Az egészség az élet elixírje

Swami Sivananda

Az egészség öröm.
Az egészség gazdagság.
Az egészség az élet elixírje.
Az egészség az ember vele született joga.
Az egészség az egész ember – a test, a tudat
és a lélek – harmóniája.
Az egészség a Természetanya ajándéka.
Élj egyszerű, természetes életet a Természet
törvényeivel összhangban.
Legyetek mind áldottak tökéletes egészséggel,
békével és hosszú élettel!
Swami Sivananda 

Az egész világegyetemet, a leghatalmasabb naptól kezdve a legparányibb atomig, törvények irányítják. Egyedül az ember szegi meg és hágja át az összes szabályt és törvényt. Szándékosan semmibe veszi, tudatosan figyelmen kívül hagyja az egészség és a higiénia törvényeit, kicsapongó életet él, azután meg csodálkozik, hogy miért szenved betegségektől és diszharmóniától. Minden emberi lény saját maga az okozója az egészségének vagy betegségének. Az egészség törvényei a természet törvényei, és nem lehet őket tetszés szerint megsérteni.

Az egészség az első követelmény

Jó egészség nélkül az élet nyomorúságos állapot, még ha az egész Föld ura is az ember. Mi haszna van a gazdagságnak, a vagyonnak, ha nem örvendünk jó egészségnek. Egészség nélkül nem élet az élet. Akinek jó az egészsége, bizakodhat. Aki bizakodhat, annak megvan mindene. A jó egészség mindenkinek értékes, kivétel nélkül. Az embernek mind fizikálisan, mind mentálisan egészségesnek kell lennie.

Még a spirituális célzatú törekvésekhez is nélkülözhetetlen előfeltétel az egészség. Jó egészség nélkül nem tud az ember behatolni az élet óceánjának hatalmas mélységeibe, és nem képes elérni az élet végső boldogságát. Jó egészség nélkül nem tudunk hadat viselni a fékezhetetlen érzékek, és a féktelen, vad tudattal szemben. Az írások kimondják, hogy a test csónak, mely át kell, hogy vigyen minket a szamszára (az élet körforgása) óceánján, eszköz erényes cselekedetek véghezvitelére, és a móksa (megvilágosodás) elérésére. A testet tisztán, erős és egészséges állapotban kell tartani. A test jármű, amely a célhoz kell vigyen minket. Ha lerobban, nem fogjuk elérni a végállomást.

Az egészség pozitív állapot Az egészség az az állapot, melyben az ember jól alszik, alaposan megemészti az ételt, teljesen nyugodt, és mentes mindenféle betegségtől vagy nyugtalanságtól. Ha a tökéletes egészség állapotában vagyunk, minden szervünk – a szívünk, a tüdőnk, az agyunk, a vesénk, a májunk, a beleink – tökéletes harmóniában működnek, és kielégítően elvégzik funkciójukat. Egy egészséges ember mosolyog, és nevet; kedves és boldog. Könnyedén és kényelmesen elvégzi napi kötelességeit. Egy egészséges ember képes hosszú időn keresztül dolgozni kimerültség nélkül. A legnagyobb szellemi és fizikai hatékonysággal bír. Az egészség pozitív állapot, nem csupán a betegség ellentéte. Egy egészséges ember több fizikai és szellemi munkát tud végezni. Hosszú ideig képes meditálni. Az egészség és nem a betegség az ember vele született joga. Ugyanolyan természetes magunkat jól érezni, mint megszületni.

Hogyan legyünk egészségesek

Legyünk mértéktartóak és józanok. A nap és a szabad levegő a legjobb orvosaink. Legyen egyszerű az ételünk. Sose együnk túl sokat. Végezzünk hatékony gyakorlatokat. Ha nem érezzük jól magunkat, böjtöljünk, míg ismét jól leszünk. Legyünk saját magunk orvosai. Segítsük a természetet. Ne kövessünk el erőszakot rajta. Engedjük, hogy a természet meggyógyítson minket. A természet a legjobb gyógyító erő. A gyógyszerek és az orvosok csupán segítenek a természetnek a gyógyító munkában. Ha tiszta vizet iszunk, tiszta és egészséges ételt eszünk, ha betartjuk az egészség és higiénia törvényeit, ha rendszeresen végzünk gyakorlatokat és veszünk hideg fürdőt reggelente, ha végezzük a dzsapát (mantra recitáció) és a meditációt, ha helyesen élünk, helyesen gondolkodunk, helyesen cselekszünk, helyesen viselkedünk, ha minden nap egy keveset szabad levegőn és napon tartózkodunk, csodálatosan egészségesek, életerősek, és energikusan lehetünk.

Egészség és étrend

Annak titka, hogy mindig egészségesek és boldogok legyünk az, hogy mindig legyünk egy kicsit éhesek. Ne töltsük túl a gyomrunkat. A túlevés az első számú oka a legtöbb betegségnek. Az emberek túlnyomó többsége a fogaival ássa meg a saját sírját. Nem adnak semmi pihenést a gyomornak. Jóllehet nagyon büszkék vagyunk civilizált mivoltunkra, mégis, amikor az ételről van szó, egy csomó, nehezen felfogható baklövést követünk el. Az emberek általában kétszer annyit esznek, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, és ezzel megakadályozzák az eltávolítást, az asszimilációt és a növekedést. Valamennyi szerv túlműködik, és hamar megbetegszik. Éppen ezért kerüljük a túlevést, és tartsunk tökéletes mértékletességet az étrendben. A legfontosabb a helyes fajtájú étel. Helyes tudással kell rendelkeznünk az étrendre és a táplálkozásra vonatkozóan. Így tudunk csak egészséges szervezetet felépíteni. A világon a betegségek felét a kiegyensúlyozatlan étrend okozza. Nincs semmi titokzatosság a táplálkozás körül. Igen könnyen meg lehet tanulni. A kifogástalan étrend alapvető tényező a tökéletes egészség és magas vitalitás megőrzésében. A jó étel nem drága. A helyesen kiegyensúlyozott étrend nem költséges. Ami hiányzik, az a táplálkozástudományi ismeret. Fogyasszuk mértékletesen azt, amiről tapasztalatból tudjuk, hogy megfelelő nekünk, és ami emészthető. Az egyszerű étrend a legjobb.

