Hátfájás

Dr. Swami Shankardevananda Saraswati

A hátfájás és a porckorongsérv jelentős probléma napjainkban és a modern tudomány a mai napig nagyon keveset tud tenni gyógyításuk érdekében. Sok ember fordul a jógához, egy elképesztően egyszerű és mégis hatékony módszerhez, hogy csökkentse a hátfájás és az isiász intenzív és bénító fájdalmát, és hogy megakadályozza kiújulásukat.

Hátfájás

A hátfájás valószínűleg legfontosabb oka a feszültség. A mai rohanó világban a legtöbb ember fenyegetve érzi magát környezetétől és munkahelyétől. Az elmének ez a feszült állapota feszülést okoz a nyak, vállak és a hát izmaiban. Amikor fenyegetettséget érzünk összeszorítjuk a fogunkat, védekező testtartásban felhúzzuk a vállunkat. Elzárjuk magunkat a környezet elől, és ezt fejezi ki a behúzott nyak és a felhúzott váll. Ezt a tudattalan reflexet éberséggel és lazítással kell kiigazítani.

Modern világunkban a sok hátfájás egy másik oka a bútorok megjelenése. A székek és rugós ágybetétek rossz testtartást okoznak, és gyenge hátizmokat eredményeznek, így tud a porckorongsérv és az isiász megjelenni. Ha egy széken ülsz még rövid ideig sem tudod a hátadat egyenesen és erősen tartani. Ezért nyakunk és hátunk izmai megfeszülnek, hogy ellensúlyozzák a rossz testtartást, így akadályozva meg a túlságosan görnyedt pózt.

Az egészséghez szükséges az erős gerinc. A jóga testtartások, ászanák hozzásegítenek az egyenes és laza gerincoszlophoz. Ez lehetővé teszi a prána szabad áramlását, és az idegingerületek akadálytalan mozgását.

Az olyan jóga testtartások, mint a makarászana, bhudzsangászana, és dhanurászana erősítik a gerincet és a hátat. A keresztezett lábbal való ülés, mint a szukhászana, sziddhászana és padmászana egyenesen tartja a hátat és nagyon jótékony mindazoknak, akik hátfájással és isiásszal küszködnek.

A hátfájás oka

Ma a hátfájás főbb okai:

  1. Fordulás, emelés, összenyomódás miatti sérülés.
  2. A hát elváltozása veleszületett vagy szerzett okok miatt vagy ágyékcsigolya problémák (spondylosis).
  3. A gerinc megbetegedései gyulladás, tumor formájában vagy Paget kór (csontbetegség).
  4. Lázas állapotok, mint influenza esetén vagy a gyomor, a nyombél, a hasnyálmirigy- vagy a vizeletkiválasztó rendszer megbetegedései.
  5. Idiopátiás (ismeretlen eredetű ok), mint a fibrositis (kötőszövetgyulladás), myofasciitis (izompóly gyulladása) keresztcsonti-csípőcsonti erőltetés.

Porckorongsérv

Ez a mindennapos jelenség a hátfájás fő oka. A porckorong a csontos csigolyák között fekszik, rostos szövet gyűrű alkotja, amelyet annulusnak hívnak, és amely egy kocsonyás anyagot tartalmaz, a nucleus pulposust. A porckorong megtámasztja a csigolyát és lehetővé teszi a gerinc mozgását. A porckorongsérvet a porc anyagának kiboltosulása okozza. Vagy az annulus vagy a nucleus csúszik ki normális helyzetéből. Ezek azután odapréselődik a gerincvelőhöz, hátfájást okozva, vagy az ideggyökökhöz, hátfájást és/vagy isiászt okozva (a fájdalom a fenéktájékon kezdődik és lefelé sugárzik a láb hátsórészén). A porckorong kiboltosulás rendszerint az ötödik ágyékcsigolya alatt vagy felett történik, a derék vonalában.

Ez duzzadással is együtt jár, amely még fokozza a tüneteket. Idővel ez visszahúzódik, amely lehetővé teszi, hogy a porckorong visszacsússzon a helyére. Ha a duzzanat súlyos, a porckorong kitüremkedve maradhat és zavarja a gerincvelő működését valamint a csigolyaizületek mozgását. Ez a porckorong tartós gyengülését okozza, és ha visszament a helyére újra kicsúszhat a legkisebb erőfeszítés vagy provokáció esetén is, hacsak nem erősödik meg a jóga segítségével és töltődik fel pránával.

A porckorongsérvet rendszerint megerőltetés okozza, amikor hajlított háttal emelnek, és így elszakad egy, a csigolyák menti szalag. Ezért a fő ok a helytelen mozdulat. Amikor emelsz valamit a hátnak egyenesnek kellene maradnia, és a térdek hajlítva vannak. Inkább a lábak és a csípő erejét használd, semmint a hátét. A porckorongsérvet az annuluson belül a folyadék felszívása miatti nyomás emelkedése is okozhatja vagy a szalagok elváltozása öregkorban vagy betegség hatására.

