Ez történt idén az ásramban

A jóga útján a jóga technikák elsajátítása az első szint, amit a rendszeres gyakorlás, a szádhana követ. A jógikus életmód a harmadik szint, amit azonban már nem lehet jógastúdióban vagy tanteremben megtanulni. Ennek a helye az ásram, és szerencsénkre idehaza is van egy speciális hely. Ez a Magyar Jóga Társulás, a tradicionális jóga központja és a jóga életmód tanulásának a helye, ahol a Satyananda Yoga-Bihar Yoga tradíció tanításait követjük. Ha valaki elolvassa az alábbiakat, láthatja, hogy ez ma hazánk legintenzívebb és legaktívabb jógahelye.

Március utolsó két hetében és április első két hetében adtunk otthont a Satyananda Yoga Academy Europe Yogic Studies 1 és 2 képzéseinek, melyekre mintegy nyolc országból érkeztek a hallgatók. A kurzusok további bentlakásos részeire augusztusban és szeptemberben kerül sor.

Április eleje óta minden hétvégén karma jóga programokat tartunk, amik képzések a jógikus életmód elsajátítására.  A feladatok végzése mellett minden alkalommal elméleti ismereteket is átadunk a karma jóga alapelveiről, valamint a programok relaxáció gyakorlást és védikus tűzszertartást is tartalmaznak. Az eddigi hétvégéken átlagosan 10-12 fő vett részt.

Az ásram kertjei és a gyümölcsös szépen fejlődnek. Az ásram fejlesztése is zajlik, jelenleg tervezési és előkészítési szakaszban van a főépület, és a megvalósítást még idén elkezdjük.

Május 25-27. között tartottuk a Jóga ökológia 2 tábort, ami egy egyedülálló program volt, mert Magyarországon jelenleg csak a Satyananda Yoga tanítja ezt a fontos jógaágat. A programon 35 fő vett részt, a téma pedig az étellel és a táplálkozással kapcsolatos jógikus és védikus alapelvek voltak.

Június 14 – 17. között volt az Utazás a hang világába jógatábor, ami a jógikus életmód mellett a mantrákat és hang erejét alkalmazó speciális technikákra összpontosított.

Június 23-án Satyananda Yoga ingyenes nyílt napot tartottuk az ásramban. 72 fő vett részt a programon, amely során bemutattuk a Satyananda Yoga tradíció által tanított jógaágakat, melyek közül a jelenlévők többnek a gyakorlatait ki is próbálhatták. Az összes résztvevőt vendégül láttuk ebédre és vacsorára is.

Június 30-án, szombaton karma jóga program volt, dolgoztunk a kertekben, takarítottunk, készültünk a vendégek vasárnapi fogadására.

Július 1-én a pécsi Satyananda Yoga csoport látogatott hozzánk ásram élet programra, amiben volt speciális jógaóra, jóga nidrá, előadás a hatha jógáról, a karma jógáról és a mantráról, karma jóga, valamint havan és kirtan.

Július 6-8 között két programot tartunk. Az egyik a Satyananda Yoga Academy Europe igazgatóinak találkozója volt, melyen az akadémia működésével kapcsolatos döntések születtek. Az igazgatók Európa nyolc országából érkeztek.  A másik a Jógatábor, fókuszban a satkarmákkal program volt, melyen a résztvevők nemcsak elvégezték a speciális hatha jóga tisztító gyakorlatokat, hanem előadásokat is hallgattak ezek  élettani hatásairól, valamint arról, hogy ezek mennyire szükséges technikák a spirituális úton.

Július 12-15. között volt a Hogyan fejlesszünk pozitív hozzáállást az életben tábor, ami témáját és színvonalát tekintve a nyár egyik kiemelkedő jógaeseménye Magyarországon. A program címe a jóga egyik legfontosabb céljára utal, arra, hogy minden körülmények között a pozitívval kell kapcsolódnunk, ha jó minőségű, boldog életet akarunk élni. A résztvevők olyan speciális jógatechnikákat tanultak és gyakoroltak, melyek ezt segítik elő. A programot a Bihar School of Yoga két szannjászinja, Swami Mudrarupa és Swami Omgyanam vezették.

Július 27-én tartottuk a Guru Púrnima ünnepet, 28-án az Akhanda Kirtant, 29-én pedig karma jóga nap volt.

Augusztus 4-5-i hétvégén speciális programot tartottunk karma jógik számára. Az ásramban és az alapítvány más tevékenységeiben rendszeresen részt vállaló önkéntesek jógikus kommunikációs tréningen vettek részt. A professzionális képzés mellett a résztvevők a jóga más ágainak gyakorlatait végezték a két nap során.

Augusztus 18-án karma jóga napot tartottunk, majd 19-én Satyananda Yoga nyílt napot, amiben volt Satyananda Yoga óra, előadás, jóga nidrá, karma jóga és havan. Amikor azt mondjuk, hogy Satyananda Yoga óra, az nem pusztán ászana gyakorlást jelent, hanem egy teljesen egyedi, integrál szellemiségű jógaórát, amiben a jóga több ágának gyakorlatai vannak meghatározott céllal. Ez az egyik olyan jellemvonás, ami megkülönbözteti a Satyananda Yogát más jógáktól.

Augusztus 25. és szeptember 9. között Satyananda Yoga Academy Europe Yogic Studies 1 és 2 tanfolyamainak záró bentlakásos kurzusait tartottuk meg.

Novemberben elkezdődtek a csatornázási munkák. Jövőre elkezdjük építeni az ásram főépületét, aminek előkészületeként végeztük ezeket a munkákat. Összesen 250 méter csatornát és kb 400 méter vízvezetéket fektettünk le. A munkák tavasszal folytatódnak. A munkálatok képeit itt lehet megtekinteni.

Az ásram további programjairól a honlap kezdőoldalán lehet tájékozódni. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!