Barion Pixel

Hogyan legyünk türelmesek?

Swami Satyananda Saraswati

Részlet a ’Rikhiapeeth Szatszangok’ kiadvány 4. részéből

Ahhoz, hogy türelmesebbek legyünk más emberek hibáival kapcsolatban, először képesnek kell lennünk arra, hogy saját hiányosságainkat lássuk. Amikor képes vagy arra, hogy lásd saját gyengeségeidet, akkor meg fogod érteni. Ha látsz valakit, aki hibázik, akkor magadban is keresd ezt.

Amikor a rosszat kerestem az emberekben, nem találtam senkit sem, aki rossz lenne,
Amikor a saját szívembe néztem, azt láttam, hogy senki sem volt olyan rossz, mint én.

A szentek és bölcsek használják ezt a technikát, ahelyett, hogy mások hibáit keresnénk, saját hibáinkra kell ránéznünk önmagunkban, de ez nem történik meg gyakran. Ha túl sok hibát találsz önmagadban, akkor csökken az önbizalmad. Azt fogod érezni, hogy érdemtelen vagy. Ezért van az, hogy a belső vizsgálat nem egy természeti törvény. Ez a természet törvénye, hogy nem vagyunk képesek arra, hogy lássuk saját arcunkat. A természet ezt a törvényt mindenki számára teremtette. Az emberek képtelenek saját hibáikat és negatív tulajdonságaikat megtalálni, még akkor sem, ha keresik ezeket. Először másban látod a hibát: az a valaki nagyon lusta, túl sokat beszél, nagyon egoista. Aztán elemzed ezeket a hibákat, és megkérdezed, hogy mi az arrogancia és mi a féltékenység. Először másokban tanulmányozd ezeket a dolgokat, mert magadban nem fogod megtalálni, akármennyire is keresed. Nyíltan megmondom mindenkinek, aki itt ül, hogy nem számít, milyen keményen próbálod, semmilyen hibát nem fogsz találni magadban. A hibákat másokban fogod megtalálni.

Tanulj a tükörtől

Ez a természet törvénye. Először másokat tanulmányozz, aztán fogod megismerni magad. Honnan tudod, hogy a szemednek hogyan kell állnia? Onnan tudod, hogy láttad a másik ember szemét, láttad az orrát, az ajkait, a haját, a homlokát, és csak ezután tudod azt, hogy neked is valami hasonlónak kell lenned. A természet tükörként teremtette meg a többieket a számunkra, hogy megismerjük magunkat. A te tükröd a másik ember. Ő mutatja meg számodra, hogy mi a düh. Mit tudsz a dühről? Akkor tudsz róla valamit, ha egy másik ember dühös lesz előtted. Ekkor azt mondod magadban: ’Ó, ez az ember nagyon dühös, tehát ezt nevezik dühnek’. A szüleidre nézve azt fogod gondolni: ’ A szüleim nagyon szeretnek. Tehát ez a szeretet.’ A könyv, amiből megtanulod, mi a szeretet, a düh és a gyűlölet, az emberek körülötted. Ezután keresd ugyanezt a hibát önmagadban.

Hiba mindjárt, a kezdetektől fogva a rossz tulajdonságaidat keresni önmagadban. Ezért van az, hogy először pletykálsz másokról és kritizálod őket. Természetes dolog másokat kritizálni.  Ez a természet törvénye, az emberiség fejlődésének és terjeszkedésének a folyamatában. Honnan tudnád azt állítani már a kezdetekben, hogy értéktelen vagy, mikor nem is tudod, hogy milyen értéktelennek lenni? Ez csak véleményformálás, egy vélemény, hogy értéktelen vagy, és semmi értelme sincsen anélkül, hogy igazából tudnád, hogy mit jelent. Ez bántó az egyén személyiségére nézve. Ugyanez a helyzet, amikor dicséred magad: ’Gyönyörű vagyok, jól énekelek, nagyon jó vagyok’. De tudod egyáltalán, hogy mi a szépség? Milyen egy jó hang? Mi a jóság? Először tudd meg, hogy mi a szépség, mi a zene, mi a jóság, és aztán fogod megtalálni ezeket magadban. Máskülönben azt állítani, hogy ’Jó vagyok’, csak tele lesz egoizmussal. Ezért kell megértenünk a törvényeket, amelyek a természet hozott létre, miközben megteremtette az életet.

Ha valaki kritizál és rosszakat mond rólad, akkor hagyd. Maradj csendben. Ne reagálj. Aztán amikor te kritizálsz valaki mást, nézz magadba, hogy látod-e ugyanazt a hibát magadban.

A világon a legnehezebb dolog önmagunk megismerése. Egy ember mindent tudhat az életben, de mégsem ismeri önmagát. Önmagunk megismerése az önmegvalósítás. Ez nem egy hétköznapi eredmény, hanem egy óriási eredmény. Azt mondjuk: „Nagyon jó vagy, nagyon bölcs”, de önmagad ismerete a legnagyobb eredmény az életben. Az upanisádok ezt atmagjánának, önmagunkról való tudásnak nevezik, és van, aki Isten megismerésének nevezi. Swami Sivananda azt mondta, hogy a kettő ugyanaz: Istent megismerni vagy önmagad megismerni, az ugyanaz.

Rikhiapeeth, 1997. október 30.

Forrás: Yoga Magazine, 2014. december