A porckorongsérv első jele egy hirtelen támadó heves fájdalom, bár eleinte a fájdalom lehet enyhébb és idővel növekszik. Lehet, hogy az illető előrehajolva marad a fájdalom és/vagy az isiász miatt. Az ezt követő rohamok szintén jöhetnek hirtelen, gyakran olyan jelentéktelen esemény következében, mint a köhögés vagy egy enyhe erőfeszítés. A fájdalom terhelésre vagy előrehajláskor erősödik.

Orvosi kezelés

Az orvosi kezelés a terület melegítéséből, fájdalomcsillapítókból és izomerősítő gyakorlatokból áll. Magát a kiboltosulást az orvostudomány három módszerrel kezeli:

  1. Kemény ágyon kell feküdni úgy, hogy egy deszkalapot teszünk egy vékony matrac alá. (Ezt a fajta ágyat használják az ásramban). Ha komoly a fájdalom, a betegnek három hétig kell ágyban maradnia. Kevésbé komoly esetben egy speciális fűzőt lehet hordani, még kevésbé fájdalmas eseteknél a beteget megkérik, hogy kerülje az előrehajlást és az emelést.
  2. Húzókezelés, amelynek hatására a porckorong ürege megnyílik, és vissza tud csúszni a helyére. Ez szintén csökkenti a fájdalmat. Jó kezekben a húzókezelés nagyon értékes eszköz, de rendszerint kerülendő isiász esetében. A fájdalom csökkentésének másik módszere a helyi érzéstelenítő injekció.
  3. Az operáció útján történő eltávolítás 80%-os sikerrel jár. Ezt csak orvos javasolhatja, ha az eset súlyos, ismétlődő, (a gerinc) használhatatlanná válik, és a fájdalom más kezelések ellenére továbbra is fennáll. Ez a beteg maradandó munkaképtelenségét okozhatja, esetleg elmerevített gerincet, és el kell kerülni, kivéve ha más kezelések hatástalannak bizonyulnak.

Az orvosi kezelés után a rehabilitáció magában foglalja az inkább csípőből semmit gerincből történő emelés megtanulását, és gyakorlatokat (hátrahajlások) az izmok erősítésére. Ezek a gyakorlatok sok tekintetben hasonlítanak a jógára és visszaadják a hajlékonyságot és az izomerőt. A betegeknek azt javasolják, hogy továbbra is kemény matracon aludjanak.

Jóga kezelés

A jóga gyakorlatok és az orvosi szaktudás kombinációjának segítségével a hátad ereje vissza fog térni, így megelőzve a további bajt. Ez igazi megelőző orvoslás. A hátrahajló testtartások segítenek a porckorongsérv és az isiász gyógyításában azáltal, hogy nyújtják azt a területet, erősítik és lazítják az izmokat, feloldják az izomgörcsöket és kiszabadítják az idegeket, amelyek összenyomódtak. Ugyanakkor pránát szállítanak az érintett területre.

A következő három testtartást rendszeresen kellene gyakorolni éberen és ellazultan mindenféle hát probléma gyógyítására és enyhítésére: makarászana – krokodil póz; bhudzsangászana – kobratartás; dhanurászana –megfeszített íjtartás. Sok más hátrahajló tartás van, amelyeket szintén lehet gyakorolni a hát erősítésére, például: szarpászana – kígyó póz; salabhászana – sáska póz; ustrászana – teve póz; szupta vadzsrászana – fekvő villámlás póz, csakrászana – kerék póz, ardha matszjéndrászana -fél-gerinccsavaró póz. Mindezek a gyakorlatok ugyanazt a jótékony hatást eredményezik hátproblémák esetén. Azonban messze jobb néhány testtartást jól végrehajtani és rendszeresen gyakorolni, mint sok testtartást gyorsan, éberség és relaxáció nélkül elvégezni. Az összes fent megnevezett testtartások (ászanák) megtalálhatók a Bihar School of Yoga által kiadott Ászana Pránájáma Mudrá Bandha jógakönyvben.

Amíg hátfájásod vagy isiászod van, ne hajolj előre, és ne végezz semmilyen előrehajló testtartást. Ezek majd később következnek, amikor a hátad erősebb és fájdalommentes. Azért, hogy minél gyorsabban megerősítsd a hátad, gyakorold a makarászanát, amikor csak lehetőséged van rá, miközben olvasol, nézed a tv-t, stb. Ez a póz ellazítja az egész testet, és elmulasztja a fájdalmat. Ebben a pozícióban tudatosítsd azokat a részeket, ahol fájdalmat éreztél és próbáld meg a pránát arra a részre irányítani. Képzeld el a pránát mint egy arany, meleg, bizsergő, áramló erőfolyamot, amely újjáéleszt és elmulaszt minden betegséget.

Amikor bármilyen hátrahajló ászanát csinálsz, ne felejts el beleérezni a gerincvelőbe. Érezd, ahogy a csigolyák és a porckorongok mozognak, masszírozzák az annulust, stabillá és erőssé téve azt. Ha ezeket a gyakorlatokat az orvosi kezelés mellett alkalmazzák a gyógyulás üteme és a tünetek elmúlása felgyorsul. Így mindkét tudományt a javadra fordítod, a jógát is és az orvostudományt is.

