Barion Pixel

A jógát sosem késő elkezdeni

Adrienne Fortey
(UK)

Mit jelent neked az a szó, hogy jóga? Valószínűleg a Himalája csúcsain transzban ülő misztikussal, vagy a test látszólag lehetetlen kicsavarásával azonosítod. De tulajdonképpen szerte a világon egyszerű férfiak és nők milliói formálták át életüket ezen ősi tudomány gyakorlásával. A jóga testtartások, sajátos légzés technikák és relaxáció rendszere, amelyek együttes hatása harmonizálja az egyén minden vonatkozását. Indiából, kb. 5000 évvel ezelőtti időből származik, és századunkban néhány haladó gondolkodású jóga mester átültette ezeket a tanításokat abba a formába, ahogyan ma ismerjük őket, elérhetővé téve ezzel annak kedvező hatásait az egész emberiség számára, tekintet nélkül fajra, vallásra, nemzetiségre, foglalkozásra vagy korra.

Húsz perc jóga felér több órányi általános testedzéssel. Ez az út a jó egészséghez és a hosszú élethez, és elvezet oda, hogy testedben, elmédben és szellemedben is fiatalosan érezd magad. A jóga a természetes módja annak, hogy megszabadulj a fájdalomtól és idegfeszültségtől, amelyek elszívják az erőt és életenergiát a testtől és az elmétől. Mindenki képes elegendő jógát gyakorolni ahhoz, hogy megtapasztalja annak számottevő kedvező hatását szinte azonnal. Ez igaz a nyolcvan évesekre és azon túl is, csakúgy, mint azokra, akik életkortól függetlenül hagyták, hogy fizikai állapotuk leromoljon. Sok jógagyakorlat végezhető kényelmes ülő helyzetben, állva vagy fekve. A jóga nem a szó hagyományos értelmében vett testedzés. A jóga lassú és finom mozdulatai segítségével képes leszel élénkíteni és ellazítani minden testrészedet a lábujjaktól a fejtetőig, és az izmoktól és inaktól befelé, az egészen mélyen lévő belső szervekig és mirigyekig. A jóga felébreszti a bennünk rejlő életerőt, és ráadásul még nagyon élvezetes is.

Kormeghatározás

Amikor azt gondoljuk, hogy túl öregek vagyunk valamihez, akkor valójában mit is értünk „túl öreg” alatt? Van-e valóban köze a korunknak az évek számához, amelyek azóta teltek el, hogy erre a világra születtünk? Mit látunk valójában, amikor ránézünk valakire, és eldöntjük, hogy öreg vagy fiatal? Az alábbi listában található néhány olyan jellemző, amelyeket általában vagy a fiatalsággal vagy az öregséggel hozunk kapcsolatba.

A fiatalság jellemzői Az öregség jellemzői
hajlékonyság merevség
mozgékonyság mozgásképtelenség
nyugodtság feszültség
mély alvás álmatlanság
életerő fáradtság
állóképesség kimerültség
megfelelő vérkeringés elégtelen vérkeringés
feszes izmok petyhüdt izmok
jó bőrtónus gyenge bőrtónus
normális testsúly elhízás
éber elme szenilitás, gyenge memória
optimizmus depresszió
bátorság félénkség

Tehát valójában az tesz bennünket fiatallá, ha minél többet hordozunk a fiatalság jellemzőiből, és attól leszünk öregek, ha az öregség jellemzőiből van bennünk sok, nem pedig az éveink száma. Egy megfelelően megtervezett jóga program, amelyet ha becsületesen és rendszeresen végeznek, vissza fogja fordítani az öregedés jeleit, és az ember újjászületik.

