Barion Pixel

Az elhízás kezelése jógával

Dr. Sannyasi Gopalananda
(Kolumbia)

A jóga szerint a különféle mentális és fizikai betegségeink mögött meghúzódó tényezők egyik legfontosabb összetevője a jelenlegi életstílusunk. Az elhízás esetében az életstílus a meghatározó faktor. Bár a jóga elismer más kórtani tényezőket is, úgy gondolja, hogy valójában az életmód az, ami meghatározza a különböző betegségeket előidéző okokra való hajlamunkat, legyen az fizikai, kémiai vagy fertőző közeg, immunreakció, genetikai, környezeti vagy táplálkozási egyensúly hiány.

Az elhízás esetében világos, hogy a fő okok az életstílussal függenek össze. Az első ok a túlevés. A második a csökkent fizikai aktivitás, amely azt jelenti, hogy nincs egyensúly a bevitt energia és a felhasznált energia mennyisége között. Ahhoz tehát, hogy elhízzunk, több kalóriát kell fogyasztanunk, mint amennyire a testnek és napi tevékenységeinknek ténylegesen szüksége van. (A kalória egy hőegység. Azt a hőmennyiséget jelenti, amely ahhoz szükséges, hogy 7 kiló víz hőmérsékletét egy Celsius fokkal megemeljük. Ezt a hőegységet használják a test anyagcsere folyamataink tanulmányozásához. Alapvető életfunkcióink ellátásához átlagosan 2000 kalóriára van szükségünk naponta.)

A súlynövekedés okai

Egy átlagos súlyú egyén olyan rendszeres étrenden él, amely elegendő a napi tevékenységei fenntartásához anélkül, hogy zsírszövetek formájában energiát tárolna. A súlylerakódás azonban azt jelenti, hogy olyan változás történt az életmódunkban, amely elősegíti a zsírszövet formájában történő energiatárolódást (kalória). Ezek a változások magukban foglalhatnak egy aktív életmódból ülő életmódba történő váltást, étrendbeli változást, több zsír, cukor és más, olyan ételkészítmények fogyasztását, amelyek „üres kalóriákat” tartalmaznak. A feldolgozott élelmiszereket üres kalóriáknak nevezik, mert nincs bennük olyan tápanyag, mint a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, bár tartalmaznak olyan, azonnal hozzáférhető energiát, amelyet kevesebb erőfeszítéssel lehet megemészteni, feldolgozni és felszívni. Másféle változás lehet még betegség vagy baleset, amely arra kényszerít bennünket, hogy csökkentsük aktivitásunkat, de mi úgy folytatjuk étkezésünket, mint ha ugyanolyan egészségesek és aktívak lennénk, mint a váratlan esemény előtt. Ez a testünkben zsírszövet formájában elraktározott extra energiát fog eredményezni.

Mindezek a változások súlyunk gyarapodását eredményezik, és mivel ez a súlyfelesleg rajtunk marad, létrehoz egy új ciklust az életünkben, ahol a mozgáshiány, amely történetesen az ok volt, következménnyé válik. Az elhízás valójában további mozgáshiányhoz, és ez viszonzásképp további elhízáshoz vezet. Elhízott betegeken végzett vizsgálatok során szintén megfigyelték, hogy az anyagcsere elkezd hatékonyabban, kevesebb energiát (kalóriát) felhasználni a test átlagos funkcióinak működtetésekor. A napi energia felhasználás az olyan alapműködések energia szükségletétől függ, amelyek azért történnek a testünkben, hogy egyensúlyban és életben maradjunk, mint például amikor teljes mértékben pihenünk, amikor teljesen aktívak vagyunk, mint pl. sportolás közben, emésztés, felszívás, anyagcsere vagy anyagraktározás során.

Az elhízott egyénekben ez a hatékonyabb energia folyamat úgy tűnik, a cukor anyagcseréjéhez kapcsolódik (a cukor a test fő energiaforrása), ahol a szükséges cukor, mint az energia forrása, nehezen hozzáférhető az elhízott szövetek inzulin ellenállása miatt. (Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely a vércukorszint szabályozásáért és a cukor testszövet által történő beépítéséért felelős.) Ez arra készteti a testet, hogy több energiát raktározzon és kevesebbet használjon fel.

