Jógagyakorlatok gyerekeknek

Swami Satyananda Saraswati

Vikasa School, Madurai (India), 1982.02.04.

A jóga tudománya nem új. Valójában a legrégibb tudományok egyike, melyet évezredekkel ezelőtt fedeztek fel. Ma túllépte India határait és eljutott a világ minden részére, nagyon jó fogadtatásban részesült orvosok, tudósok, oktatók, társadalmi reformerek, sportolók és a társadalom minden szektora által, mert a jóga gyakorlata nagyon fontos az egészség és a személyiség számára. Ha ezeket a gyakorlatokat naponta végrehajtjuk, a legértékesebb hatások érhetők el.

Kísérlet gyerekekkel

Tíz évvel ezelőtt, egy kísérletet vezettem a jóga tanítással Franciaországban, egy párizsi iskolában. A francia Oktatási Minisztérium adott számomra egy középiskolát, hogy jóga kísérleteket végezzek gyerekeken a mindennapi tevékenységeikkel és az oktatással kapcsolatosan. Elkezdtem egyórás jógaórákat tartani nekik mindennap a tanáraim segítségével. Ezek az órák hat hónapon át folytatódtak, aminek a végén az iskolafelügyelő készített egy jelentést.
A kezdeti féléves jógatréninget követően a gyerekeket tudományos vizsgálatnak vetették alá intelligencia tesztek, fizikai vizsgálatok és magatartásbeli tanulmányok formájában. A felügyelőiket is meginterjúvolták ezen időszak alatt. A részletes jelentést benyújtották az Oktatási Minisztériumnak és igazolásra került, hogy a jóga határozottan segíti a gyerekeket és a tanulókat a tanulmányaikban, és az agy, a memória és más képességek fejlesztésében, melyekre szükségük van, hogy teljes életet éljenek és tovább haladjanak a tanulmányaikkal.
Ezt követően az Oktatási Minisztérium összehívta az általános és középfokú iskolatanárok országos konferenciáját. Ezrével jöttek a tanárok és beszédeket tartottak nekik a jóga fontosságát és értékét hangoztatva agyunk és testünk fejlődését illetően.

Az elme koncentrációja

Nos, mi a jóga és mit kellene, hogy jelentsen az oktatóknak? A jóga, amiről beszélni akarok, a meditáció jógája. A meditáció az egyik legnagyobb ajándék, ami megadatott az emberiségnek. A szanszkritben dhnyána jógának hívják. A meditáció egy gyakorlat, amelyen keresztül megpróbáljuk az agyat nevelni és előidézni a helyes viselkedését. Az agy egy nagyon fontos központ, melyen keresztül sok dolgot megismersz és megértesz.
Annak érdekében, hogy fejlesszük az agy kapacitását és az intelligencia folyamatát, a dhnyána jóga gyakorlatát használjuk fel. Dháranáként vagy egyhegyűségként ismert az elme koncentrációja egy pontra, anélkül, hogy engednénk, hogy bármilyen más gondolat vagy tárgy felmerüljön. Azoknak, akiknek egyhegyű az elméjük, nagyon erős elméjük van, míg azoknak, akiknek az elméje szétszórt vagy zavart, azoknak nem. Az akaraterejük nagyon gyenge.
Annak érdekében, hogy erős elmét és erős fegyelmet fejlessz ki, mindennap kell gyakorolnod a koncentrációt. A legjobb, ha korán reggel végzed és este, egy tízperces időtartamig. Ülj egyenesen, függőleges hátgerinccel, a padmászanaként (lótusztartásként), sziddhászanaként (’megvalósított’ testtartásként) ismert testtartásban vagy bármilyen más kényelmes testtartásban.
Ezalatt a tíz perc alatt ne mozdítsd meg a testedet. Tartsd a szemeidet csukva és fókuszálj egy pontra, egy tárgyra vagy egy szimbólumra – bármi legyen is az. Ha vallásos vagy, választhatod a keresztet vagy valamelyik szent képét. Ha nem vagy az, válassz bármilyen szimbólumot, mint egy gyertyaláng vagy egy kék vagy fehér lótusz. Próbáld meg ezt a szimbólumot mentálisan vizualizálni.
Minden alkalommal, amikor az elme elvándorol a koncentráció eme középpontjából, hozd vissza újra és újra. Ezt csak rövid ideig leszel képes gyakorolni az elején, körülbelül öt percig. Ha van mantrád, akkor használhatod a koncentrációra. A mantra hangot jelent, és a hang fontos a koncentrációhoz.

