Barion Pixel

Bevezetés a rádzsa jógába

 Sw. Sivananda Tanításai a Rádzsa Jógáról és a Szádhanáról

A rádzsa jóga a csitta vrittik, vagyis a gondolati hullámok, más néven mentális módosulások ellenőrzését célozza. Az elmével, annak megtisztításával és felügyeletével foglalkozik. A rádzsa jóga az elme és módosulásai tökéletes uralásának filozófiája és gyakorlata, amely megtanítja nekünk, miként alakítsuk át az elme dacos természetét, és hogyan érjük el az isteniség állapotát.

A rádzsa jóga egzakt tudomány; a test, az elme és a lélek harmonikus fejlesztését tűzi ki céljául. Ezért hívják rádzsa jógának, vagyis az összes jóga királyának. Asthanga jógának, azaz nyolctagú jógának is nevezik. Az asthanga rádzsa jóga rendszer megalapítója Patanjali Maharishi, aki nemcsak filozófus és jógi volt, hanem orvos is. Úgy mondják, Jézus Krisztus előtt 300 évvel élt.

Patanjali rádzsa jógájának nyolc tagja: a jáma (önkorlátozás), a nijáma (vallásos szabályok), az ászana (testtartások), a pránájáma (légzésvisszatartás), a pratjáhára (az érzékek visszavonása), a dháraná (koncentráció), a dhjána (meditáció) és a szamádhi (forma nélküli tudatosság). A jáma és nijáma fegyelmezi az érzékeket és tisztítja az elmét. Az ászanák megerősítik a fizikai testet, a bandhák és mudrák szilárddá teszik a testet. A pránájáma könnyűvé teszi a testet, és segít felügyelni, szabályozni, koordinálni a testen belüli finom erőket.

A pránájáma vagyis a légzés kontrollja szilárddá és stabillá, ezáltal koncentrációra alkalmassá teszi az elmét. Eltávolítja a radzsasz (szenvedély) és a tamasz (tehetetlenség) fátylát, ezáltal a szattvát (tisztaságot) fejleszti és a nádikat (energiacsatornákat) tisztítja. A pránájáma megtisztítja az elmét a szennyeződésektől, ahogy az olvasztás is eltávolítja az aranyból a hulladékot. A nádi suddhi (a nádik megtisztítása) megteremti az elme stabilitását. Ha elsajátítottuk ezeket a képességeket, az elmét vissza tudjuk vonni az érzéki objektumokról, és a Brahmanra tudjuk összpontosítani. Ekkor tudjuk csak könnyen és boldogan folytatni meditációnkat megszakítás nélkül.

A rádzsa jóga létrájának egyes fokain türelmesen kell felfelé haladnod, és így elérned a csúcspontot. Ha valóban arra törekszel, hogy a benned lévő istenit kiteljesítsd, és a szamszára hálóiból kiszabadulj, ismerned kell a gondolatok ellenőrzésének technikáját, amelyet a rádzsa jóga magába foglal. Tudnod kell a helyes élet, a helyes gondolkodás, a helyes beszéd és a helyes cselekvés módját. Gyakorolnod kell a jáma öt szabályát, a helyes életvitelt, más néven szádacsárát.

Az elme kezelésének módszere

A rádzsa jóga célja az elme és módosulásainak ellenőrzése. Az elme útjainak és szokásainak, működéseinek, törvényeinek, valamint ellenőrzési és mentális fegyelmezési módszereinek ismeretére feltétlenül szükséged van, ha igazi boldogságot és tartós békét akarsz élvezni.

A rádzsa jógában az elme kifelé irányuló aktivitása megfordul. Ez az érzékek objektív világtól való elfordítását és az elme befelé irányítást követeli meg. Az elme stabilitása nagyon lényeges a kifelé irányuló elmeműködés megfordításához. Csak akkor leszünk képesek az elme folyamatát az ellenkező irányba fordítani, ha azt először megszilárdítjuk és teljes ellenőrzés alá vonjuk.

Tudnod kell, miként vond vissza elmédet a külső tárgyakról, és rögzítsd egy pontra. Ismerned kell a koncentráció és a meditáció helyes módját. Egyedül akkor lehetsz igazán boldog. Akkor és csak akkor tudod elnyerni a békét, a szabadságot és a tökéletességet. Gyakorold a rádzsa jógát, felügyeld a gondolatokat, fegyelmezd az elmét, meditálj rendszeresen, valósítsd meg a függetlenséget, a halhatatlanságot, a szabadságot és a tökéletességet. A rádzsa jóga tetőpontja az abszolút béke állapota, melyben nincs sem képzelet, sem gondolat. A szent iratok ezt mondják:

Dhyanam nirvishayam manah.

Amikor az elme nirvisájává válik (mentessé az érzéki dolgokra vonatkozó gondolatoktól és azok élvezetétől), az a meditáció.

A rádzsa jóga haszna

Az élet manapság tele van stresszel és megerőltető igénybevétellel, feszültséggel és idegi eredetű ingerlékenységgel, szenvedéllyel és sietséggel. Aki a rádzsa jóga alapvető elveiből néhányat át tud ültetni a gyakorlatba, sokkal jobban fel lesz vértezve, hogy megküzdjön e bonyolult létezéssel.

A rádzsa jóga tökéletességet, békét és tartós boldogságot hoz. Elméd mindig nyugodt marad e gyakorlatok hatására. Pihentetően alszol, növekszik az energiád, életerőd, vitalitásod, életed tartama és nagyon egészséges leszel. Hatékony munkát tudsz végezni rövid idő alatt. Életed minden mozzanatában sikeres leszel. Új erőt, önbizalmat és magabiztosságot önt beléd. Tested és elméd kész lesz azonnal végrehajtani parancsaidat.

A rádzsa jóga gyakorlata segít uralni az érzelmeidet és szenvedélyeidet. A hatalomvágy, az anyagi mohóság, az érzéki izgatottság, az önzőség, a vagyon utáni és más alantas vágyak elfordítják az embereket a szellemben megvalósuló igazi élet felől az anyagias élet irányába. Az ember visszanyerheti az elveszett isteni dicsőséget, ha a jóga elveit a legnagyobb komolysággal gyakorolja. A rádzsa jóga gyakorlása erőt ad, hogy ellenállj a kísértéseknek, és eltávolítsd a zavaró elemeket az elmédből. Lehetővé teszi, hogy mindig megőrizd elméd egyensúlyát.

A rádzsa jóga a szakmai és a mindennapi életedben is segít. Növeli a koncentrációs képességed a munka során. Megszünteti a kimerültséget, derűt és nyugalmat ad. A jógikus fegyelem segítségével az elme, a test és a beszéd szerve harmonikusan fog egymással együttműködni.

A rádzsa jóga tudománya nyugalmat és csendességet ad, csodálatos módon építi újjá az ember életét. Új remény, jobb egészség, nagyobb éberség, új életszemlélet jelenik meg hirtelen, és élénken átalakítja az ember életét.

A rádzsa jóga útja a tudatlanságtól a bölcsességig, a gyengeségtől az erőig, a diszharmóniától a harmóniáig, a gyűlölettől a szeretetig, az akarattól a teljességig, a korlátozottságtól a végtelenségig, az elkülönültségtől az egységig, és a tökéletlenségtől a tökéletességig vezet.

Yoga Magazine 2009. augusztus