Újévi üzenet

Swami Niranjanananda Saraswati újévi szatszangja

Üdvözletemet küldöm az újév alkalmából a Ganga Darshanból, a jóga városából, Mungerből!

Munger az a hely, ahol mesterünk, Sri Swami Satyananda a jógával, az önátadással és a karmájával kapcsolatos tevékenységeit végezte, és ez a mi jógabhúmink, a jóga földje.

Újév napján azzal a céllal kántáljuk 108-szor a teljes Hanumán csaliszát, hogy megidézzük Hanuman kegyét. Erre különösen nagy szükség van ezekben a kihívásokkal teli időkben, amikor rengeteg nehézséggel, konfliktussal és járvánnyal kell szembenéznünk, amelyek megzavarják az életünket, a társadalmat, a törekvéseinket, a terveinket és a jövőre vonatkozó reményeinket. Ezért ebben az évben egy üzenet küldünk számotokra a jóga földjéről. És ez az üzenet hét részből áll.

Az üzenet első része az, hogy vigyázzunk az egészségünkre. Ez nem csak a fizikai, hanem a mentális, érzelmi és spirituális egészséget is jelenti. Ha képesek vagyunk visszanyerni az elme, a test, az érzelmek és a szellem teljes egészségét, akkor nevezhetjük magunkat egészségesnek. Addig is küzdenünk kell az egészségünkért akár fizikai, akár lelki szinten, mivel senki sem egészséges. Tegyünk hát erőfeszítéseket, hogy idén az egészség ápolására összpontosítsunk.

A második pont a tudatosság.  Műveljük a tudatosságot, és legyünk tudatában a környezetünknek, a körülöttünk lévő dolgoknak mind a családi, mind a társadalmi környezetben. És járuljunk hozzá a környezethez a leghatékonyabb és legpozitívabb módon azzal, hogy tudatosítjuk a közvetlen környezetünkben lévő hiányosságokat és szükségleteket, hogy segítsünk a rászorulókon.

A harmadik dolog, amire nagyon nagy szükség van az életben, az a személyes fegyelem vagy önfegyelem, amit a jógában szanjamnak hívunk. És ez a személyes fegyelem elengedhetetlen a mai helyzetben ahhoz, hogy pozitívvá tegyük, reménnyel és bizakodással töltsük meg az életet.   Azért is, hogy hatékonyan és eredményesen és pozitív módon járuljunk hozzá otthonunk, családunk és társadalmunk jobbá tételéhez. Ezt azonban személyes fegyelemmel, tudatossággal és az egészségünkre való összpontosítással érhetjük el.

A negyedik és ötödik dolog a tisztelet és az alázat. Az emberek azt mondják, hogy éhesek vagyunk a szeretetre. Én azonban nem így gondolom. Meggyőződésem, hogy meg kell tanulnunk mindenkit tisztelni, függetlenül attól, hogy milyen hiányosságai vannak. Nem számít, hogy egy ember írástudó vagy analfabéta, értelmiségi vagy nem értelmiségi. Be kell látni, hogy mindenkinek megvan a helye a társadalmunkban. És ha képesek vagyunk tisztelni minden egyes embert, akkor természetesen a szeretet is áramolni fog mindenütt.

Az ötödik pontban az alázat is szerepel a tisztelet mellett. A legnagyobb szelekben, a legnagyobb viharokban gyakran azok a fák törnek meg, amelyek egyenesen és büszkén állnak. Azonban azok a fák, növények és fűszálak mindig túlélik, amelyek együtt hajlanak a széllel, a viharral. Hasonlóképpen az alázat az arrogancia és az ego ellenszere. Az alázat az agresszió és az olyan helytelen viselkedésformák ellenszere, mint mások megbántása vagy embercsoportok közötti ellentétek keltése és egymástól való eltávolítása. Az alázatot egy fontos életminőségnek, és egy spirituális vagy inkább nem is spirituális, hanem emberi életminőségnek nevezném, amelyet ápolni kell, hogy kezelni tudjuk az ego szélsőséges viselkedésformáit.

És a hatodik és a hetedik. A kötelességteljesítés iránti igyekezet és elkötelezettség. Ezek az év hatodik és hetedik szútrái. Végezz el mindent, amit felvállalsz. Ne hagyj félbe semmit, fejezd be a tevékenységet, a munkát, amit vállaltál. És ez szabaddá fog tenni, több időt ad más dolgokra. És ne feledjétek, hogy az az elkötelezettség tesz minket emberré, hogy a helyes dolgokat tesszük az életben. A helyes dolog megtétele iránti elkötelezettségünk az, ami emberré tesz bennünket. Ezért nemcsak mások, hanem önmagunk felé is teljesítenünk kell a kötelezettségeinket és vállalásainkat.

És ha idén magunkévá tudjuk tenni ezt a hét pontot, akkor nagy segítségünkre lesznek abban, hogy megbirkózzunk a kihívásokkal, amelyekkel manapság szembesülünk a társadalomban és az életünkben.

Ezúton kívánok nektek minden jót arról a helyről, ahol mesterünk, Sri Swami Satyananda dzsí a jógával, az önátadással és a karmájával kapcsolatos tevékenységeit végezte, és imádkozom a békétekért, jólétetekért és boldogulásotokért!

Hari Óm Tat Szat

Ganga Darshan, Munger, 2022. január 1.

 A szatszang a Hanumán csaliszá 2022. című eseményen hangzott el.