Mit tegyek, hogy elérjem az elme nyugalmát?

Szatszang Swami Satyanandával

Hogy megleljük valódi nyugalmunkat és a boldogságot, ahhoz formálnunk, fegyelmeznünk kell életünket. A fegyelem nem merevség és nem is büntetés. Mindenkinek saját körülményeihez mérten kell megterveznie életét. Időt kell áldoznunk a jóga gyakorlására, időt a munkánkra, időt kell szánnunk elmélkedésre és arra, hogy gondoskodjunk családunkról.

Amikor megfelelően osztjuk be életünket, jobban is érezzük majd magunkat, ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy a boldog és a szomorú időszakok váltják egymást. Néha a tapasztalataink objektívek, néha szubjektívek. Ezért szükséges és fontos, hogy nagyobb türelemmel gyakoroljuk életünket.

 Mindig az igazat mondjuk?

 Sokan úgy tartják, hogy az igazságot mindig, minden esetben, minden áron, mindenkinek ki kell mondania, ám itt bizonyos helyreigazításokat kell tennem.

Isten felé kell őszintének lennünk. A gurunkhoz kell őszintének lennünk. Az erényes, becsületes szüleinkhez kell őszintének lennünk. A hűséges és megbízható barátainkhoz kell őszintének lennünk, de az igazságot vissza kell tartanunk mindazoktól, akik nem bírnak ilyen erényekkel, azoktól, akik rosszindulatúak, gonoszok, tisztességtelenek, nem őszinték, álszentek, nem szavahihetőek. Az igazság gyakorlata kétoldalú, nem pedig egyoldalú. Az igazság akkor kétoldalú, amikor mindkét fél azonos szinten működik, mert az igazság egy erény, az igazság nagyon kényes dolog, és sokan, akik nem erényesek visszaélhetnek vele.

Mondok egy példát. Tegyük fel, négy rossz ember üldöz egy lányt, hogy megerőszakolják. A lány éppen a házad előtt szalad el, majd kisvártatva megjelenik a négy férfi keresve őt. Elmondod nekik az igazat? Ha igen, akkor támogatsz egy erkölcstelen cselekedetet. Ha elmondod az igazat, segíted, erősíted az erőszakos, gyalázatos és ördögi természetet ezekben az emberekben.

Amikor az igazat mondod, tudnod kell, hogy az nem bánt senkit. A rádzsa jóga szerint a szatjának és az ahimsa-nak, vagyis az igazságnak és az erőszak-nélküliségnek együtt kell járniuk. Sokszor kérkedünk az igazsággal, és kimondjuk anélkül, hogy végiggondolnánk következményeit. Ez félreértéseket kelt, karriereket tehet tönkre, veszélyt hoz másokra.

Nem, ez nem igazság.

Az igazság örökérvényű érték, erény. Nem is kérdés a szatja, az igazság nagysága, és fontossága, ám amikor kimondjuk, kellemesnek kell lennie. Ha nem az, ne mondjuk ki.

Ezt gondolom az igazságról.