Célod a béke

Swami Sivananda Saraswati

A világon mindenki nyugtalan és vágyik valamire. Hogy mire, nem tudja. Ambiciózus tervek megvalósításában keresi a nyugalmat, amire úgy érzi, hogy szüksége van, de úgy találja, hogy a világi nagyság, ha biztosított, csapda és csalódás. Nem talál benne igazi boldogságot és békét. Megszerzi a diplomákat, címeket, rangokat, hatalmat, nevet és hírnevet. Megházasodik, gyerekei lesznek és megszerez mindent, amiről úgy gondolta, hogy boldogságot nyújt számára. De nem talál nyugalmat. A vallási személyek, szentek és bölcsek azt állítják, hogy ez a nyugtalanság, ez az elégedetlenségi, kielégületlenségi és kényelmetlen állapot, hogy nem tudunk megbékélni önmagunkkal és a környezetünkkel, kizárólag arra vezethető vissza, hogy elveszítettük kapcsolatunkat lelki társunkkal – Istennel.

A béke az a tiszta derű és nyugalom, amelyben az összes mentális elváltozás, a gondolatok, képzeletek, szeszélyek, hangulatok, impulzusok, érzelmek, ösztönök, stb. teljesen megszűnnek, és az egyén lelke saját eredeti, ősi dicsőségében, nyugalomban pihen. Természetesen nem arról az átmeneti mentális nyugalomról van szó, amiről a világi emberek általában beszélnek, amikor egy rövid időre visszavonulnak egy magányos erdei házba egy rövid pihenőre. A béke a szupertudatosság negyedik állapota. Ez a legmagasabb szintű áldás, az örök élet és örök napsütés birodalma, ahova a lelket felkavaró gondok, aggodalmak és félelmek nem mernek belépni, ahol minden társadalmi, vallási és bőrszínre vonatkozó megkülönböztetés eltűnik az isteni szeretet egységes ölelésében, és ahol a vágyak és sóvárgások teljes kielégülésre találnak.

A béke belül lakozik. Keresd meg a szíved rejtekében egy pontra történő koncentrálással és meditációval. Ha a békét nem találod meg itt, akkor máshol sem fogod megtalálni. Emlékezzetek rá, kedves barátaim, hogy az élet célja a béke megteremtése, és nem a hatalom, a hírnév és a gazdagság elérése. A vágy a béke legnagyobb ellensége. Nincs béke annak számára, aki nem tud koncentrálni. Nem lehet boldog az, aki nem békés. Abban a legmagasabb szintű békében minden fájdalom, bánat, nyomorúság és gyötrelem örökre eltűnik.

Az örök béke azok közelében található, akik ismerik önmagukat, akik mentesek a vágytól és a szenvedélytől, akik csendes természetűek és szelíd gondolatokkal rendelkeznek. Aki a legmagasabb hittel van megáldva és uralja az érzékeit, gyorsan eléri a legmagasabb szintű békét.

Forrás: Yoga Magazin 2003. január