Barion Pixel

Az elme kezelése

Swami Satyananda Saraswati

Részlet Swami Satyananda Saraswati tanításai I. című könyvből

Oly sok zaklató dolog háborgat. Hogyan szabadulhatok meg tőlük?

A zavaró tényezők mindenki számára természetesek. Még ha visszavonultan élsz is a hegyek között, akkor is lesznek zavaró dolgok. Ha elzárod magad egy hangszigetelt kamrába, még ott is lesznek zavaró tényezők. A zaklató dolgok vágyakból, tudatlanságból és a lélek tudatosságának hiányából fakadnak. Amikor nem követed a belső utat párhuzamosan a külső úttal, több zavaró tényezővel fogsz találkozni, akár vidéken élsz, akár egy forgalmas nagyvárosban. A jógikus úton megtanulhatod anélkül élni teljesen az életet, hogy hatnának rád a zavaró tényezők.

Társadalomban élünk, hogyan befolyásol ez minket? Hatással van az elménkre az a folyamatos sugalmazás, aminek ki vagyunk téve a hirdetések, újságok, stb. által?

Mindenki hipnózis alatt áll. Minden egyén folyamatos befolyásnak van kitéve, és ez teljesen strukturálja az elméjüket. Az egész életmód egy hipnotikus folyamat. A megtévesztés hipnotizál téged, és folyamatosan ki vagy téve az újságoknak, hirdetéseknek, televíziónak, rádiónak, könyveknek és magazinoknak, melyek hipnózis alatt tartanak téged.
Hogyan tudod a hipnózis alól kivonni magad? Ha sikerül, teljesen kiábrándulsz az egész társadalmi rendszerből. Családi rendszer szerint élünk, egy férfi és egy nő együtt él, és férjnek és feleségnek hívják magukat. Ez hipnózis. Ha felébrednél a hipnózisból, a család felbomlana. Valójában folyamatos hipnózis alatt élünk rögtön a születésünk pillanatától a halálunk pillanatáig. Talán csak néhány ember nincs ez alatt a hipnotikus állapot alatt.

Egyszer megpróbáltam felébreszteni magamat a hipnózisból, és azt találtam, hogy nincs hitem semmiben. Teli voltam kétségekkel és nem voltam képes bízni senki becsületességében és őszinteségében. Ezért a legtöbb ember számára egyszerűbb hipnotizálva maradni. De ahogy fejlődsz a spirituális életben, automatikusan felébredsz a hipnózisból.

Honnan származik a nyugtalanság és hogyan lehet legyőzni?

Általában a nyugtalanság a túlzott gondolkodás és vágyakozás eredménye, és azt jelzi, hogy az elme nincs az ellenőrzésed alatt. Ebben a fizikai testben kétfajta energiaforma létezik. Az egyik mentális energiaként, a másik vitális vagy pránikus energiaként ismert. Amikor nyugtalannak érzed magad, azt jelenti, hogy a mentális energiád magas és a pránikus energiád alacsony. Egyensúlytalanság van; az érzékszerveid nagyon aktívak és a motorikus szerveid kevésbé aktívak. A hatha jóga nyelvén ezt az idá és pingalá nádik közötti egyensúlytalanságnak nevezzük, vagy modern tudományos kifejezéssel, a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer közötti egyensúlytalanságnak.

Annak érdekében, hogy harmonizáljuk a túlzott mentális energiát az szükséges, hogy több rádzsa jóga koncentrációt gyakoroljunk. A legjobb módszer egy mantra ismétlése. A mantrát lehet mentálisan ismételni, akár mála használatával, akár anélkül. Ez gyakorolható a légzés szinkronizálásával is. Természetesen sok más módja van a mantra gyakorlásának, de ezek a legjobb módszerek a mentális energia túlműködésének ellenőrzésére.

Ha ezt nem vagy képes megcsinálni, van egy másik módja a probléma megközelítésének. Meg kellene próbálnod emelni a prána szintjét a testben. Vagy ellenőrzöd a mentális energia mennyiségét vagy emeled a pránikus energia mennyiségét. A hatha jóga, rádzsa jóga, vagy tulajdonképpen a jóga bármely formája ezt a harmonikus szituációt segít megteremteni.
Ugyanakkor más szinteken vannak bizonyos hormonális váladékok a fizikai testben, melyek hozzájárulnak a nyugtalansághoz. A legzavaróbb hormonok az adrenalin és a tesztoszteron. Ha eredményesen tudod kontrollálni ezeknek a hormonoknak a túlfolyását, le tudod győzni a nyugtalansághoz vezető elsődleges fiziológiai tényezőket.
Rendszeresen gyakorolva az ászanákat, pránájámát és meditációt a hormontermelés ellenőrzés alá kerül, a mentális és pránikus energiák harmonizálódnak, és olyan problémák, mint a nyugtalanság nem jelennek meg.

Hogyan lehet szabad elmém?

Nagyon nehéz szabad elmével rendelkezni, sőt mi több, nagyon veszélyes. Ha egy tigrist nem tartanak ketrecben, elszabadulhat, és sok embert megölhet. Mielőtt azon gondolkodsz, hogy szabaddá tedd az elmédet, tanítani, képezni és fegyelmezni kell, máskülönben pusztulást hoz számodra és mások számára.

Az elme nagyon erőteljes. A jó és a gonosz alapja, és kifejezhet izgatottságot vagy egyensúlyt. Ugyanaz az elme öngyilkosságot akar elkövetni az egyik pillanatban és megvalósítani Istent a másikban. Ez azt jelenti, hogy az elmének két állapota van – a meg nem szelídített elme és a képzett elme. Egy jóginak képzett elméje van, de egy állatnak nincsen. Nos, ott van bennünk az állati, az emberi és az isteni minőség is. Ha már egyszer kiképeztük a gondolatainkat és az érzelmeinket, a cselekedeteink ellenőrzés alá kerülnek, akkor gondolhatunk arra, hogy szabaddá tegyük az elménket.

Ha nem fegyelmezed magadat mielőtt szabaddá teszed az elmédet akkor, boldogtalanná és depresszióssá fog tenni. Gyűlöletet, rokonszenveket és ellenszenveket, kötődéseket és visszautasításokat fog kelteni, és az önpusztítás felé fog befolyásolni téged. Manapság mindannyian szenvedünk, mert az elménk fegyelmezetlen. Így, amikor az elme szabadságáról beszélünk, nem kellene elfeledkeznünk a fegyelemről. Az elme fegyelmezése és az elme szabadsága együtt kellene, hogy történjen; azok nem függetlenek egymástól.

Forrás: Yoga Magazin 2016. április