A gyakorlás szükségessége

A gyakorlás az élet minden szakaszában szükséges, különösen gyerekkorban és fiatal felnőtt korban. Nélkülözhetetlen a jó egészség, a tetterő, az energikusság és a vitalitás fenntartásához. A gyakorlás megőrzi a test egészséges jellegét. Megteremti a test és a tudat átfogó hatékonyságát, jobb szociális szellemiséget és másokkal való együttműködést tesz lehetővé. Az ember megtanulja ellenőrizni természetének gyenge oldalát, és teljesebb szabadságot ad a benne lévő legjobb energiáknak. A gyakorlás megakadályozza a túlzott növekedést, és fejleszti a gyenge embert. Gyorsan visszaadja a lábadozó egészségét. A növés ideje alatt kijavítja a torzulásokat. Megszünteti a soványságot és a kövérséget. A gyakorlás nélkülözhetetlen a test különböző szerveinek ahhoz, hogy könnyen és hatékonyan tudjanak működni. Elősegíti a szövetek képződését és kijavítását, és gerjeszti a táplálék hasznosításához szükséges oxigénigényt. Gyakorlás nélkül nincs egészség. Az egész szervezet megtagadja a működést. A gyomor nem fogja rendesen megemészteni az ételt, és a belek sem fognak hatékonyan működni. A vér méreganyagokkal telítődik. A szív nem tud hatékonyan dolgozni bizonyos gyakorlás nélkül. A rendszeres gyakorlás erőteljesebben keringeti a vért. A tüdő mélyebben lélegzik. A mellkas kitágul. Több salakanyag és elhasznált levegő távozik. Ha a szív működése javul a gyakorlatok következtében, a helyi vértolulások eltűnnek. A vér egyenletesen lesz szétosztva, és a tüdő vérkeringése javul. A belélegzett oxigén és a kilélegzett széndioxid mennyisége nagymértékben nő.

A legjobb a szabad levegőn gyakorolni, mert az ember több oxigénhez jut, ami tisztítja a vért. A gyakorlás egészséges melegséget támaszt az egész testben. A gyorsabb oxigénellátás stimulálja a hulladék anyagok kiválasztásáért felelős vesét, tüdőt és a bőrt. Így ezek sokkal energikusabban és hatékonyabban tudják ellátni tisztító funkciójukat. Az izomgyakorlatnak előnyös hatása van a testre, mint egészre. Megszünteti a székrekedést, és rendszeres bélmozgást eredményez. Jobb szellemi hatékonysághoz és teljesítményhez vezet. Csökkenti és szabályozza a testhőmérsékletet. Legyen testünk jó felépítésű és nem hájas. A háj túlsúlya hátráltatja a munkát, mivel annak során túlzott hőfejlődést, és a salakanyagok felhalmozódása miatt gyorsabb kimerülést okoz. Csökkentsük a zsírt rendszeres és szisztematikus gyakorlással.

A gyakorlásnak szabályozottnak, és test szükségleteihez és képességeihez igazítottnak kell lennie. Kerüljük az erőszakos gyakorlatokat. Jobb fokozatosan gyakorolni. A test minden izmát be kell vonni. Nem szabad túllépnünk képességeink határán. Ha kimerültek vagyunk, csökkentsük a gyakorlatok számát és időtartamát. A lélek tökéletes felszabadultságát kell éreznünk a gyakorlás végén. A rendszertelen, kemény gyakorlatok többet ártanak, mint használnak. A gyakorlatok mennyiségének igazodnia kell az egyén életkorához, fizikai fejlettségéhez és képességeihez.

Jóga ászanák és fizikai gyakorlatok

A hétköznapi fizikai gyakorlatok csupán a test felszíni izmait fejlesztik. Az ászanák a belső szervek mélyreható gyakorlatoztatását célozzák. A fizikai gyakorlatok kivonják a pránát. Az ászanák beviszik a pránát a testbe, és egyenletesen szétosztják annak minden részébe. Az ászana több mint fizikai gyakorlat. Mentális egyensúlyt hoz létre, segít kontrollálni az érzelmeket, és spirituálisan is jótékony hatású. Ne azért végezzünk ászanákat és pránájámát, hogy nagy izmokat növesszünk. Az izmok nem adnak mentális egészséget. Az endokrin mirigyek és a belső szervek, és még inkább az idegrendszer és a tudat harmonikus működése az, amire szükségünk van. És pont ezzel ajándékoz meg bennünket az ászanák és pránájámák rendszeres gyakorlása. A jó egészség a jóga és a szellemi törekvések sikerességének alapja. A nemzetek csak akkor virágzanak, ha egészségesek. A természet megpróbál minket egészségben tartani, de mi megszegjük szabályait. Ha ragyogó egészséget akarunk magunknak, vissza kell térnünk a természethez. Használjuk ki a természet gyógyító tulajdonságait. A természet a