A hátrahajló gyakorlatok testre gyakorolt jótékony hatásai

A gerincoszlop és a két csigolya közti porckorongok erősek és rugalmasak. Ez biztosítja, hogy a porckorongok a legjobb állapotban maradjanak, és ne préselődjenek össze vagy gyengüljenek el, így megelőzve a porckorong sérvet. A gerinc alakbeli rendellenességeit, a testtartást ki lehet javítani, mint pl. a görnyedt hátat.

A gerincoszlopot masszírozza. Az idegek, amelyek a gerinccsatornából erednek akadálytalanul futnak át a csigolyán. Ha nincs rendszeres gyakorlás a csigolya vagy a porckorong kimozdulhat a helyzetéből, nekinyomódhat a gerincvelői idegnek, és megakadályozza a létfontosságú idegingerület áramlást. A hátrahajló ászanák szintén növelik a véráramlást a gerinccsatornában, biztosítva a tápanyagok megfelelő ellátását. Ez úgy történik, hogy kipréselik a vért a gyakorlat végrehajtása során, aztán a relaxációs szakaszban friss vér mossa ki a szennyező anyagokat a rendszerint lomha vénás rendszerből. Ez maximális működésre ösztönzi az idegeket, ennél fogva az egész test egészségi állapotára hatással van.

Az autonóm idegrendszer újra kiegyensúlyozódik és felélénkül a vérellátó rendszer mozgásától és masszírozó hatásától.

A megnövekedett véráramlás erősíti és tápanyaggal látja el a hát izmait. A hátfájás gyorsan és könnyen megszűnik. A tartás újra kiigazodik és javul, eltűnnek a gerinc elváltozásai. A hátfájás elmúlik a feszült izmok ellazításával, az összepréselődött gerincvelőidegek fellazításával és az általános fizikai kimerültség megszüntetésével.

A porckorong sérv megszüntethető nyújtással, de előnyösebb, ha van egy jógatanárod, aki segít neked ezen ászanák elsajátításában legalább az első pár alkalommal.

A reuma és a hátfájás egyéb okai megelőzhetőek és elmulaszthatóak ezeknek az ászanáknak a gerinc izületeire és a test többi részére gyakorolt hatásukkal. Ez hajlékonyságot és kifogástalan működést biztosít az egész váz- és izomrendszerben.

Ezek az erőteljes ászanák az egész testet egészségessé teszik. A hasi szerveket masszírozzák, és a manipura csakrát, a test pránikus központját serkentik, és újra kiegyensúlyozzák. A tüdők teljesen kitágulnak és masszírozódnak, tisztulnak és kinyújtóznak. A szívet is serkenti és tisztítja. A tüdők, vesék és a máj hatékonyabban tisztítják a vért. Az agynak is javára válik a megnövekedett mennyiségű vér. A gerincoszlop masszírozása szintén növeli az agyi működést. Amikor a gerincoszlop és az agy ellazult, és az egész test felélénkült, a hát problémák elmúlnak.

A pránára gyakorolt hatások

A hátrahajló ászanák növelik a pránát a gerincoszlopra és a solar plexusra (hasi idegközpont) gyakorolt hatásukkal. A pránának ezek a legfontosabb fizikai megjelenési formái újra élettelivé, akadálymentessé válnak és kitisztulnak. A gerincvelő a szushumnának, a test központi energiacsatornájának hordozó közege.

Az autonóm idegrendszer hordozó közege, amely az ida és pingala energiacsatornák (nádik) fizikai megjelenési formája. A solar plexus a manipura csakra fizikai megjelenési formája, ahol a prána termelődik, raktározódik, és elosztásra kerül. Amikor a solar plexusból prána termelődik, a hát természetes módon egyenes marad, mivel a gerincben áramló energia olyan, mint egy pálca, amely megtartja a csigolyákat és a test minden részébe tovább áramlik, fenntartja a jó egészséget és megelőzi a betegségeket. Így tehát látható, hogy milyen értékes eszköz a jóga a modern orvoslással karöltve, az egész szervezet gyógyításában.

A spirituális oldal

Amikor lebénít a hátfájás vagy a porckorongsérv, hogyan tudsz segíteni embertársaidon? Inkább rajtad kell segíteni, hogy visszanyerd egészségedet és életerődet. Ha a test és az elme harmonikus egységként működik és a prána szabadon áramlik, a pszichikus központok megnyílnak. Ezek a csakrák, amelyek a gerincvelőben helyezkednek el. De ha gerincproblémáid vannak vagy hátfájdalmaid, nem lehet ezeket a központokat egészséges módon megnyitni. Először is a gerincnek kell erősnek és egyenesnek lennie, az elmének pedig egészségesnek. Csak akkor érheted el a tudatosság magasabb szintjeit, amely mindenkinek a születési joga.

Forrás: Yoga Magazine 1977. június