A jóga gyakorlata

Swami Sivananda Saraswati tanításaiból

A jóga az önfejlesztés tökéletes gyakorlati rendszere. A jóga egzakt tudomány. Célja a test, az elme és a lélek harmonikus fejlesztése. A jóga az érzékek elfordítása a külvilágtól és az elme befelé történő összpontosítása. A jóga a lélekben vagy a szellemben megvalósuló örök élet. A jóga célja az elme és módosulásainak ellenőrzése. A jóga útja belső út, melynek bejárata a szíved.

A jóga az elme, az érzékek és a fizikai test fegyelmezése. A jóga segít a testben lévő finom erők koordinálásában és uralásában. A jóga tökéletességet, békét és örök boldogságot eredményez. A jóga segítségedre lehet a munkádban és a mindennapi életed során is. A jóga gyakorlásával mindenkor el tudod érni az elme nyugalmát. Pihentetően tudsz aludni. Növekszik energiád, életerőd, vitalitásod, élethosszad és egészséged magasabb szintűvé válik. A jóga isteni természetté alakítja az állati természetet és felemel az isteni dicsőség és nagyszerűség csúcsára.
A jóga gyakorlata segít neked, hogy uralkodni tudj az érzelmeken és szenvedélyeken, és erőt ad, hogy ellen tudj állni a kísértéseknek és eltávolítsd az elmédből a zavaró elemeket. Képessé tesz, hogy mindenkor megőrizd elméd egyensúlyát, és megszüntesd a fáradtságot. Derűt, nyugalmat és csodálatos koncentrációt nyújt számodra. Képessé tesz, hogy bensőséges kapcsolatba kerülj az Úrral, és ezáltal elérd a legfőbb jót (summum bonum) a létezésben.

Ha sikert akarsz elérni a jógában, fel kell hagynod minden világi élvezettel, és tapasz-t és brahmacsárját kell gyakorolnod. Ügyesen és diszkréten kell uralnod az elmédet. Értelmes és intelligens módszereket kell alkalmaznod, hogy megzabolázd. Ha erőt használsz, akkor az elme még féktelenebb és még rosszabb lesz. Erővel nem lehet uralkodni rajta. Ilyenkor mind inkább elugrál, eltávolodik. Akik erővel próbálnak meg kontrollt gyakorolni az elméjükön, olyanok, mint akik vékony selyemzsinórral kísérelnek meg megfékezni egy dühöngő elefántot.

Egy guru vagy tanító nélkülözhetetlen a jóga gyakorlásához. A jóga útján járó tanítvány legyen alázatos, egyszerű, nemes, kifinomult, türelmes, könyörületes és kedves. Ha pszichikus erőkre akarsz szert tenni, nem lehetsz sikeres a jógában. A jóga nem abból áll, hogy hat óra hosszat keresztezett lábbal ülsz vagy megállítod a pulzusodat vagy a szívverésedet, vagy eltemetteted magad a föld alá egy hétre vagy egy hónapra.

Önelégültség, arcátlanság, büszkeség, luxus, név, hírnév, ellentmondást nem tűrő természet, önfejűség, a felsőbbrendűség képzete, érzéki vágyak, rossz társaság, lustaság, túl sok evés, túl sok munka, túlzott keveredés másokkal és a túl sok beszéd, ezek mind-mind akadályok a jóga útján. Ha mentes vagy mindezektől a negatív jellemzőktől, a szamádhi vagy egység magától beáll.

Gyakorold a jámát és nijámát. Ülj le kényelmesen padmászanába vagy sziddhászanába. Tartsd vissza a lélegzeted. Vond vissza az érzékeidet. Ellenőrizd a gondolataidat. Koncentrálj. Meditálj és érd el az aszamprajnata vagy más néven a nirvikalpa szamádhit, az egységet a Legfelsőbb Önvalóval.

Forrás: Yoga Magazin 2016. július