A jóga és az egészség

Swami Satyananda Saraswati

A Hatha jógáról szóló könyvsorozat 7. kötetéből
A 20. század két nagyságának, Sri Swami Sivananda Saraswati és Sri Swami Satyananda Saraswatinak a tanításaiból

Hatha jóga és egészség

A test és az elme kapcsolódása hogyan hat az egészségünkre?

Swami Satyananda: Ez a fizikai test az elemek titokzatos kombinációjából áll. A fizikai testen belül van nektár és van méreg is, és minden betegség, amely a testből származik, a testen belül egyensúlyozható ki, és ott is irányítható. Főleg az ászanáknak és pránájámáknak van azonnali hatásuk a testre.

Azonban a leghatékonyabb kezelésmód a hatha és a rádzsa jóga szintézise. Még ha az ok fiziológiai is, egyetlen betegség sem lehet csupán fiziológiai, mert pszichológiaivá is válik. Ha a fizikai test sérül, az fiziológiai. De amikor cserben hagy a tested, az pszichológiai lesz. Amikor aggaszt a tested, az pszichológiai. Ha fertőzővé válik, akkor az mélyen pszichológiai lesz.

Ezért van az, hogy még egy seb is szomato-pszichológiaivá válik. Ugyanígy, ha valaki szorongástól szenved, az pszichológiai, érzelmi, de a szív is elkezd pumpálni, a gyomorgörcsök is elindulnak, a test elkezd izzadni, és néha úgy lehet érezni, mintha az egész fej dübörögne: a szorongás pszichológiai, de a hatásait érezni lehet, kézzelfoghatóak.

Bármikor, ha valami rossz történik valakivel, az azonnal sérti és kibillenti az idegrendszert. Az egyensúlytalanság eredménye ott lesz az idegrendszerben, az agyban, a hipotalamuszban és az agyi motoros funkciókban. Bármilyen probléma ki tud fejlődni a fizikai rendellenességektől kezdve a rákig.

A gondolat az elmében születik. A cselekedet az elméből születik. Ehhez hasonló módon a betegségek, amelyek fizikainak tűnnek, szintén az elmében születnek. Kérlek, hogy ezt értsd meg jól: legyen az fejfájás, szorulás, vagy bármi, amit fizikai betegségnek neveznek, az sosem fizikai. A gyökér oka minden betegségnek pszichikus és nem szomatikus. Az ok mindig pszichikus, de a megjelenése szomatikus. Ha valaki vissza tud menni az elméig, még egy tumort is csökkenteni lehet, és ha valaki képes a saját elméjét befolyásolni, a tumort létre is lehet hozni.

Hogyan befolyásolja a betegség jógikus meghatározása a jógikus receptet?

Swami Satyananda: A jóga jótékony hatással van a legtöbb betegállapotra, de először a betegséget kell megfelelő módon meghatározni. A jógának megvan a saját definíciója. A betegség a testben jelenik meg, de nem a testből ered, hanem egyensúlytalansági állapotból származik. Lehet ez az idegrendszer diszharmóniája, vagy a hormonrendszer egyensúlytalansága, vagy az emésztési folyamatoké. Ily módon a betegséget kifinomult módon fogalmazzuk meg, és természetének megfelelően kezeljük.

Például a jóga a cukorbetegséget nem emésztési zavarként kezeli. Ismeretes, hogy inzulin hiánnyal jár, nincs kétség efelől. Azt is lehet tudni, hogy a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert magasabb központok irányítják, és amikor ezek a központok nem megfelelően aktiválják az idegrendszert, akkor egy bizonyos területen hormonhiány lesz az eredmény. Amikor a jóga egy cukorbeteget kezel, akkor őt nem inzulin-hiányra kezeli, nem azt a betegséget kezeli, amitől a beteg épp akkor szenved. A jóga azt ismeri fel, hogy a stressz és túlhajtás a felelős, ezért a kezelés is erre irányul.

Amikor mentális problémáktól szenved valaki, pszichózis, neurózis vagy idegösszeomlás miatt, akkor a kezelés során a jóga őt, mint személyiséget, emberi lényt, egy egyént kezeli, aki gondolkodik és érez. A jóga mélyebbre viszi őt saját elméjében a koncentráció és meditáció gyakorlatain keresztül, és elviszi őt betegségének gyökeréhez.

Ha valaki szorongástól szenved, akkor a recept nem olyan gyakorlatokról fog szólni, amelyek az azonnali nyugalom állapotát hozzák létre. A jóga inkább megpróbálja kimutatni, felderíteni az illető személyiségét, hogy kifejezze azt, ami elméjének hátterében szunnyad. Ez olyan koncentrációs gyakorlatokkal lehetséges, mint például a mantra, amely része a jógának. Mint tudományos elv, a mantra egy nagyon erőteljes eszköz. A mantra gyakorlásával a tudat mélyebb ’rétegeit’ próbáljuk kirobbantani. Amikor az elme belső állapotai szétrobbannak, akkor szembekerülünk minden gondolattal, zavarral, szenvedéllyel és elfojtással, ami eddig a mélyben feküdt.

Hogyan kezeljük a test és az elme közötti kapcsolatot egy betegség gyógyítása esetén?

Swami Satyananda: Az elme és a test valójában egy egység, de a meghatározás és magyarázat kedvéért lehet azt mondani, hogy bizonyos betegségek főleg mentálisak, míg mások főleg fizikális jellegűek. A mentális betegségek működési zavart okoznak a testben, a fizikai betegségek pedig az elmében, vagy csökkentik az elme hatékonyságát. Ezek közvetlenül is kapcsolatban vannak egymással.

Néhány betegség kezelése esetén több közvetlen fizikai módszerre van szüksége, legyen az gyógyszer, jóga ászanák, pránájámák, vagy bármi, ami megfelelő. A gyógyító módszernek, amit alkalmazunk, olyannak kell lennie, ami mentális relaxációt hoz létre, eltávolítja a fóbiákat és bármilyen más mentális egyensúlytalanságot. Ezen a téren a jóga különösen erős. Csodás eredményeket képes létrehozni.

Forrás: Yoga Magazine, 2014. december