Hogyan tudja a jóga visszafordítani az időt

A jóga tudományos módszer, amely az egyén minden megjelenési formájával foglalkozik, és mint ilyen, holisztikus megközelítésű. A rendszeres és odaadó jógagyakorlás megszünteti a sok gyengélkedés és betegség mögött meghúzódó okokat, mivel hatásai a következők:

  • kiegyensúlyozza az energiákat
  • méregteleníti a testet
  • javítja a véráramlást
  • fokozza az oxigén áramlását a testben
  • nyújtja és tonizálja az izmokat
  • fokozza a test hajlékonyságát
  • csökkenti a fizikai, mentális és érzelmi stresszt
  • javítja az alvás minőségét és mentális szemléletmódunkat

Más szóval a jóga harmóniát teremt fizikai, mentális, érzelmi és spirituális vonatkozásaink között. Tehát azt mondhatjuk, hogy a fenti hatások elkezdik visszafordítani az öregedés jeleit, és fokozatosan visszavezetnek minket egy olyan állapotba, amelyet a fiatalság jegyei jellemeznek. Ha találkozol egy idős emberrel, akiről sugárzik az egészség és az életerő, akkor könnyen elképzelhető, hogy titkos receptje a napi jógagyakorlás.

A jóga és hétköznapi betegségeink

Manapság egyre inkább változik a betegellátás, ahogy az orvostudomány ráébred arra, hogy a betegségek és panaszok kezelésénél csupán a tüneti kezelés nem elegendő; a mögöttes okokat kell kezelni és gyógyítani. Mi a betegség?* A test nyugalmának és könnyedségének hiánya, ami arra utal, hogy kiegyensúlyozatlanok vagyunk, és változtatnunk kell valamin ahhoz, hogy egészségesek és örömtelibbek lehessünk. A betegség ugródeszka lehet a változáshoz és fejlődéshez; a természet szól, hogy áthágtuk törvényeit, letértünk ösvényeiről.

Az egészség és életerő visszanyeréséhez még csak nem is szükséges ismerni vagy megérteni az okokat. A jóga ászanák, légzés- és relaxációs technikák rendszeres gyakorlása automatikusan gyógyulást hoz.

Nézzünk meg néhány hétköznapi betegséget, amely sok embert kínoz: fejfájás, elhízás, gyenge látás, aranyér, hörghurut, a menopauza pszichés problémái, menstruációs fájdalmak. Csodának tűnhet, de mindezek az állapotok javíthatók és gyógyíthatók jógával, és a tablettákat, balzsamokat, kenőcsöket, pirulákat és gyógyszereket mind el lehet dobni.

És mi van a súlyosabb betegségekkel, amelyek komoly szenvedést, fogyatékosságot vagy akár korai halált okoznak; a modern életvitel betegségei, mint például a magas vérnyomás, szívbetegség, köszvény, cukorbetegség, rák, érelmeszesedés, asztma stb.? Igen, még ezek is jelentősen javíthatók, sőt gyógyíthatók is a jóga segítségével. Természetesen a jóga sokkal hatásosabb egy újonnan megjelent állapot esetében, mint utolsó mentsvár, amikor már minden más kezelési mód kudarcot vallott. Pszichés rendellenességek – mint a depresszió, fóbiák, anorexia, szorongás – szintén sikeresen kezelhetőek jógával.

És mi a helyzet az öregség olyan elkerülhetetlen velejáróival, mint az emlékezetkihagyás, gyenge látás és hallás, fokozatos merevség, inkontinencia, általános testi gyengeség? Amint már megállapítottuk, az előrehaladó évek ezen hatásai nem elkerülhetetlenek, és megelőzhetők illetve visszafordíthatók jógagyakorlással. A jóga a kivezető út a fájdalom és betegség körforgásából.

A relaxáció fontossága

Az emberek által megélt problémák közül sokat a stressz, a szorongás és a feszültség okoz, amelyek idővel mentális vagy testi betegségben nyilvánulnak meg. Tehát azáltal, hogy ellazítjuk a testet és az elmét, az életenergia újra kiegyensúlyozódik, az életerő visszatér, és egy teljesen friss és optimista életszemléletet tapasztalunk meg.

Mit értünk relaxáció alatt? Amikor nagyon kis gyerekeket játék közben látunk, azt fogjuk észrevenni, hogy teljesen bele vannak merülve a játékba, megfeledkezve a körülöttük lévő egyéb történésekről, és amikor elfáradnak, akkor egyszerűen lefekszenek és alszanak, elernyedve, akár egy rongybaba. Míg, amikor felnőttek mondják azt, hogy most lazítanak, akkor ők általában csupán egy másik tevékenységbe fognak bele, amely szintén energiát igényel, akár fizikait, akár mentálist. Gondolj csak bele, milyen régen volt már, hogy igazi mély ellazulást tapasztaltál. Néhány órája volt, múlt héten, múlt hónapban, vagy már annyira régen, hogy már nem is emlékszel rá?

