Barion Pixel

Jóga terápia és asztma

Dr. Swami Shankardevananda Saraswati

Asztma: diagnózis és kezelés – kivonat az előadásból

Bevezetés

Dr. Swami Shankardevananda Saraswati ausztrál pszichológus és a jóga kutatója, aki sok éven át Swami Satyanada Saraswati szárnyai alatt tanult a Bihar School of Yoga-ban. Az ásramban eltöltött idő alatt képes volt teljesen kigyógyulni az asztmájából. Az NSW Egyetem Tüdőgyógyászati tanszékén tett legutóbbi látogatásakor a közönség döbbenten figyelte, hogy a hisztamin nem ingerelte a légutait. A 2. Nemzetközi Orvosi Szimpóziumon, Ganga Darshanban a diagnózisról és az asztma kezelésének pozitív aspektusairól beszélt orvosi szempontból. Az előadás további részében az asztma jóga terápiáját vázolta, most ez következik.

Definíció

Az asztma a légutak betegsége, amely során a légutak a különböző ingerekre fokozott érzékenységgel reagálnak. Az eredmény a légutak általános beszűkülése, ami légszomjjal, köhögéssel és zihálással kísért rohamokban nyilvánul meg. Az enyhülés spontán módon megtörténhet terápia során vagy gyógyszerek hatására.

Gyógyszeres kezelés

Az asztma gyógyszeres kezelése ma nagyon egyszerű, és több lehetőségből lehet választani. Az inhalációs oldatok, melyek az utóbbi tíz évben terjedtek el, meghozták a javulást. A gyógyszert a tüdőkbe juttatják, szinte azonnali hatást eredményezve. Így a használt gyógyszer mennyisége mintegy 4.000%-kal csökkent. Most már mikro grammban, a gramm milliomod részében mérik, milligramm vagy ezred gramm helyett. Kétféle spray használatos, a Ventolin egy adrenalin serkentő hörgőtágító, ami a legtöbb esetben nagyon gyorsan hat. Ahol a hörgőtágítók a görcsöt, ott a szteroidok a gyulladást csökkentik. A szteroidokat jelenleg vezetik be spray formájában. Másik lehetséges gyógyszer az Intal, ami az allergiás reakciókat enyhíti, ezáltal egy lehetséges asztmás roham nélküli életet lehetővé téve az emberek számára. Theophyline egy további asztma gyógyszer, bár az emberek magával a kávé ivással is enyhülést érhetnek el, mert a koffein nagyon hatásos.

Jóga terápia és asztma

Az asztma jóga terápiája négy lépcsőfokot, vagy fő csoportot foglal magába, ezek a következők:

  1. Ászana
  2. Pránajáma
  3. Hatha jóga satkarma gyakorlatok
  4. Meditáció

Ászana

Az ászanák bemelegítik a testet, és megszabadítják a merevségtől. Sok asztmásnak merev a mellkasa. Az ászanák a testmozgás egy könnyű formájaként is alkalmazhatóak. Mindazonáltal ennél sokkal erőteljesebb hatásuk van. Masszírozzák, és közvetlenül hatással bírnak a belső szervekre. Ez az a dolog, amit remélünk, hogy a jövőben kutatni fognak. Az Ausztráliában lefolytatott pavanmuktászana tanulmányozására fordított több mint 3-4 éves kutatásaim során nagyon speciális hatásokat találtunk. A pavanmuktászana áramoltatja a pránát, segít a nádikba juttatni azt, oda, ahol a blokkok vannak, ez is fejleszti a tudatosságot a fizikai testben. Az asztma kezelésének és a jógának ez a szó a legfontosabb terminusa: tudatosság. A tudatosság a kulcsa mindennek.

Pránajáma

A pránájámák nem légzőgyakorlatok, hanem a prána generálásának gyakorlatai. Az asztma szempontjából nézve valószínűleg ez a legfontosabb aspektus, a prána csökkenti a gyulladást. Az alapvető megbúvó probléma az asztmával kapcsolatban a tüdőben lévő gyulladás. A kezelés nem csak a tüdő megnyitása miatt fontos, hanem a gyulladás csökkentése miatt is. A prána vitalitást ad, és minél több vitalitásod van, annál jobban tudsz ellenállni a különböző ingerekre és leküzdeni azokat, és annál több erő és stabilitás lesz a szervezetedben. A vitalitás egy gyakori szó, és mindenki tudja mi ez az energia, tudjuk, amikor a vitalitásunk alacsony és azt is, amikor jól érezzük magunkat, de pszichológiai értelemben kutatni ezt egy más dolog. Személy szerint azt kell, hogy mondjam, mint tudós, nem tudom, mit jelent a vitalitás.

Itt nyújtja a jóga a legnagyobb segítséget, mert megérti a pránát. Segít, hogy ne csak felébressze, de konzerválja is azt, és tudatosan és tudatos irányítással úgy és ott használjuk, ahol, és amikor szükségünk van rá. A pránajáma a légző izmokat is fejleszti, és ami még fontosabb, nagyobb kontrollt tudsz gyakorolni általa az izmokra, és egy esetleges rohamnál magabiztosabban tudsz fellépni az esetleges pánik helyett. Amikor egy asztmásnak megvannak az alapismeretei az ászanákról és a pránajámákról, tovább léphet a satkarma gyakorlatokra.

