Barion Pixel

A félelem természete

Swami Sivananda Saraswati tanításaiból

A félelem egyetemes dolog. Ez az ösztön közös mindenkiben. A félelem bármikor megjelenhet. A félelem érzelem, melyet egy fenyegető baj vagy közelgő fájdalom gerjeszt, és annak a vágya kísér, hogy elkerüljük azt, vagy meneküljünk előle, illetve gondoskodjunk a biztonságunkról. A félelemnek különböző fokozatai vannak: az egyszerű ijedtség, a félénkség, a visszahúzódás, a riadalom, a rémület, a szörnyű rettegés. A félelem különböző formákat ölt. Néhányan félnek a szellemektől. Néhányan a betegségektől félnek. Az emberek túlnyomó többsége fél a nyilvános kritikától.

Indokolt félelem és képzelt félelem

A félelem kétféle lehet: valós alapú és képzelt. A tényleges félelem aránya mindössze 5 százalék, míg a képzelt félelemé 95 százalék. Az indokolt félelem egészséges. Ez egyengeti a fejlődés útját. Az iskolaigazgató fél a felügyelőtől. Az igazgató ezért különös figyelmet fordít a diákjai képzésére. . Mindegyik sikeresen leteszi a vizsgáját. A vasúti mozdonyvezető fél a felettes tiszttől. Emiatt nagyon gondosan látja el kötelességét. Nem ütköznek össze a vonatok. Az orvos fél, hogy rossz hírét keltik. Emiatt gondosan törődik a betegeivel.

A képzelt félelem betegséget okoz, lemeríti az energiákat, a lázas izgatottság, a csökkent vitalitás, a nyugtalanság, a kényelmetlen érzések és a diszharmónia legkülönbözőbb fajtáit okozza. Amikor járvány tör ki, az emberek aggódnak, és elképzelik, hogy baktériumok kerültek a testükbe. A képzelet komoly pusztítást okoz. Ezek az emberek végül tényleg az adott betegség áldozataivá válnak. Sokan attól félnek, hogy elveszítik az állásukat. Sokan félnek, hogy „mi lesz, ha tönkremegy az üzletem?”

Egy tanuló éjjel-nappal készül a vizsgára. Eddig minden vizsgát kiválóan teljesített, de most kifejleszt magában egyfajta képzelt félelmet (vizsgadrukk), így amikor belép a vizsgaterembe, ideges lesz és összezavarodik. Keze remeg, nem képes írni sem. Elbukik a vizsgán. Se vége, se hossza az ilyen képzelt félelmeknek.

Fóbiák

A különös, egyéni, irracionális és természetellenes félelmeket fóbiáknak nevezzük. A fóbiáknak nincs tárgyilagos valóságalapjuk az adott környezetben, az emberek mégsem tudnak szabadulni a félelmektől és negatív érzésektől. Néhányan a patkányoktól félnek. Néhányan a mennydörgéstől félnek. Néhányan félnek gyalog menni a sötétben. Néhányan félnek az emberek nagy tömegének látványától. Ez a plurofóbia. Vannak, akik félnek egyedül maradni. Vannak, akik félnek lámpa nélküli aludni a szobában. Néhányan félnek a zárt terektől, így  például az alagutaktól. Ez a klausztrofóbia. Néhányan a nyílt terektől félnek. Ez az agorafóbia. Noha az orvos határozottan mondja, hogy sok betegnek szervileg semmi baja nincs, ők mégis azt hiszik, hogy szívelégtelenségük, vesebetegségük vagy májproblémájuk van. Ezek mind a test fóbiái. Néhányan mindenkitől és mindentől félnek. Az amerikaiak félnek az oroszoktól. Az oroszok félnek az amerikaiaktól. A fóbiák száma végtelen. Az ok az idegesség, enyhe vagy súlyosabb formájú ostobaság, a helyes gondolkodás és a helyes megértés hiánya.

Egy szó a szülőknek és a tanároknak

A legtöbb neurotikus félelmet a gyerekkorig lehet visszavezetni. A félelem magjai esetleg már gyermekkorban ott szunnyadnak a tudatalattiban, és krízis vagy stressz hatására kihajtanak. A gyerekek elméje nagyon fogékony. Az anyák és a tanárok nagyon vigyázzanak, hogy ne mondjanak olyasmit a gyerekeknek, ami megijesztheti őket. Meséljenek nekik olyan történeteket, melyek bátorrá teszik őket. A terhesség alatt az anyák olvassanak inspiráló könyveket, pl. a Ramayanát, a Bhagavatot és a Mahabharatát, ha intelligens és bátor gyerekeket akarnak szülni. Az anyáknak, az apáknak és a tanároknak kell rendelkezniük alapvető pszichológiai ismeretekkel. Csak így tudják a gyerekeket megfelelő módon alakítani.

A félelem káros hatásai

A félelemből balszerencse ered. Az állandó félelem alapjaiban gyengíti meg vitalitásod, megrengeti az önbizalmadat és szétzúzza képességeidet. A félelem a siker ellensége. A félelem megbénítja az elmét. Ez a legrombolóbb érzelem. A félelem tönkreteszi az idegrendszert és aláássa az egészséget. Aggodalmakat ébreszt, lehetetlenné teszi a boldogságot és a tudat békéjének megteremtését. A félelem a legnagyobb ellenség. Megsemmisíti a boldogságot és a hatékonyságot. Sok ember gyáva lesz és megbukik a félelem következtében. A félelem megöli a szándékot, az erőfeszítéseket, az igyekezetet. Szegénység és kudarc a félelemmel kapcsolatos gondolatok következménye. A félelem sok életet megmételyez, boldogtalanná és sikertelenné teszi az embereket. A félelem negatív gondolat. A félelem a leggonoszabb ellenséged.

