Barion Pixel

Tapasz, a mértékletesség jógája

Swami Satyananda Saraswati

A tapasz szót gyakran fordítják megszorításként, mértékletességként, de etimológiailag a tapasz egy tisztító folyamatot jelent, amelynek köszönhetően ízesebbé és érettebbé válsz. Az emberi test nagyon gyenge, és az emberi elme még gyengébb. Ha gyenge az elméd és a tested, hogyan tudod életed zarándokútját végigjárni? Ha az autód nem működik rendesen, el kell vinni a szerelőhöz. Pontosan ugyanígy kell a testet és az elmét megjavítani, és ezt a folyamatot tapasz néven ismerik.

Sokan azt gondolják, hogy a tapasz egy puritán ember szigorú életére utal. Nos, ez nem egy logikus vagy vitatható dolog. Ha a házad összedől, vagy megjavítod, vagy elköltözöl. Nos, ez a test különböző szervekből, folyamatokból és törvényekből áll össze. Ha az emésztő rendszered gyenge, akkor a kevesebb evést megszorításnak tekinthetjük? Nem. Ugyanígy, ha átadod magad az érzéki életnek és túl sok mindenhez ragaszkodsz, ami hatással van az elmédre, a szívedre és a testedre, akkor még több élvezetet, még több ragaszkodást teszel hozzá, vagy a minimálisra csökkented? Ha a test beteg, akkor be kell tartanod bizonyos korlátozásokat, tiltásokat és tartózkodnod kell dolgoktól. Ez nem megszorítás; ez egyfajta kezelés, amellyel megtisztíthatod és megszabadíthatod magad a szennytől, a mintáktól és komplexusoktól, amelyek fájdalmat és szenvedést okoznak.

A tapasz típusai

A tapasznak három típusa létezik. A legmagasabb rendű típus a szattvikus tapasz, amelynek célja az elme és a test megtisztítása az önismerethez. A szattvikus tapasznak spirituális célja van, és ha ezt követni akarod, akkor a meditációt kell gyakorolnod. A meditációban, ha az elméd túl sok gondot okoz, akkor pránájámát-t kell gyakorolnod. A légzés és az elme összekapcsolódik, ezért a pránájáma nagyon hatékony módja az elme ellenőrzés alatt tartásának.

A pránájáma a tapasz fontos típusa. Amikor pránájámát gyakorolsz, jógikus hő keletkezik. Ez a jógikus hő vagy tűz segíti a kundalíni felébresztését. Ha az elmét a kundalíni hatalmas ereje uralja, akkor teljesen stabilizálódik. Ez szattvikus tapasz, egy folyamat, mellyel fizikai hőt termelsz a testedben. Ez a hő életfontosságú a meditációhoz, de ha a pránájámát előkészület nélkül végzed, nem éri el a célját.

Természetesen mindenki gyakorolhatja a pránájámát, de a kundalíni felébresztéséhez sok előkészületre van szükséged. Gyakorolnod kell az ászanákat, a bandhákat és a mudrákat, különben nehézségeid támadnak a pránájámával. A termelt hőt nem lehet a megfelelő központokba irányítani. Ezért gyakoroljuk a dzsálandhára bandhát, uddijána bandhát és a múla bandhát, hogy a pránát minden oldalról lezárjuk. Ezen bandhák megfelelő gyakorlásához az ászanák gyakorlása nagyon fontos. Így elmondhatjuk, hogy az egész hatha jóga szattvikus tapasz.

A radzsaszikus tapasz gyakorlata folyamatos böjtöt jelent, valamint a testet kiteszi a meleg és hideg elemeknek, hogy megszabadítsa a vágyaktól és a ragaszkodásoktól. Ez a típusú tapasz általában elfojtást okoz, ezért megértésre van szükség hozzá. A legtöbben, akik ezt a tapaszt – amelyet jogosan hívhatunk megszorításnak – gyakorolják, nem rendelkeznek világos céllal, és gyakran azt sem tudják, hogy miért böjtölnek. Így nagyon kevés a haszna.

Az önmérséklet harmadik típusát tamaszikus tapasznak hívják. Ezt a test kényszerítésével gyakorolják, ami hatást gyakorol az elmére. Például Indiában élnek a fakíroknak nevezett emberek, akik testüket egy bizonyos pozícióba helyezik, és évekig így maradnak mozdulatlanul.

Következésképpen azoknak, akik a magasabb tudatosságot akarják megvalósítani, a szattvikus tapaszt kell gyakorolniuk, de ugyanakkor fontos, hogy az életben kerüljük a túlzásokat. A túlzások gyengítik az érzékeket, amikor éppen az egyensúlyt kellene fenntartanod. Sokan teljesen az érzéki életnek szentelik magukat azt gondolva, hogy az önfelismerés luxus körülmények között is lehetséges. Akik luxusban élnek, gyengítik a testüket és a lelküket, mivel függenek az érzéki dolgoktól.

A tapasz által egy metabolikus folyamatot próbálsz elindítani, amellyel minden olyan szokás megszüntethető, amely gyengeséget okoz és megakadályozza az akaraterő felébresztését. Tudnod kell, hogy mire van szükséged. Az életednek egyszerűbbé kell válnia. Választanod kell, ez minden. Nem tudod egyszerre megtartani és megenni a tortádat. Vagy a szamádit, vagy az érzéki életet akarod. Bizonyos mértékig folytathatod így, de eljön a pillanat, amikor fel kell hagynod az érzéki élettel.

Ezért gyakorolják a tantrát. A tantrának az a célja, hogy ne merülj el az ivásban, a húsevésben vagy a szexuális életben, hanem lépj túl a függőségeiden. Ez a spirituális élet fontos aspektusa. Az elme egy nagyon jó ügyvéd; mindig az érzékek mellett érvel. De valójában, még ha az érzékeidet hagyod is tombolni, nem hoz számodra boldogságot. Tehát mindegy, hogy mit mond az elméd. Folytasd a tapaszt.

Forrás: Yoga Magazin 1981. május