Barion Pixel

Jóga és a cukorbetegség

Ebben a Sugárhajtású korban a modern ember folyamatosan ki van téve különböző feszültségeknek. Nem kétséges, hogy számos lehetősége van a kényelmes életre, amelyek fizikai komfortérzetet és testi örömöket nyújtanak számára. Irodában dolgozik, vastag habszivacs matracon alszik, mindenhová autóval megy, moziba és éjszakai klubokba jár, és felüdülésként tévét néz. Mindamellett altatót és mindenféle gyógyszereket kell szednie, hogy meg­kap­ja azt a nyugalmat és békét, amely ellensúlyozza a modern életvitel negatív hatásait. De béke, nyugalom és boldogság helyett sok fizikai, mentális és érzelmi feszültséget kap.

Nők és férfiak manapság nem találnak módot arra, hogy magánéleti csalódásaik és aggodalmaik terhét megkönnyítsék maguknak, így hát áldo­za­tul esnek különböző betegségeknek, mint a cukorbetegség, hipertónia (magas vérnyomás okozta testi állapot), szívbetegségek stb. Vajon van mód a megkönnyebbülésre? IGEN! Az ashtanga jógán keresztül. Ászanák és egyéb hatásos jóga kriják felszabadítják azt az erőt és energiát, amelyen keresztül szembenézhetünk az élet prob­lé­mái­val, és harmonikussá tehetjük életünket.

A cukorbetegség egy általánosan elismert pszichoszomatikus és anyagcsere-be­teg­ség, amelyet a hasnyálmirigy Langherans-szigeteinek elégtelen inzulin­terme­lé­se okoz. A test harmonikus működése legfőképp az endokrin rendszer hatékonyságán múlik.

A Bihar School of Yoga sokéves kutatási programot és speciális diabétesz táborokat követően nagyban igazolta azt a jógikus állítást, miszerint külön­böző jógatechnikák (különösen a jóga ászanák, a Hatha jóga satkarmák és a jóga nidrá) helyreállítják és biztosítják az egészséges idegi kap­cso­ló­dásokat ezekhez a szervekhez, beleértve a belső elválasztású mirigyeket is. A pránájámák, mint a nádi sódhana, bhasztriká, uddzsáji stb. váltakozva stimulálják és gátolják a paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszert. Az ezek az idegek által táplált belső elválasztású mirigyek így önkéntesen ellazulnak illetve aktiválódnak. Mivel a mirigyek általában működő állapotban vannak, ezek a gyakorlatok megadják nekik a szükséges pihenést, lehetővé téve ezzel számukra, hogy hatásosabban működjenek.

A sankhapraksálana hatha jóga gyakorlat végrehajtása ellazítja az endokrin rendszert. Ebben a folyamatban, amikor a teljes bélcsatorna teljesen át van mosva, sok belső elválasztású mirigy, különösen azok, amelyek az emésztéshez és az anyagcseréhez kapcsolódnak, képesek lesznek legalább egy órát pihenni, mielőtt újra ételt veszünk magunkhoz. Ez a rövid pihenő hasznára válik az egész testnek, és csodát tehet a cukorbetegség esetében. A belső elválasztású mirigyek újra működni kezdhetnek, még akkor is, ha előzőleg évekig nem tették.

A cukorbetegség más pszichikus okai kezelhetők olyan erőteljes jóga gyakor­la­tok­kal, mint az adzsapa dzsapa, jóga nidrá és a meditáció. Végül, de nem utolsó sorban, az étkezési, étrendi korlátozásokat kell betartani.

A tudományos felfedezések e modern korában annyi segédlet létezik a kényelmes élethez. Ellentmondásnak tűnik, de mégis igaz, hogy nagyon kevés ember képes élvezni ezt a luxust. Rengeteg ember vagyonos, mégis sze­gé­nyen él. A betegség, amely együtt jár a modern civilizációval, megfosztja őket az erőtől és az élet élvezetétől. A jóga egy erőteljes módja e helyzet helyrehozatalának. A jóga lehetőséget ad egy új élet kezdésére több vitalitással és mentális kitartással, állóképességgel. Később kifejlesztenek egy szélesebb látókört, megértik a saját és más emberek problémáit, és könnyebben megoldják őket.

A modern gyógyszerek hatásukban korlátozottak, és nem nélkülöznek veszélyes mellékhatásokat, míg ellenben a jóga rendszeres és gyengéd gyakorlása egyszerre ártalmatlan és hatásos, és boldog, gyümölcsöző és teljes élethez vezet.

Forrás: Yoga Magazin: 1993. január