Kapcsolat és nyitottság

Swami Niranjanananda Saraswati

A Ganga Darshan mindig is a szigorúság és a fegyelem helye marad. Egy kórház nem az a hely, ahol egészséges emberek vannak. Egy egészségügyi központ nem az a hely, ahová egészséges emberek mennek. Bár a neve egészségközpont, de beteg emberrel van tele, a jógaközpontok pedig bhóga emberekkel vannak tele.

Ez a bhóga, az élvezetek iránti vágy, zavarja és eltéríti az elmét, nem engedi, hogy az elme fókuszált legyen. Ahogyan a kórházban, körülvéve száz meg száz beteg emberrel, te csak a saját egészséged javítására összpontosítasz, úgy az ásramban a megközelítés és a megértés hasonló kell, hogy legyen.

Mindenkinek vannak problémái, és mindenki beteg mentálisan, érzelmileg, pszichikusan, spirituálisan és fizikálisan. Mindannyian gyengék és betegek vagyunk, és törődnünk kell az egészségünkkel. Amikor az orvos azt mondja, hogy „Ezt kell tenni”, akkor tedd meg. A kórházban a gyógyulás módja az, hogy az orvos jógikus utasításait követjük. Az ásramban a jógikus utasítások követésével fogsz fejlődni.

Ezért ebben az ásramban a rendszer nem fog változni: az észlelésnek, a válaszoknak és a tudatosságnak kell megváltoznia. Le kell venned a maszkokat, amelyeket minden nap felteszel. Az életben a pozitívval kell kapcsolódnod, mivel ez a végzete minden emberi lénynek.

A pozitivitáshoz való kapcsolódással nem válsz egy csoport részévé. Ha a pozitívhoz való kapcsolódás képes javítani az életeden, akkor miért ne tennéd? Ezek azok a kérdések, amelyeket minden este fel kellene tenned magadnak, amikor aludni térsz:

Hol veszítettem el a pozitivitáshoz való kapcsolatomat ma?

Miért veszítettem el?

Majd a következő nap tedd meg az erőfeszítést, hogy ne veszítsd el azt a kapcsolatot. Minden este, amikor lefekszel, gondolj valami jóra, amit megpróbálsz megtenni a következő nap, hogy fenntartsd a kapcsolatot a pozitívval. Ily módon fokozatosan képes leszel kezelni a mentális válaszokat és zavarokat, amelyek nem engedik meg, hogy önmagadhoz kapcsolódj.

Másodszor: tanuld meg kinyitni az elmét, tanuld meg nyitva tartani a szemed. Nyitott elmével és szemmel az életben sok lehetőség van, aminek hasznát veheted. Máskülönben sok éven át csinálhatod ugyanazt, és mivel az elméd és a szemed nincs nyitva, mindig irányításra lesz majd szükséged.
Ha becsukod a szemed és az elméd, akkor nincs tanulás, nem számít, hogy ki vagy és mi akarsz lenni. Ha nyitva tudod tartani a szemed és az elméd, a tanulás gyors lesz.

Forrás: 2016. január 24., Ganga Darshan, Munger