A súlygyarapodás következményei

Egy másik nagyon fontos szempont, amelyet az elhízott személynek figyelembe kell vennie, hogy a zsír felhalmozása nemcsak a felszínen történik (bőr alatti zsírlerakódás), hanem a zsírszövet a belső szervek körül és az izmok közötti térben is lerakódik. Ez azt jelenti, hogy az olyan életfontosságú szervek, mint a szív, máj és vesék szintén zsírszövettel vannak körülvéve, amely növeli az ezen szervek által végzett erőfeszítést és munkát. Az izomszöveteinkben található zsír többlet még inkább megnehezíti testünk teljes mértékű aktivitását.

Végezetül, ez az elhízott test tökéletes táptalajt nyújt olyan betegségek kifejlődéséhez, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, szívproblémák, epehólyag betegségei, atheroszklerózis és sok más belső egyensúlyhiányból eredő probléma. Továbbá az elhízás következtében pszichés egyensúlyhiány és komplexusok is megjelenhetnek, amelyek korlátozzák az önkifejezést, és kevésbé élvezhetővé teszik az életet. Tehát a túlsúly tényezőjének kézben tartásával elkerülhetjük annak a veszélyét, hogy sok testi és mentális betegséget fejlesszünk ki.

Az étrend jógikus fogalma

A jóga rendszerében a fizikai testet annamaja kósának hívják vagy táplálék buroknak. Az annam azt jelenti, az amit megesznek, adayte és az ami eszik, az atti. Ezért a táplálék a fizikai test lényege, és szintén emiatt orvossága is a testnek. Az ennivaló életerőnek is tekinthető a durva, anyagi szinten, mert az élet ténylegesen a táplálékból származik. Az életet a táplálék tartja fenn, és végül minden élet újra táplálékká válik további életek számára, és a teremtés körforgása folytatódik tovább.

A jóga szerint az étel nem csak az, amit elfogyasztunk étkezéseink során és megemésztünk a tápcsatorna rendszerben; hanem az a táplálék is, amely fenntartja az életet. Például az étel táplálja vagy tartja fenn gondolatainkat és beszédünket, érzelmeinket és kapcsolatunkat önmagunkkal és másokkal. A Mandukja Upanisádban az ébrenléti állapot urát Vaisvanarának hívják. Tizenkilenc szájával élvezi a teremtés anyagi dolgait, amelyeket úgy írnak le, mint az öt tanmátra vagy finom érzékek, az 5 gjánendrija vagy érzékszervek, az 5 karmendrija vagy a cselekvés szervei és az antahkarana, az elme belső szervének négy aspektusa. Ez az a 19 száj, amelyen keresztül a táplálékot kapjuk az életben.

Így hát, amikor a jógában elhízásról beszélünk, nemcsak a fizikai testre utalunk, hanem létezésünk minden vetületére és arra a módra, ahogyan tápláljuk és mozgósítjuk őket. Ezért azt mondják, hogy a normális testsúly fenntartásához nem elég a testet sajátos étrenddel, életmódbeli változtatásokkal vagy azzal kényeztetni, hogy sportemberré válunk. A tudatosság szintjén is szükséges, hogy dolgozzunk, amely a mentális energia, és a többi megjelenési formán is, amely hathatósan közreműködik ebben az energiában vagy erőben. A jóga tudománya egy tudományos módszer arra, hogy testünk/elménk műszerét a tudatosság kifejezésére fejlesszük ki.

Jóga terápia – ászanák (testtartások)

Ezért a jóga terápiában nem a fölösleges kalóriák elégetésének kedvéért dolgoztatjuk a testet hanem azért, hogy testtudatosságot fejlesszünk, megértsük testünk nyelvét, a módot, ahogyan működik, s azt, hogy mi a legjobb neki. Ezek megértésének birtokában úgy módosíthatjuk és változtathatjuk étrendünket és életstílusunkat, hogy a test és elme szükségleteihez igazodjanak. Bár a jóga célja nem csupán a testsúly csökkentése, ez mégis feltétlenül bekövetkezik megnövekedett tudatosságunk eredményeképpen. Azonban őszintének és becsületesnek kell lennünk önmagunkkal, és lehetővé kell tennünk, hogy tudatosságunk pozitív és építő módon fejlődjön. Addig, amíg önző és negatív szándék motivál minket, ez a módszer nem fog működni. Ez azt jelenti, hogy a jógát nem azért kell használni, hogy bűntudatunk ébredjen saját magunk vonatkozásában, vagy hogy megbüntessük a testünket vagy elnyomjuk az elménket. A jógát mint önkifejezésünk egy formáját kellene használni, ezzel is elősegítve a test/elme komplexumunk szabad áramlását.

