Barion Pixel

Ájurvéda

Swami Satyananda Saraswati

L’Hermitage, Franciaország, 1984. július 26.

Az ájurvéda a legősibb orvostudományi rendszer. Legalább hat-hétezer éve gyakorolják. Az ájurvéda minden szövege szanszkrit nyelven íródott. Az ájurvéda szó jelentése „az élet tudománya”, vagy még pontosabban „az élet íve”. Tehát az ájurvéda „az élet hosszának tudománya”, ma orvostudományként ismert.

Azt mondják, az emberi lény életkora százhuszonöt év. Az ájurvédának határozott koncepciója van minden teremtmény életével kapcsolatban – hány évet él egy kígyó, egy elefánt, egy szamár, egy kutya, és mennyit egy ember. Az ember fizikai teste százhuszonöt évig él. Az ájurvéda szerint az ember száz éves korában még tökéletesen kell, hogy lásson, minden érzékszerve tökéletesen kell, hogy működjön. Ez a filozófia húzódik az ájurvéda tudománya mögött.

A hinduk szent könyveinek, a Védáknak négy része van. Az első Véda a Rig Véda, a második a Yajur Véda, a harmadik a Sama Véda, a negyedik az Athara Véda. Az ájurvéda az Athara Véda része.

Kétféle egészség fogalom létezik az ájurvédában: a „pozitív egészség” és a „negatív egészség”. A pozitív annyit tesz, hogy az ember tudja, hogyan kell természetesen élni, élvezi az életet mindenféle orvosság nélkül. De azok számára, akik azért betegek, mert nem veszik figyelembe a pozitív egészség törvényeit, gyógyszert írnak fel. Ez a negatív egészség.

Pozitív egészség

A pozitív egészség elgondolása az anyaméhben való fogantatástól az utolsó pillanatig érvényes. Arról szól, hogyan tartható meg az egészség egy életen át. Az ájurvéda által hangsúlyozott első szabály a napi rutin.

A napi rutin megmondja az embernek mikor kell aludnia, felkelnie, mikor és hányszor egyen, mennyi és milyen gyakorlatot végezzen, mikor kezdődjék a taníttatása, mikor házasodjék, mikor fegyelmezze a gyermekét, mely napokon éljen és melyeken ne szexuális életet, az időjárás változásának megfelelően hogy alakuljon az éves és időszakos rutinja, hogyan étkezzen az egyes évszakokban, mikor ne igyon tejet, mikor ne egyen túrót, mikor ne használjon olajat. Az ájurvéda bevezető fejezeteiben olvasható minden hasonló útmutatás a napi, évszaki, évi és különleges rutinokról, melyek az egészség alapjai.

A rossz egészségi állapot kezelése

A másik alkotórész a rutinok mellett az otthon készített gyógyszer. Bizonyos betegségeket el tudnak látni a család idősebb tagjai. Az influenza, köhögés, megfázás, hasfájás, hányás, fejfájás, migrén, ficam és hasonlók ellenszerei a konyhában is elkészíthetőek. Ezekhez a hétköznapi betegségekhez nem kell speciális gyógyszereket szedni. A speciális gyógyszerek az ájurvéda második részében találhatóak.

Ugyanakkor az ájurvéda elfogadja, hogy léteznek akut és krónikus betegségek. Ezen betegségeknek két fő oka lehet. Az egyik ok a mentális vagy lelki, a másik a fizikai. A mentális tényezőkre jógát, tantrikus szertartást, lelki-spirituális gyógyítást vagy bizonyos mantrákat lehet javasolni. Az érzelmi és lelki problémák képesek fizikai betegséget okozni az ájurvéda szerint. Az elnyomás és az elfojtás szintén képes arra, hogy veszélyes betegségeket okozzon, így spirituális módszerekkel kezelendő.

A harmadik fejezet szól a gyógyszerekről. Fizikai testünkben háromféle testnedv van: kapha, váta és pitta. Az első testnedv a nyálka, a második a szél, a harmadik a gyomornedv. Ezen testnedveknek tökéletes egyensúlyban kell lenniük. Amely testnedvet érintően van jelen a diszharmónia, azzal a testnedvvel kapcsolatos betegségek alakulnak ki.

