A jóga az elme kiegyensúlyozottsága

Swami Sivananda Saraswati

“Cselekedj, óh, Dhananjaya, szilárdan a jógában, feladva a ragaszkodást, és kiegyensúlyozottan a siker és kudarc közepette! A tudat kiegyensúlyozottságát hívják jógának.”

(Bhagavad Gíta 2:48)

Az embereket általában a siker fellelkesíti, a kudarc pedig lehangolja. A lelkesedés és a lehangoltság az elme jellegzetes tulajdonságai. Ha valaki igazi karma jógivá szeretne válni, akkor mindenkor, bármely feltétel mellett és minden körülmények között meg kell őriznie elméje kiegyensúlyozottságát. Ez kétségtelenül nehéz, de folyamatos gyakorlással meg kell tudjuk fékezni az elménket, hogy az békés maradjon, és igazi tartós boldogságot élvezhessünk. Az ember, akinek elméje folyamatosan őrzi kiegyensúlyozottságát, a gjáni, és a karma jóga felkészíti az elmét a gjána elérésére. Ez a karma jóga szépsége, titka és lényege.

Sok ember ragaszkodik a munkájához. Szeretnek valamilyen fajta munkát, és érdeklődnek iránta, de nem szeretnek sok másmilyen munkát. Nem hajlandók otthagyni azt a munkát, amit szeretnek, még akkor sem, ha a körülmények ezt követelnék. Túlzott felelősséget vesznek a vállukra, gondok és aggodalmak közepette sorvadoznak és szenvednek. Mindazonáltal ez nem jóga egyáltalán, mert a radzsasz tulajdonság miatt ragaszkodnak a munkához.

Semmilyen munkához nem szabad ragaszkodni. Az embernek készen kell állnia, hogy bármilyen munkát, bármikor abbahagyjon. Érkezhet isteni hívó szó egy bizonyos munka elvégzésére, és ebbe minden morgolódás nélkül azonnal bele kell kezdenünk, legyen bármilyen természetű is az a munka, és mindegy, hogy akarjuk-e vagy sem.

Ha van isteni hívószó, akkor az ember akár egy egész világra kiterjedő mozgalmat is elindíthat, vagy éppen abbahagyhat, ha a körülmények és a feltételek ezt követelik. Nem kell aggódnunk, hogy sikerben vagy kudarcban lesz részünk, csak egyszerűen engedelmeskedjünk az isteni hívásnak, és cselekedjünk úgy, mint a katona a csatamezőn, a munkához való bármilyen ragaszkodás nélkül. Nagy örömet lelhetünk a karma jógában, mert nincs benne személyes elem.

Légy eszköz

Őrizd meg az Önvalóban gyökeredző értelmet. Elméd legyen kiegyensúlyozott a világ változásai közepette. Dolgozz az isteni célok megvalósulásáért, és ne várj semmilyen eredményt. Tégy mindent az Úrnak szóló felajánlásként, a neki szóló imádságként. Dolgozz a világ jólétéért az isteni akaratnak megfelelően, és engedd, hogy az isteni energia akadálytalanul áramoljon át eszközeiden. Abban a pillanatban, mikor az egoizmus belép, az isteni energia szabad áramlásának útjába azonnal akadály kerül.

Tedd érzékeidet az Ő lílájának (az isteni játékénak) tökéletes eszközeivé. Tartsd test-fuvoládat üresen azáltal, hogy kiüríted magadból az egoizmust, és Krisna, Vrindaván fuvolása szabadon fog tudni játszani rajtad keresztül. És ahogy Ő elkezd működni rajtad keresztül, meg fogod érezni a munka könnyűségét. Érzed majd, hogy Isten működik rajtad keresztül, és hogy lényed teljesen megváltozott. Megszabadulsz a kötelességeidtől, és olyan szabadon élsz, mint a madár. De vigyázz és légy éber, mert egoizmusod majd megpróbál visszatérni!

Fokozatos gyakorlással és elméd megtisztításával járatos leszel a karma jógában. Cselekedeteidet tökéletesen és önzetlenül hajtod végre, és végül a gjánában, a spirituális bölcsességben teljesedsz ki. Ez a karma jóga célja, és a nyugalom jógája.

Forrás: Yoga Magazine, 2012.  február