A jóga terápiában a test az eszköz és nem a cél; ez az út nem pedig a végső cél. Tehát nem csak a módszer fontos, hanem a hozzáállás is, amellyel nekifogunk, mennyire vagyunk fegyelmezettek és rendszeresek a gyakorlásban.

Elhízás ellen a legjobb ászanák a Pavanamuktanászana sorozatokból az emésztőrendszeri ászanák, amelyek segítenek eltávolítani a fölösleges zsírt a hasi részből, a csípőről és a combokról, és aktiválják az alsóbb prána központok energiáit. Ezek a gyakorlatok: utthánapádászana (lábemelés), csakra pádászana (lábkörzés), páda szancsalanászana (kerékpározás) és naukászana (csónak póz). Ezek a gyakorlatok nagyon jók a hasizom erősítésére, amelyek rendszerint nagyon petyhüdtek az elhízottaknál. Szintén segít elégetni a fölösleges zsírszövetet az omentumról (cseplesz), amely a hashártya redője, és nagyon gazdag zsírszövetben.

A Sakti Bandha gyakorlatai szintén hatékonyak az elhízás csökkentésében. Az olyan ászanák mint a gatjátmaka méru vakrászana (dinamikus gerinccsavarás), csakki csalászana (malomkőforgatás), nauka szancsalanászana (evezés) masszírozzák a hasi szerveket és segítenek megmozgatni a körülöttük raktározott fölösleges zsírszövetet. Ezek a gyakorlatok szintén segítenek a hasi/medence tájék energia blokkjainak az eltávolításában, és felszabadítják a manipúra csakra energiáját, ami az akaraterő és önérvényesítés forrása (amely gyakran gyenge az elhízott emberekben) és amely minden anyagcsere folyamatunkat irányít.

A Vadzsrászana sorozatból is választhatunk néhány hasznos ászanát, mint például maga a vadzsrászana póz (villámlás póz), mardzsarí-ászana (macska póz), vjághrászana (tigris póz), sasánkászana (hold póz), sasánka bhudzsangászana (nyúl jegyű kobra póz) és ustrászana (teve póz), amelyek mindegyike erőteljes tonizáló hatással van a nemi szervekre, és egyensúlyban tartja a szexuális energiát, amely az elhízottak esetében gyakran le van merülve. Ezek az ászanák szintén erősítik az emésztő- és belső elválasztású (hormon) rendszert.

A szúrja namaszkáraként (napüdvözlet) ismert dinamikus gyakorlatsor fölöttébb fontos az elhízás kezelésében. A napüdvözlet önmagában is egy teljes gyakorlat, mert tartalmaz ászanát, pránájámát, mantrát és meditációt. Ez a gyakorlat egyedülálló hatással bír a hormon- és idegrendszerre, segíti az anyagcsere kiegyensúlyozatlanságok helyreállítását, amely az elhízást okozza és fenntartja. Lévén, hogy ez egy dinamikus gyakorlatsor, kiváló testmozgás is, amely egyenértékű a kerékpározással, futással vagy úszással.

Az elhízásra ajánlott légzőgyakorlatok szintén a dinamikusabb változatok, amelyek serkentik az anyagcserét. Ezek a következők: bhasztriká, kapálabháti, szúrjabéda, amelyeket kiegyensúlyozó légzőgyakorlatokkal együtt gyakorolnak, mint a nádí sódhana és az uddzsáji. A sítali és sítkari nyugtató, lehűtő gyakorlatok, amelyek a különböző hipotalamikus központokat befolyásolják az agyban, amelyek a szomjúságot és az egészséges mennyiségű és minőségű étel elfogyasztása felett érzett megelégedettséget ellenőrzik.