Az intelligencia fejlesztése jantrán keresztül

Svájcban bizonyos kísérletek folynak az oktatásban a gyerekek intelligenciájának fejlesztésére. Az oktatók próbálják megtalálni a legjobb módot az intelligencia mélyebb területeinek befolyásolására; nem a felszínes területek, hanem a mélyebb elme befolyásolására. Ez a mélyebb elme bizonyos folyamatok által befolyásolható, és nemrégiben a folyamat, amit felfedeztek, az a jantra vizualizációja.
A jantrák nem csupán művészeti alkotások; a jantrák geometriai formák, melyeknek erőteljes hatása van a tudatosság mélyebb szintjeire. Ha nézel vagy látsz egy bizonyos jantrát és arra koncentrálsz, akkor ezt a formát a mélyebb elme rögzíti, és a jantra itt kezd el dolgozni. Ennek eredményeként a gyerekek általános mentális képessége, az emlékező- és újra előhívó képessége és a felfogóképessége gyakran fantasztikus módon fejlődik. Meg kellene próbálnod többet megtudni a kísérletekről, melyek ezen a területen folynak.
Bármi, amit az elme előtt bemutatsz, regisztrálásra kerül benne, és az aztán elkezd belül dolgozni. Nem is tudsz róla, hogy dolgozik, mert ez a folyamat mélyebb szinten megy végbe. De végezetül a teljes agyat befolyásolja és annak minden képességét és központját. Így, ha koncentrációt akarsz gyakorolni, a legjobb, ha egy jantrát választasz.
Mostanáig a jantrákat csak okkult szimbólumoknak tartották, melyeket a legtöbb ember nem értett. Hited volt benne, mert része volt a tradíciódnak. A szüleid és a társadalmad használta őket, és hébe-hóba valamilyen jantra kerül elhelyezésre az istentisztelet oltárán. Azonban, hogy annak mi köze van az intelligenciád jobb minőségű teljesítményéhez, nem volt ismert számodra. Most már ismered az erőteljes hatást, amit a jantra hoz létre a memóriádat illetően.

A légzés és az agy

Végezetül, nézzük meg a pránájámát, amelyet általában légzőgyakorlatként ismernek. Ez a pránájáma, vagy légzőgyakorlat olyan hatásos, hogy csak tíz percig kell végezned minden reggel; sőt nem is tízig, öt perc is elegendő. Amit teszel a következő: lélegezz be lassan a bal orrnyíláson keresztül; tartsd a lélegzetet kb. két másodpercig, és aztán lélegezz ki a jobb orrnyíláson keresztül; lélegezz be a jobb orrnyíláson keresztül; tartsd vissza két másodpercig és aztán lélegezz ki a bal orrnyíláson keresztül. Ezt folyamatosan végezd, olyan, mint egy áramlás, és ez alkot egy kört. Ily módon öt kört gyakorolhatsz reggel, növelve a számot, kívánságod szerint, tíz vagy húsz körig.
Az agyat úgy írják le, mint aminek két része vagy féltekéje van. Nos, amikor a bal orrnyíláson keresztül lélegzel be, a jobb agyféltekét edzed, és amikor a jobb orrnyíláson keresztül lélegzel be, a bal agyféltekét edzed. Csak úgy, ahogy fizikai gyakorlatokat végzel, ahogy a bicepszed és a tricepszed mozgatod, ugyanilyen módon, az agynak szüksége van valamilyen formájú edzésre, és ez elérhető a pránájáma eszközein keresztül.

Relaxáció és vizualizáció

Négy gyakorlatról beszéltem nektek: ászana, koncentráció, jantra és pránájáma. Van egy ötödik; egy nagyon rövid gyakorlat, amit relaxációnak vagy jóga nidrának hívnak.
Mi a jóga nidra? Egy nagyon egyszerű példát fogok nektek mondani. Bármikor a nap során, feküdj a hátadra. Csendesedj el, és csukd be a szemed. Válassz ki tíz, tizenöt, vagy húsz szimbólumot vagy tárgyat. Ismételd őket mentálisan, és vizualizáld őket az ʽelméd szemével’. Ez alig fog öt vagy tízpercig tartani. Mondd mentálisan például: rózsavirág, guáva gyümölcs, templomharang, lótuszvirág, áramló folyó, egy csónak a folyón, felkelő nap, telihold, ragyogó csillagok. Ahogy ismétled őket, lásd ezeket egymásután. Ha ezt hosszú ideig fogod gyakorolni, ki fogod fejleszteni magadban a belső látás erejét.
Amikor diák voltam, fotografikus memóriám volt. Ez azt jelenti, hogy csukott szemmel pontosan vizualizálni tudtam teljes könyvek tartalmát, melyeket olvastam, és még most is rendelkezem ezzel a képességgel. Ez a memória, amely látvány formájában van, fotografikus, és fejleszthető a jóga nidrá gyakorlata által.
Kezdetben kb. húsz szimbólumod lehet. Aztán növeld negyvenre, hatvanra, nyolcvanra, százra, stb. Fél órán keresztül mondhatod az elmédnek a különböző tárgyakat, próbálva vizualizálni őket olyan tisztán, ahogy azokat kívül látod. Kétségtelen, hogyha képes vagy a tárgyakat az elmédben olyan tisztán látni, mint nyitott szemmel, akkor arra edzed az elmédet, hogy lásson egy gondolatot! Tudod, a gondolat látható. Bármit tudsz látni, még a számtanod számait is, csukott szemmel.
Íme, néhány jógagyakorlat a fontosabbak közül, és mindannyiótokat kérlek, hogy szánjatok valamennyi időt ezekre, mert a jóga biztos, hogy világkultúrává fog válni. A gyerekeidnek egy olyan légkörben kellene felnőni, melyben a spirituális tudatosság egy spontán esemény az életükben. Ez az, ahogy egy új pszichikus faj meg fog születni. Ha nem vagy képes magad jóga ászanákat gyakorolni, legalább kérd meg a gyermekeidet, hogy végezzék. Amit mi elveszítettünk, a gyerekeinknek kellene visszaszerezniük.

Forrás: Yoga Magazin, 1983. augusztus