A félelem oka

A ragaszkodás (rága) a félelem oka. Mikor ragaszkodsz valamilyen dologhoz, legyen az bármilyen kicsi, félsz, hogy elveszíted. A félelem és a rága egyszerre létezik. A névhez, hírnévhez való ragaszkodás félelmet okoz. A pénzhez való ragaszkodás is félelmet okoz. Minden ragaszkodás rettenetes félelmek méhe. Aki mindenről lemondott, aki mindenben felismeri az átmant, az nem fél. Az élethez és a testhez való ragaszkodás minden félelem fő oka.

Sok ember alvási zavarokkal küzd annak következtében, hogy teletömi az elméjét mindenféle kóbor gondolatokkal, amikor lefeküdni készül. Kerüld el, hogy aggodalmakkal, félelmekkel tele, nehéz szívvel vagy valamilyen fenyegető bajon töprengve kerülj ágyba! Lefekvés előtt ürítsd ki elmédből az összes ilyen gondolatot! Meditálj Istenen! Teremts tökéletes békét az elmédben és a lelkedben! Ha nem vagy képes Istenen meditálni, mondj el hangosan egy verset vagy egy egyházi éneket. Álmod bizonyosan békés és mély lesz.

A félelem fojtogató hullámai olykor eláraszthatnak minket. Egy kis időre esetleg elveszítjük mentális egyensúlyunkat. Túlérzékenyek és izgatottak lehetünk. A múlt emlékei vágtatnak el nagy sebességgel. Szárnyal a képzelet, és a ránk váró egyik szörnyűséget a másik után festi elénk. Mégis, mindezen körülmények között, legteljesebb hitünket kell Istenbe vetnünk, leljünk menedékre Nála, és higgyünk tökéletesen abban, hogy csakis Ő egyedül szabadíthat meg bennünket.

A félelem legyőzése

A félelem legyőzéséhez először szembe kell nézned azzal a helyzettel, amitől félsz. Ha félsz szembenézni a közönséggel, akkor ez legyen a legfontosabb dolgod egészen addig, amíg teljesen meg nem szabadulsz a lámpaláztól és az idegességtől. Ha remegsz amikor fel kell keresned egy főnököd –  vagy bárki mást, akiről azt hiszed, hogy nagyobb hatalommal bír –  akkor legyen minden nap ez az első dolgod, míg elegendő morális erőt nem gyűjtesz. Ha félsz valamitől, nézz az arcába. A félelem el fog tűnni.

Üldögélj egy darabig! Elmélkedj alaposan! Nézz befelé! Minden képzelt félelem elinal. Semmivé lesz. Az elme félrevezet téged a képzelt félelmekkel. Tanulj meg különbséget tenni! Az elme lesben áll, mint egy tolvaj. Azt fogod érezni ezután, hogy csibész elme! Annyi éven át becsapott téged, miközben a félelem nem létező dolog, egy nagy nulla. Vesd el szívedben a bátorság magvait. Növeszd ezt a bátorságot. A félelem önmagától el fog halni. A pozitív mindig legyőzi a negatívot. Ez megváltoztathatatlan pszichológiai törvény. Ez a rádzsa jógik pratipaksha bhavana módszere. Próbáld ezt a módszert újra és újra. Sikerre vagy ítélve.

Fejleszd az akaraterődet! Fejleszd a mentális tűrőképességed! Légy bátor és türelmes, ha nehézségeid támadnak. Isten tökéletes biztonságot nyújt híveinek, és minden fajta félelmet megszüntet. A bizonytalanságot és félelmet reménnyé és hitté alakítja. Megment minket a pániktól és a kétségbeeséstől. Add fel a ragaszkodást a vairagya (nem-ragaszkodás) gyakorlatán keresztül. Még ha marad is ragaszkodás, az gyenge lesz.

A pszichológusok tévedése

A pszichológusok azon a véleményen vannak, hogy nem létezik abszolút félelemnélküliség, szerintük csak határozott erőfeszítéssel lehet legyőzni a félelmet. Ez nem igaz. A pszichológusoknak nincs transzcendens tapasztalata. A Bráhmant ismerő tökéletes bölcs teljesen félelem nélküli. Az Upanishadok mennydörgő hangon jelentik ki: „A félelemnélküli Brahman ismerője maga is tökéletesen félelemnélkülivé válik”.

Csak ott lehet félelem, ahol kettősség van. Te félsz egy másik embertől. Hogyan létezhet félelem olyasvalaki számára, aki a dualitáson túli tapasztalatban van? A dualitás meghaladásában megalapozódott bölcs a legbátrabb ember. A katona vagy a rabló bátorsága csupán tamaszikus bátorság. Csak brutális kegyetlenség, ami gyűlöletből és féltékenységből született. Egyedül a bölcsességből született szattvikus bátorság az igazi bátorság.

Ha szeretet és testvériség van, akkor nincs gyűlölködés. Nincs felsőbb- és alsóbbrendűség. Ez azonban még csak részleges állapot. A végső állapot a mindennel való egység érzete. Bráhman egyedül áthatja a mindenséget. Nincs semmilyen másodlagos dolog az Ő teremtésében. Ez a tudás gyökeresen kitépi a félelmet, és az örök békébe juttatja az embert.

Yoga Magazine, 2005.05.