy más életmód alapjai a szvádhjájával építhetőek. A szváhjáját gyakran “önelemzésnek” fordítják, ami az önmegismerés és önmegvalósítás folyamatát jelenti. Megismerni a saját elménket, érzelmeinket, természetünket, jellemünket és személyiségünket. Ez a szvádhjája kezdete. Az önelemzésnek azonban két szintje van. Az első önmagunk, a második a spiritualitással foglalkozó irodalom tanulmányozása, ami sokban pontosíthatja és mélyítheti szemléletünket és tudásunkat.

Első szint: önmagunk tanulmányozása

Az első szinten elemezzük önmagunkat, megismerjük hiányosságainkat és gyengeségeinket, tulajdonságainkat és erősségeinket. Elemezzük saját magunkat és megpróbáljuk kiegyenlíteni természetünk és személyiségünk szélsőséges megnyilvánulásait. A szvádhjája nem egy könyv bemagolása, hanem a mindennapi életünkben a már meglevő tudás megvalósítása, alkalmazása. Amint megismerjük erősségeinket és gyengeségeinket, ki tudjuk egyenlíteni a hatásukat, és egy jó cél elérésére tudjuk használni képességeinket. Tehetünk valami társadalmilag hasznosat, inspirálhatunk másokat és bátoríthatjuk őket a helyes gondolkodásmód használatára. Ezt úgy hívják, hogy a “dharma” szerint élni. A dharma szerinti élet az, ami békét, jólétet és boldogságot hoz. A dharma hiányában anarchia, szenvedés, harc, gyűlölet és viszály uralkodik. Mindezek az elmén belül léteznek, nem pedig a környezetünkben. Az elme az, ami vagy a vágyakhoz vagy a dharmához kapcsolódik. Ezért a gondolkodásmódban az első változást a szvádhjája hozza. Próbáljuk megismerni önmagunkat, a vágyainkat, próbáljuk megérteni a tulajdonságokat, amelyeket igyekszünk elsajátítani és a céljainkat, amiket el akarunk érni.

A szannyász beavatása előtt Sri Swamiji (Swami Satyananda) megkérdezte Swami Sivananda- t: “Mit fogok csinálni a szannyász beavatás után?” Swami Sivananda ezt válaszolta: “Ugyanazt, amit eddig is csináltál. Az életviteledben nem lesz változás. Ugyanaz a széva (önzetlen szolgálat), ugyanazon részlegeken fogsz dolgozni, ugyanaz a napi rutin, semmi nem változik. Ugyanakkor lesz egy különbség. Miután felvetted a szannyászt, a célod nem a karmák felhalmozása, nem a világhoz való kötődés kell legyen, hanem hogy megszabadulj a karmáktól és a világtól. Ezért amikor csinálsz valamit, gondold azt, hogy nem saját magadért csinálod, gondold azt, hogy a gurunak ajánlod fel. Ez megszabadít a cselekedeteid hatásaitól és következményeitől. Egy bizonyos idő alatt képes leszel a karmáid, törekvéseid, vágyaid, becsvágyad és motivációd kimerítésére. Amint kimerítetted a karmáid, kezdj neki egy új életnek.”

Swami Sivananda a “karma kimerítése” kifejezést használta. Mit is jelent a karma kimerítése? Ez az operációs rendszer cseréje, ami a szvádhjájával történik meg, a szvádhjája kezdete pedig a saját természetünk és személyiségünk felfedezése.

Második szint: spirituális bölcsesség elsajátítása

A szvádhjája második szintje a tudás, bölcsesség betáplálása az elmébe. Az élet kezdeti – brahmacsári – szakaszában történelmet, földrajzot és matematikát tanulunk. Levizsgázunk és megyünk a következő osztályba. Hasonló módon a szvádhjája ezen szintjén a spirituális élettel foglalkozó irodalmat és iratokat kell olvasnunk, megértenünk és elsajátítanunk. Ilyen szövegek olvasásával más szemszögből kezdjük látni és megérteni önmagunkat. Kezdetben lehet, hogy nem értünk meg mindent teljesen, de már a kezdeti szakasz is formázni, alakítani fogja a gondolatainkat, fogalmainkat és elképzeléseinket, végső soron új távlatokat és elképzeléseket adva.

A szvádhjáját tehát két fő szinten kell látnunk: az első saját jellemünk, természetünk és személyiségünk, a második a spiritualitással foglalkozó irodalom és szövegek tanulmányozása, amivel a spirituális szemléletünket és tudatosságunkat fejlesztjük, erősítjük. Amikor spirituális tudományok tanulmányozásával egy időben önelemzésünket is folytatjuk, képesek vagyunk élni azt, amit olvasunk. Megfigyeljük hogyan élünk és elismerjük a bölcs szerzők tanácsait. Ezzel, amit tudunk és amit teszünk eggyé válik, nem lesz köztük eltérés.

Avahan Magazin 2014. május-június