A másik hatha jóga gyakorlat sor, amely a legnagyobb segítség az elhízásban a satkarmák vagy belső tisztító technikák. Ez tartalmazza a: sankhapraksálanát (a teljes emésztőcsatorna tisztítása), a laghú (rövid) sankhapraksálanát, kundzsalt (a gyomor tisztító gyakorlata) és nétit (az arcüregek tisztítása). Ezek a gyakorlatok belülről tisztítják testünket, és az olyan szennyező anyagoktól tartják mentesen, amelyek a levegővel, étellel és vízzel kerülnek a testünkbe. Ha rendszeresen gyakoroljuk, szubtilis szinten testünk ritmusát is kiegyensúlyozzák. A satkarmák segítenek érzelmeink kiegyensúlyozásában is, könnyűség és megelégedettség érzetet keltenek testünkkel kapcsolatban. A gyakorlat végzése után úgy érezzük, mintha a test/elme rendszer megszabadult volna a fölösleges súlytól mind fizikálisan, mind mentálisan.

Az egyik legfontosabb meditációs gyakorlat az elhízásra az antar mauna vagy belső csönd. Ez egy pratjáhára gyakorlat (az érzékek visszavonása), amely segít megtisztítani az elmét a mérgező gondolatoktól és az ezek alapját képező mentális minták formájában létező fölösleges súlytól, amelyek hajalmosak arra, hogy visszatérővé váljanak és állandósuljanak. Ezek a gondolatok testi szinten passzivitásként vagy az aktivitás hiányaként jelennek meg, vagy étkezési szokásként, amelyek fenntartják az elhízást, és egyensúly hiányt teremtenek az energia-tároló és gyűjtő rendszerben.

Belülről fakadó változás

Jógában a valódi terápia az önmagunkra vonatkozó éberséggel kezdődik. Csak ezután tudjuk megtenni a szükséges változtatásokat belső világunkban külső beavatkozás nélkül. Ez az egyetlen útja annak, hogy életmódunkon változtassunk, és új irányt adjunk neki. A változás igazi motivációja akkor jön elő belülről, amikor felismerjük önmagunk számára, hogy mit kíván a test/elme rendszerünk ahhoz, hogy újra ki tudja egyensúlyozni önmagát. Ez a belső motiváció önbizalmat ad saját képességeinket illetően a gyógyuláshoz, és ahhoz hogy beteljesítsük a folyamatot. Amíg a kezeléseket kívülről kényszerítik ránk, azok csak addig hatékonyak, amíg a terapeuta ott van vagy a terápia tart.

Amikor nem vagyunk tudatában saját gyógyító képességeinknek, készek vagyunk arra, hogy kipróbáljunk minden új diétát, ami a világban elérhető, legtökéletesebb csodaszerként jelenik meg, csak azért, hogy egy újabb frusztrációt éljünk át. Ez nem azt jelenti, hogy a diéták nem működnek vagy az orvosunk nem elég jó, hanem hogy mentális hozzáállásunk akadályává válik bármiféle jótékony hatás megjelenésének. Azonban, ahogy a jóga terápia segítségével tovább dolgozunk önmagunkon, kifejlesztjük a saját megértésünket azzal kapcsolatban, hogy melyik étrend a legjobb az állapotunkra vagy hogy mely gyakorlatokat kellene végrehajtanunk. Azok a változások, amelyeket a viselkedésünkben, szokásainkban, életstílusunkban létrehozunk, sohasem maradhatnak tartósak, hacsak nincsenek megtámogatva azzal a felismerésünkkel, hogy mik a valódi szükségleteink, erősségeink, gyengeségeink. Ez segít majd, hogy nagyobb önbizalmat fejlesszünk ki és az ily módon elültetett változások egy életen át fognak tartani.

Megjegyzés: Ahhoz hogy az ajánlott gyakorlatokat megfelelően megértsd és végre tudd hajtani, egy tapasztalt jógatanár irányítására van szükséged. Kérlek, ne próbálkozz egyikkel sem hozzáértő irányítás nélkül.

Forrás: Yoga Magazin 1997. szeptember