Jógaképzések a Bihar School of Yoga-ban

Csoportos utazás a Hatha Jóga Jatra kurzusra áprilisban

Kiváló jógaképzésimpr_02eket kínál a Bihar School of Yoga, Mungerben (India). Hatha jóga, rádzsa jóga és krijá jóga tanfolyamokra lehet jelentkezni. Az április 8-14. közötti Hatha Jóga Jatra kurzusra csoportos utazást is szervezünk, amire február 10-ig lehet jelentkezni. A kurzusok angol nyelvűek. A férőhelyek korlátozott száma és nagy érdeklődés miatt érdemes minél előbb elküldeni a jelentkezést.  A Hatha Jóga Jatra és a Rádzsa Jóga Jatra kurzusokról részletes információ magyarul alább található. A jelentkezési lap a Bihar School of Yoga honlapján .

Hatha Jóga Jatra 1.

Időpont: 2018. április 8-14.

Utazás: csoporttal, 2017. április 5-16. Jelentkezni az info@satyananda.hu címen kell. Jelentkezési határidő február 10.

A hatha szó két bidzsa mantrából ered, a ham és tham-ból, amelyek a pingalára és idára, a vitális és mentális, a nap és hold energiákra utalnak az emberi rendszerben. A hatha jóga célja, hogy kiegyensúlyozza, harmonizálja és egyesítse ezt a két alapvető energiát a rendszerünkben. Bár a hatha jóga a fizikális kósával, az annamájával kezdődik, ha helyesen végzik, gyakorlatai hatással vannak a finomabb pránamája, manómája és vigjánamája kósákra is.

A hatha jóga alkotóelemei

A klasszikus hatha jógának öt ága van. Az első a satkarma, a hat tisztítógyakorlat. Ezek a neti, dhauti, basi, nauli, kapálabháti és trátak. Az első három a sűrű, fizikai szintet tisztítja, az utolsó három pedig a finomabb pránikus és mentális szinteket.

A satkarma után az ászana a következő hatha jóga ág. A Hatha Jóga Pradipiká ekként írja le az ászánakat:

“Az ászanákat a test és elme szilárdságának elnyerése miatt kell gyakorolni, megszabadulni a betegségtől és elnyerni a végtagok könnyűségét.” (1:17:2)

Az ászana alkotóelem után következik a pránájáma, amely a nádik tisztulását, a pránikus mező tapasztalását, a prána mennyiségének növekedését és végül az elme számára a meditációt eredményezi. A mudrák és bandhák szintén a pránákat és az elmét harmonizálják, és teljessé teszik a hatha jóga képét.

Kinek ajánlott?

A kurzuson satkarmákat, ászanát, pránájámát, mudrákat és bandhákat lehet tanulni egy egymásra épülő sorozat keretében (hatha jóga 1., 2., 3 kurzusok). A hatha jóga azoknak való, akik készen állnak, hogy kiterjesszék a tudatosságukat és mélyítsék a tapasztalataikat ászanák, pránájámák, mudrák és bandhák témaköreiben. A gyakorlatok lehet, hogy könnyen elvégezhetőek fizikálisan, de amikor a légzés tudatosság, vizualizáció, mantrák és csakrák részeket is hozzáadjuk, akkor az egész tapasztalás megváltozik. A gyakorló elindul a fizikai tapasztalásoktól, amelyek a testre és a test érzékeire korlátozódnak a pránikus szint megtapasztalásáig, a pránikustól a mentális és pszichikus szintek tapasztalásáig. Ez az átmenet a jógagyakorlástól a szádhana felé.

Az 1. kurzusra való jelentkezéshez az ászanák, pránájámák és a jóga, mint szádhana korábbi tapasztalata szükséges. A hatha jóga további (2. és 3.) haladó szakaszaira azok élveznek előnyt, akik elvégezték a korábbi modulokat és legalább három éves tapasztalatuk van a Satyananda/Bihar Yogában.

Rádzsa Jóga Jatra, 1, 2, 3 modulok

Időpont: 2018. szeptember 17-23.

Utazás: egyénileg

A Bihar School of Yoga egy rendszert, a jóga csakra rendszerét követi, amelyet bahiranga vagy külső jógára, saját tökéletesítésünkre és antaranga jógára, belső jógára vonatkozik, amelyben kifejezhetjük spirituális eredményeinket. A külső jóga az, amely során javítod a tested és elméd, az érzékeid és viselkedésed megnyilvánulásainak minőségét. A bahiranga (külső) ágak a hatha jóga, rádzsa jóga és krijá jóga.

A rádzsa jóga az elme-menedzsment tudománya, kimondottan a mentális viselkedés, a mentális hullámzás, amelyet csitta vrittiknek neveznek kezelésével foglalkozik. A rádzsa jóga a mentális fegyelem, a koncentráció, meditáció és saját természetünk magasabb minőségeivel való kapcsolódás tapasztalásának tudománya.

Kinek ajánlott?

A rádzsa jóga azok számára való, akik inspirációt éreznek arra, hogy átalakítsák teljes személyiségüket, és hogy jobb emberi lénnyé váljanak azáltal, hogy megértik, kezelik és felébresztik az elme erősségeit és tulajdonságait. A rádzsa jóga azok számára való, akik minőségi változást szeretnénk elérni az életet illető tapasztalásaikat és kapcsolódásaikat illetően, és hogy felébresszék belső potenciáljukat.

A rádzsa jóga nyolc alapvető szakasza

A rádzsa jógának nyolc alapvető szakasza vagy ága van, amelyek átfogó és fokozatosan haladó rendszer az elme kezelése számára. Az első öt, az előkészítő szakaszok:

  1. Jama: társadalmi szabályok
  2. Nijama: személyes szabályok
  3. Ászana: stabil ülőhelyzet
  4. Pránájáma: a prána irányítása és kiterjesztése
  5. Pratjáhára: érzékek visszavonása

Ezek az előkészítő szakaszok azt célozzák, hogy fokozatosan csendesítsük el az érzékek, a pránák és az elme kifelé forduló hajlamát. Fokozatosan készítik fel a test-elme komplexuom az utolsó három, ezoterikus jóga gyakorlatra, amelyek:

  1. Dhárana: koncentráció
  2. Dhjána: meditáció
  3. Szamádhi: szupertudatosság

A rádzsa jóga nyolc szakaszát trénin modul sorozatokban ajánljuk. A tréning a Patanjali által alkalmazott rádzsa jóga céljának és gyakorlatainak megértésével kezdődik. Az 1. kurzusra való jelentkezéshez az ászanák, pránájámák és a jóga, mint szádhana korábbi tapasztalata szükséges. A hatha jóga további (2. és 3.) haladó szakaszaira azok élveznek előnyt, akik elvégezték a korábbi modulokat és legalább három éves tapasztalatuk van a Satyananda/Bihar jógában.

A jelentkezési lapot a Bihar School of Yoga honlapján lehet letölteni.