Ájurvédikus gyógyszerek

Az ájurvédikus orvos mindenek előtt ki fogja deríteni, hogy egy adott betegség savas, nyálkás vagy a gyomornedvekhez kapcsolódik. Ennek megfelelően fog orvosságot ajánlani. Az ájurvédikus gyógyszerek természetes anyagokból állnak és kétféle forrásuk lehetséges. Természetesen van egy harmadik forrás is, de az csak a könyvekben szerepel, nem készítenek belőle orvosságot. Az első forrás a növényvilág, a második az ásványvilág, a harmadik pedig az állatvilág. A hinduk nem szívesen használnak fel állati életet, így ez a harmadik forrás többé-kevésbé csak elmélet maradt, míg a másik kettő népszerű lett.

Kétféle gyógyszert készítenek ásványi anyagokból. Az egyik tabletta, a másik bhasma, hamu. A bhasma aranyból, ezüstből, vasból, gyöngyből és sok más ásványi anyagból is készülhet. A tablettát porítással készítik. Még ma is minden folyamatot kézzel végeznek, nem gépekkel.

A másik forrás bármi lehet, ami a természetben található: gyógynövény, gyökér, kéreg, levél, virág. Egy fának van gyökere, kérge, nedve, virágja, levelei. Minden részéből készülhet orvosság, iható keverék vagy krém, avagy halva. Összességében léteznek ájurvédikus porok, tabletták, folyadékok és krémek. Ezeket a természetes orvosságokat nyers formában használják. Ebből következik, hogy egy ájurvédikus orvos képzési helyszíne sokkal inkább az erdő, mint egy egyetem. Hosszú éveket tölt az erdőben, hogy meg tudja különböztetni a gyógynövényeket. Ezt tartják az ájurvédikus orvosok legfontosabb képzésének.

Diagnózis

Az ájurvédikus orvosok nem kérdezősködnek a páciens személyes életéről, sőt sem vért, sem köpetet nem vizsgálnak, semmit. Van egy egyszerű vizsgálati módszerük, amiben szakértőknek kell lenniük. Ha ebben nem szakértők, akkor nem orvosok, csak gyógyszerészek. Az ájurvédikus orvosok a páciens kezét megfogva, a nádikat érzékelve készítenek diagnózist. Van egy-egy nádi a jobb kéz jobb és a bal kéz bal oldalán. Ezek a nádik közvetlen összeköttetésben vannak a szívvel. Az ájurvéda részletesen leírja, hogyan viselkednek ezek a nádik bizonyos betegségek esetében, például, ha valakinek magas vagy alacsony a vérnyomása, vagy depressziós.

Rövid időt, nagyjából egy percet vesz igénybe, hogy egy ájurvédikus orvos diagnózist állítson fel a betegség természetéről. Nem azt kérdezi meg, hogy „Van-e székrekedése?”, vagy hogy van-e étvágya, vagy nincs, vagy vegetáriánus diétát tart-e vagy sem. A nádik érzékelése alapján egyszerűen meg tudja mondani: „Önnek székrekedése van.”. Egészen különleges képességű ájurvédikus orvosok is vannak, de sok-sok évbe telik, amíg valaki ilyen fantasztikus emberré válik és a természetet ennyire megismeri.

A gyógyszereken túl létezik még a sebészet rendszere, az injekciók és az akupunktúra. Az akupunktúra a fájdalomcsillapítás és elsősegély eszköze. A sebészet rendszere teljesen eltér a megszokottól, ugyanis egy bizonyos fa levelével végezhető. Vannak fák, melyek levelei fertőzés nélkül képesek megvágni a test egy részét.

A homeopátia és az ájurvéda népszerűsége

Indiában nincsenek jó véleménnyel a modern orvoslásról, mert rendkívül drága és hosszú távon negatív mellékhatásai vannak. Az indiai emberek csak kényszerből fordulnak a modern orvosláshoz, míg a homeopátia és az ájurvéda egyre elfogadottabb tudomány. Minden falunak van egy homeopatája, hiszen a módszer egyáltalán nem drága. Indiában akár egy frankért meggyógyítható egy betegség. Milyen olcsó ez így!

Léteznek különleges ájurvédikus gyógyszerek is, például szívbetegségekre, rendszertelen menstruációra, impotenciára, fizikai erőnlétre, bőrbetegségekre. Körülbelül harminc-negyven általános betegségre van speciális gyógyszer, melyeket a legtöbb indiai ismer.

Yoga Magazine, 2012. 05.