Ez történt eddig az ásramban

Frissítve június 16-án

A jóga útján a jóga technikák elsajátítása az első szint, amit a rendszeres gyakorlás, a szádhana követ. A jógikus életmód a harmadik szint, amit azonban már nem lehet jógastúdióban vagy tanteremben megtanulni. Ennek a helye az ásram, és szerencsénkre idehaza is van egy speciális hely. Ez a Magyar Jóga Társulás, a tradicionális jóga központja és a jóga életmód tanulásának a helye, ahol a Satyananda Yoga-Bihar Yoga tradíció tanításait követjük. Ha valaki elolvassa az alábbiakat, láthatja, hogy ez ma hazánk legintenzívebb és legaktívabb jógahelye.

Március utolsó két hetében és április első két hetében adtunk otthont a Satyananda Yoga Academy Europe Yogic Studies 1 és 2 képzéseinek, melyekre mintegy nyolc országból érkeztek a hallgatók. A kurzusok további bentlakásos részeire augusztusban és szeptemberben kerül sor.

Április eleje óta minden hétvégén karma jóga programokat tartunk, amik képzések a jógikus életmód elsajátítására.  A feladatok végzése mellett minden alkalommal elméleti ismereteket is átadunk a karma jóga alapelveiről, valamint a programok relaxáció gyakorlást és védikus tűzszertartást is tartalmaznak. Az eddigi hétvégéken átlagosan 10-12 fő vett részt.

Az ásram kertjei és a gyümölcsös szépen fejlődnek. Az ásram fejlesztése is zajlik, jelenleg tervezési és előkészítési szakaszban van a főépület, és a megvalósítást még idén elkezdjük.

Május 25-27. között tartottuk a Jóga ökológia 2 tábort, ami egy egyedülálló program volt, mert Magyarországon jelenleg csak a Satyananda Yoga tanítja ezt a fontos jógaágat. A programon 35 fő vett részt, a téma pedig az étellel és a táplálkozással kapcsolatos jógikus és védikus alapelvek voltak.

Június 14 – 17. között volt az Utazás a hang világába jógatábor, ami a jógikus életmód mellett a mantrákat és hang erejét alkalmazó speciális technikákra összpontosított.

Június 23-án Satyananda Yoga ingyenes nyílt napot tartottuk az ásramban. 72 fő vett részt a programon, amely során bemutattuk a Satyananda Yoga tradíció által tanított jógaágakat, melyek közül a jelenlévők többnek a gyakorlatait ki is próbálhatták. Az összes résztvevőt vendégül láttuk ebédre és vacsorára is.

Június 30-án, szombaton karma jóga program volt, dolgoztunk a kertekben, takarítottunk, készültünk a vendégek vasárnapi fogadására.

Július 1-én a pécsi Satyananda Yoga csoport látogatott hozzánk ásram élet programra, amiben volt speciális jógaóra, jóga nidrá, előadás a hatha jógáról, a karma jógáról és a mantráról, karma jóga, valamint havan és kirtan.

Július 6-8 között két programot tartunk. Az egyik a Satyananda Yoga Academy Europe igazgatóinak találkozója volt, melyen az akadémia működésével kapcsolatos döntések születtek. Az igazgatók Európa nyolc országából érkeztek.  A másik a Jógatábor, főkuszban a satkarmákkal program volt, melyen a résztvevők nemcsak elvégezték a speciális hatha jóga tisztító gyakorlatokat, hanem előadásokat is hallgattak ezek  élettani hatásairól, valamint arról, hogy ezek mennyire szükséges technikák a spirituális úton.

Július 12-15. között volt a Hogyan fejlesszünk pozitív hozzáállást az életben tábor, ami témáját és színvonalát tekintve a nyár egyik kiemelkedő jógaeseménye Magyarországon. A program címe a jóga egyik legfontosabb céljára utal, arra, hogy minden körülmények között a pozitívval kell kapcsolódnunk, ha jó minőségű, boldog életet akarunk élni. A résztvevők olyan speciális jógatechnikákat tanultak és gyakoroltak, melyek ezt segítik elő. A programot a Bihar School of Yoga két szannjászinja, Swami Mudrarupa és Swami Omgyanam vezették.

A következő júliusi program a Guru Púrnima ünnep lesz, majd a rá következő napon az Akhanda Kirtan program. Augusztus 10-12. között pedig a Jóga Nidrá tábort tartjuk.

Az ásram további programjairól a honlap kezdőoldalán lehet tájékozódni. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!