Pozitivitás az életben

Swami Niranjanananda Saraswati

Ha van két halom, egy aranyból és egy szemétből, melyiket fogod választani? Az aranyat. Ha csak egy halom van, amelyikben az arany keveredik a szeméttel, mit fogsz tenni? Elválasztod az aranyat a szeméttől, és elviszed az aranyat. Meg tudod ezt tenni önmagaddal is? A személyiség az arany és a szemét kombinációja. Az emberekre általában a szemét van hatással, és figyelmen kívül hagyják az aranyat.

Ez az oka annak, hogy annak ellenére, hogy oly sok van, amit adni tudunk, és oly sok, amit kaphatunk, és oly sok pozitívum rejlik bensőnkben, mi mégis a negatívval azonosulunk. Szétválasztani a negatívat a pozitívtól, kiválogatni és megtartani a pozitívat, ez a jóga célja. Ez az a cél, amit be kell teljesítenünk az életben. Amikor az egyéni fejlődésre és észlelésre kerül a sor, az éberséget oly módon kell elmélyíteni, hogy ugyanúgy tudatában legyünk a mocsoknak és szemétnek, a negatívnak, mint a szépnek, a pozitívnak. A negatív elutasításának és a pozitívval való kapcsolódásnak létre kell jönnie. Ez nem csak egy elméleti dolog, ez valami olyasmi, amit magunkba kell szívni az életben. Végül is, miért reagálunk az életben? Miért vágyunk egy bizonyos dologra, és nem másra? A reakciók a negativitással és nem kedvelt dolgokkal való azonosulás eredményei. A pozitivitást cselekvés követi. Ez a tudatosság fel kell, hogy derengjen és ki kell, hogy bontakozzon.

Nem a meditáció az, ami fontos, nem egy jóga testtartás vagy ászana véghezvitele az, ami fontos. Végül is, mennyi ideig tudunk testtartásokat gyakorolni? Addig ameddig jó erőnlétben vagyunk, de amikor már nem vagyunk, az ászanáknak nincs jelentősége. Mennyi ideig tudunk meditációt gyakorolni? Ameddig megvan a vágy, és ha nincs vágy, akkor nincs meditáció. Meddig jógázhatunk? Ameddig megvan a vágy, és ha már nincs vágy, akkor az ember abbahagyja a jógát. Ha egész életünkben csak akörül keringünk, ami szeretünk vagy nem szeretünk, az akciók és reakciók, a vágyak és taszítások körül, ez azt jelenti, hogy nem tanultuk meg a leckét.

A lecke az, hogy előhívjuk a pozitívat. Annak a pozitívnak ki kell fejeződnie minden helyzetben, legyen az akár egy vizsga, egy emberi kapcsolat, társadalmi élet vagy a világtól elvonult élet. Ez az a nézet, amelyet a jóga adni próbál. Ez nem lehet egy intellektuális megértés. Ez annak a folyamatnak a tapasztalati megértése kell, hogy legyen, amely az önvaló fejlődéséhez vezet, és ez tölti el az embert megelégedettséggel, békével és nyugalommal.

Különböző tapasztalásokon mész keresztül, jókon és rosszakon. Valahányszor reagálsz, az rossz tapasztalat, és valahányszor elfogadsz és cselekszel aszerint, az pozitív tapasztalás. Erre a pozitivitásra és elfogadásra kell, hogy összpontosíts az életben, ha célt akarsz érni. Ha ez a fókuszpont elveszett, ne állítsd azt, hogy jógagyakorló vagy. Csak azt állíthatod, hogy ászanákat vagy meditációt gyakorolsz.

A változásnak belülről kell jönnie. Ez nem egy átmeneti növekedés. Inkább az élet folyamán történő pozitivitás növekedését szemléljük, a megelégedettség és a beteljesedés gyarapodását. A megelégedettség vagy beteljesedés, amelyet belül tapasztalunk, a harmóniának köszönhető, amely egyaránt belső és külső. Ha csupán a belső élménnyel, a boldogság belső állapotával azonosulsz, és reakció történik a külső hozzáállásban, viselkedésben, kapcsolatokban és kommunikációban, akkor az a tapasztalás sohasem lehet teljes. Ez a jóga szó valódi jelentése. A Jóga Szútrák harmadik szútrájában Patandzsali azt tárgyalja, hogy az ember úgy létezik a saját természetében mint a látó, a drasta. A saját természetben létezni azt jelenti, hogy ott harmóniának kell lennie, az életnek áramlania kell. Ez az életáramlás, ez a harmónia, optimizmus és egyensúly nem kerül szembe akadályokkal, és nem is lesz érintett általuk.

A példa az áramló folyó. Ha egy hatalmas szikla van a folyómederben, a folyó egyszerűen csak megkerüli és folytatja útját. A folyó nem kerül összeütközésbe a megmozdíthatatlan tárggyal. Ez az a lecke, amit mindannyitoknak meg kell tanulnia, mert, őszintén szólva, a személyes megvalósítás csak egy önző, egyéni megvalósítás. Azt a megvalósítást bármikor elveszíthetjük. Könnyű elérni, és könnyű elveszíteni is, mert az élet az adok-kapok törvényét követi. Az életnek ez az áramlása az, amellyel a jóga azonosul.

Ezen a szinten a jóga életmóddá válik. Az elején a jóga gyakorlás, később életmóddá válik. Amikor a kiegyensúlyozott, pozitív és optimista természettel való életmód szintű azonosulás és annak kifejeződése megtörténik, akkor az ember fizikai egészséget, szellemi egészséget és spirituális gazdagságot ér el.

Ganga Darshan, 2002. január 28.

Forrás: Yoga Magazine, 2002. november