Barion Pixel

Pratyahara – Pratjáhára

Swami Sivananda Saraswati tanításaiból

Mikor az elmét leválasztjuk az indrijákról (érzékek – a ford.), akkor visszavonjuk a tudatot. Mikor az indriják megválnak a tárgyaktól, a tudat-anyag alakját veszik fel. Visszavonódnak az elmébe. Ezt hívjuk pratjáhárának, azaz visszavonásnak. Mikor az indrijákat visszavonjuk a tárgyaikról, ez az indrija-pratjáhára.

A pratjáhára általános, tág fogalom, mely magába foglalja a dámát is. A dáma az indriják megfékezése, és ennek hatása a pratjáhára. Ha képes vagy tudatosan és tetszés szerint végrehajtani a pratjáhárát, vagyis tudatosan hozzákapcsolni az elmét az érzékekhez, és leválasztani azokról őket, akkor igazán erős ellenőrzést szereztél az elméd felett. Bármikor ellenőrizni tudod az elme kifelé irányuló hajlamait, vagy kifelé irányuló erőit. A pratjáhára a belső spirituális élet lépcsőfoka. Aki sikeres a pratjáhárában, az egészen könnyen tudja hosszú időn keresztül összpontosítani az elméjét. A dháraná és a dhjána magától jön, ha valaki tökéletesítette a pratjáhárát.

A törekvőnek keményen kell küzdenie, hogy mestere legyen a pratjáhárának. A tökéletes vairágja ennek nélkülözhetetlen előfeltétele. Sikert csak több évig tartó fáradhatatlan és szakadatlan erőfeszítés után érhetsz el. A Bölcs Patandzsali Jóga Szutráiban (2:55) ezt mondja:

Tatah parama vasyatendriyanam.
(A pratjáhárával) a legmagasabb rendű uralmat nyerjük el az érzékszerveken.

Mit tegyünk és mit ne

Mikor a pratjáhárát tökéletesítettük, valamennyi érzékszervünk teljes ellenőrzés alatt áll. A szádhana ideje alatt ne vegyülj el túl sokat társaságban; ne beszélj sokat; ne sétálj sokat; ne egyél sokat; ne aludj sokat. Gondosan tartsd meg ezt az 5 „tiltást”.

A másokkal való vegyülés zavarokat okoz az elmében. A sok beszéd elvonja az elmét. A sok séta kifáraszt és legyengít. A sok evés lustaságot (alasya) és álmosságot (tandri) okoz. Ha a lovak gyeplőjét uralod, biztonságos lesz az utad. Az indriják a lovak. Ha hatékonyan ellenőrzésed alatt tartod az érzékeket, biztonságos lesz a móksa felé vezető utad. Az indriják nem tudnak semmit sem tenni az elme – uruk és parancsolójuk – segítsége nélkül. Az indriják uralása csupán az elme ellenőrzését jelenti. A gondolatok uralása vezet az elme és az indirják feletti kontrollhoz. Ez vezet a végtelen üdvösség és az örök élet elnyeréséhez. Ezért a gondolatok felügyelete nélkülözhetetlen.

Yoga Magazin 2016 február