Hatha jóga satkarma gyakorlatok

A hat különböző hatha jóga gyakorlat, a satkarma gyakorlatai erőteljes, de gyakran alábecsült módszerek. A gyakorlatok eltávolítják a váladékot a szervezetből, és a személyiség mélyebb szintjeire is erőteljes hatással vannak. A neti satkarma gyakorlata eltávolítja a váladékot az orrból, a kundzsál krijá pedig a gyomorból, aminek közvetlen hatása van a tüdőre. Számos értelmezése van ennek az alapelvnek a keleti orvoslásban. A tisztítófolyamat egyensúlyba hozza a dósákat, amik az ájurvédában vata, pita és kapha-ként (szél, epe és nyálka) ismertek. Automatikusan megkönnyebbülsz, könnyebbnek, boldogabbnak és erősebbnek érzed magad, ha ez megfelelően működik. A gyulladás csökkentése szempontjából rövidtávon a satkarma gyakorlatok a legfontosabbak, a pránájáma gyakorlatok pedig hosszútávon csökkentik a gyulladást.

A satkarma gyakorlatok a belső üregek tudatosságát is javítják. A vasztra dhauti során egy anyagot nyelsz le a gyomrodba, és körözöl (a hasizmokkal), így kerülsz tudatába a térnek a testeden belül. Általában belülről nem érezzük magunkat, de amikor vizet vagy ezt az anyagot nyeljük le, vagy valamilyen módon nyomást helyezünk a testre, akkor utána sokkal érzékenyebbek leszünk azokra a dolgokra, amelyeket beviszünk a testünkbe. Ha túlesszük magunkat, akkor azt jobban érezzük. Ha nem megfelelő ételt eszünk vagy valami mérgezőt viszünk be a testbe, akkor azonnal tudjuk azt, mert a belső test tudatossága és érzékenysége javult. Ugyanakkor irányítást nyersz az agynak a koponyaalapi része, az állati agy felett.

Amikor megtanulod azt, hogy hogyan hányj (kundzsál), vagy azt, hogy hogyan ne (vasztra dhauti), amikor megtanulod kitisztítani a beleket, akkor az idegrendszernek egy olyan szintjére lépsz fel, amely tudattalan. Az agynak e részében nem csak a szív, a vérnyomás és a tüdők irányítása helyezkedik el, hanem sok pszichikus konfliktus is, amely sok betegség gyökere.

Nagyon, nagyon óvatosan elkezdjük kikutatni személyiségünk pszichikus testének mélységeit. A nyálka fokozatosan kijön, ahogyan egy csomó komplexus is. Tehát az idegrendszer feletti uralom három szinten történik: fizikai, mentális és pszichikus.

Meditáció

Az első három lépés a meditációhoz vezet. A meditáció hatással van a személyiség mentális részére, és az érzelmi és a pszichikus oldalra is. Eleinte a pszichikus problémák elengedését tanuljuk meg. A mentális problémával kezdjük, a túlságosan is aktív elmével, ami túl sokat gondolkodik. Amikor aludni akarunk, gondolkodunk, amikor koncentrálni akarunk, nem tudunk. Sok ember számára ez a normálállapot, a napi élet nyomása és stressze miatt. Tehát kezdetben a meditációval engedjük el ezeket a feszültségeket, és az egyensúly megjelenik. Ha már egyszer megtörténik a relaxáció, akkor elkezdjük erősíteni és stabilizálni az elmét.

A jógikus kezelés nem teljes a jóga nidra, a mélyrelaxációs gyakorlat nélkül, amely szisztematikusan ellazít négy szinten: fizikai, mentális, érzelmi és pszichikus szinteken. A jógikus gyakorlatok arra szolgálnak, hogy kiterjesszük tudatosságunkat, éberségünket, és hogy bepillanthassunk az ok-okozat összefüggéseibe. Ahogyan fejlődik a tudatosságunk, láthatjuk, hogy mi okozza az asztmát. Ekkor saját orvosoddá, saját magad gyógyítójává válsz.

Folyamatos terápia

Fontos tudatában lenni annak a veszélynek, ami a gyógyszeres terápia hirtelen megszakításában rejlik.

A gyógyszeres terápia megszakítása az asztmatikus állapot rosszabbodásához vezet, és megakadályozza a beteget abban, hogy megtanulja a jógát vagy, hogy rendszeresen és következetesen gyakoroljon.

A gyógyszeres kezeléshez való negatív és nem megfelelő hozzáállása habozáshoz vezet akkor, amikor az szükséges lenne, és halálhoz is vezethet. Ez különösen érvényes a bronchodilátorok túlzott használatára, és az elégtelen szteroid spray használatra. A mindennapi kezelés során a modern aeroszolos gyógyszerek és oktatási programok, amelyek csúcsáramlás mérőt használnak, csökkentették a veszélyeket, amelyek korábban olyan rossz hírnevet hoztak a gyógyszerekre. Sok asztmás számára az élet minőséget is javították.

Azt a beteget, akik a jógát használja az asztma terápiában, arra kell bátorítani, hogy lassan hagyja el a gyógyszereket, és fokozatosan helyettesítse azokat jógikus technikákkal, de csak orvosa tanácsa mellett. Egy dolog megtanulni a technikát, és egy másik képesnek lenni arra, hogy hatékonyan alkalmazzuk azt.

Forrás: Yoga Magazin, 1993. március