Tiéd a választás

Swami Satyananda Saraswati

Sokan vannak, akik teljesen szabadon tudnak az élet dolgaiban független és végső döntéseket hozni. Ugyanakkor mély érdeklődést tanúsítanak a spirituális élet iránt, és ismerik a tjága, a lemondás dicsőségét. Mindazonáltal létezik valami, ami megakadályozza őket abban, hogy lemondjanak arról, amit ideiglenesnek tartanak, és elfogadják azt, amit állandónak hisznek.

Nagyon jól tudják, hogy az élet ambíciói, amelyeket nem sikerült elérniük a világi életben, megvalósulnak a lemondás ösvényén járva, de ennek ellenére nem mondanak le róluk.

Azokra a szádhakákra utalok, akik mentesek a pénz, a férfi és nő utáni vágytól, a név és hírnév és hatalom utáni sóvárgástól.

Miért van ez így? Két válaszom van erre:

Először is, ezek az emberek nem biztosak abban, hogy a lemondással részesülnek-e mindannak az áldásában, amire törekedtek. Másodszor, bizonyos láthatatlan félelem bujkál bennük, és ez a félelem csak akkor jön elő, ha másodszor is felötlik bennük a lemondás felajánlása.

Sokan közülük végül elveszítik a lemondás tüzét az irigység tudattalan erőinek hatására. Akik megmaradnak, a félelem és bizonytalanság mélységében továbbra is fenntartják a lemondás dicsőségének elképzelését.

Nagyon kevés, alig pár lélek az, aki kilép szívéből és otthonából, és menedékre talál gurujánál, akinek ajtaja mindig nyitva áll előttük.

Ezeknek a lelkeknek így szól a hívásom: “Gyertek a spirituális otthonotokba. A választás teljesen a tiétek.

Forrás: Yoga Magazine, 2013. november-december