Barion Pixel

Elsőként Isten, utána a világ, legvégül te

Swami Sivananda Saraswati

Elsőként Isten, utána a világ, legvégül te. Mikor az ember elfelejti ezt, mindenféle bánat és gond veszi kezdetét az életében.

Az ember elfelejti ezt a nagyszerű tanítást az önzése miatt, ami arra csábítja, hogy saját magát tegye legelőre, majd utána a világot, és csak végül Istent. Az önzés az eredendő bűn, ami az embert a szamszára kerekéhez köti, és elmondhatatlan szenvedésen, fájdalmon és a halálon viszi keresztül. Az önzés oka a tudatlanság.

Tudatlanság

Tudatlanság, ha elfelejtjük a bennünk lévő Urat, aki tanúja gondolatainknak és érzéseinknek. Tudatlanság, ha azonosítjuk magunkat a romlandó testtel. Tudatlanság, ha elfelejtjük, hogy nincs más létező, csak az Egy Önvaló, mely azonos a teremtés minden részében. Tudatlanság a sokféleség észlelése. Tudatlanság, ha elragad a név és a forma örvénye, és elfelejtjük a Szellemet.

A tudatlanság az a belső ellenség, mely az elmében lakozik. A külső természet meghódítása, az űr meghódítása nem igazi győzelem. A belső természet és a belső világ legyőzése az igazi győzelem. Aki legyőzi saját elméjét, az a legnagyobb harcos. Aki legyőzi saját elméjét, hatalmasabb hős, mint aki meghódítja a világot. Az Önvaló felismerésének, a boldogságnak, a békének és az örömnek a legnagyobb akadályai az elmében vannak. Mindaz, ami vagyunk, a múltbeli gondolataink közvetlen következménye. Hasonlóképpen, hogy mivé leszünk a jövőben, az attól függ, amit ma gondolunk.

Ezért ki kell fejlesztenünk a helyes gondolkodás szokását. A tiszta gondolat hatalmas erő. Azok a szentek és bölcsek, akiknek szíve tiszta, romlatlan és szattvikus gondolataikkal sokkal értékesebb szolgálatot tesznek az emberiségnek, mint sok társadalom-reformátor.

A békéhez vezető út

Az elme rabszolgája lenni: tudatlanság; az elmét uralni: bölcsesség. Semmi más nem adhat békét, csupán az elme legyőzése. Vívd meg bátran ezt a belső harcot a bölcsesség kardjával. Fejleszd a belátást és szenvtelenséget. Vond vissza az érzékeket a tárgyakról és az elmét az érzékekről. Győzedelmeskedj az elmén az önfegyelem, az erények ápolása és a magasabb tudatosság megidézése révén. Oltsd ki a vágy, a gyűlölet, a düh és a féltékenység négy tüzét a tisztaság, a szeretet és a nemesség segítségével.

Az Úr áthatja az egész világot. Semmi sem rossz és semmit sem kell elítélni. A világ egy hatalmas iskola, így hát tanuld meg jól a leckédet minden tapasztalásból. Minden e világon tanít neked valamit. Még egyszer elmondom neked:

Elsőként Isten, utána a világ, legvégül Te.
Gyakorold ezt a magasztos szabályt.
A béke így a tiéd.
Az öröm így a tiéd.
Az üdvösség így a tiéd.

Forrás: Yoga Magazine, 2012. április