A jógában használt relaxációs technikák rendkívül egyszerűek, mégis a hatás azonnal érezhető. Nem kell „próbálkoznod”, hogy ellazulj, vagy „hinned” abban, hogy a gyakorlatok működni fognak; egyszerűen csak követed az utasításokat, és ahogy megtanulsz elengedni, minden feszültséged eltűnik. A totális ellazulás gyerekekre jellemző képessége újra a tiéd lesz, és a kedvező hatások huszonnégy órán át veled maradnak. Amikor a feszültség és szorongás felolvad, az akarat erősebbé válik, és az elmédnek lesz ereje más megjelenési formákkal is foglalkozni, amelyek esetleg hatással vannak az egészségedre, úgy mint túlzott evés, dohányzás, túlzásba vitt alkoholfogyasztás stb. A jógagyakorló általában azt veszi észre, hogy ezek a függések csak úgy maguktól eltűnnek, mindenfajta erőfeszítés nélkül.

Hogyan kezdjünk hozzá

Kezdetben egy képesítéssel rendelkező, megfelelően képzett jógatanártól kellene tanulnod. Bár sokfajta könyv hozzáférhető, ezeket csak tájékozódásra és további információszerzésre kellene használni, nem pedig arra, hogy ebből tanulj jógázni. Ez különösen fontos, ha egészségügyi problémáid vannak. Kezdő jógaórákat gyakran tartanak közösségi egészségközpontokban, és felnőttoktatási intézményekben. Jógaórákat hirdethetnek helyi újságokban, és néhány jógatanár és iskola megtalálható a Yellow Pages-ben (telefonkönyv).

Az órák általában kiscsoportosak, vegyes korosztályú és nemű résztvevőkkel, de vannak külön órák konkrét csoportoknak is, mint például nőknek, nyugdíjasoknak, kismamáknak. Ha nem tudsz eljárni órára, vagy jobban szeretnél otthon magánórákat venni, akkor valószínűleg ez is megoldható, csak természetesen kicsit drágábban.

Ha éppen egy konkrét betegség kezelése alatt állsz, vagy erős hatású gyógyszert szedsz, akkor meg kell beszélned az orvosoddal, hogy te szeretnél elkezdeni jógázni, és ő nagyon valószínű, hogy el lesz ragadtatva a döntésedtől, és talán még egy jógatanárt is ismer, akit szívesen ajánl.

Ha te (vagy egy rokonod) gondozásra szorultok egy otthonban, és szeretnél jógát tanulni, akkor beszéld meg annak lehetőségét, hogy egy tanár hetente egyszer-kétszer ellátogatna az otthonba. Talán még egy csoportot is meg tudnak szervezni, ha van elég érdeklődő.

Ha egyszer elkezded az órákat, gondoskodj róla, hogy az adott időtartam minden héten szabad legyen, hogy ne kelljen kihagynod egy órát sem. Különösen kezdetben, amikor még minden új, a rendszeres gyakorlás és az órán való részvétel elengedhetetlen. Ez a te külön időd, amikor saját magaddal törődsz. A tanárod javasolni fogja, hogy néhány, az órán vett gyakorlatot majd otthon is végezz, hogy maradéktalanul részesülj a jótékony hatásokban, így lehet, hogy át kell alakítanod a napirendedet, hogy ez is beleférjen. Rendszerint egy órával kevesebb tévénézés biztosítja a szükséges időt. Amikor elkezded érezni a jótékony hatásokat, akkor úgyis magadtól szeretnéd majd végezni a gyakorlatokat otthon!

Tehát akár huszonöt, harmincöt, negyvenöt, ötvenöt, hatvanöt vagy nyolcvanöt éves vagy, még mindig nem vagy túl öreg ahhoz, hogy felfedezd, mit tehet érted a jóga.

Forrás: Yoga Magazine, 1999. január

* A betegség angolul „disease” , ami szó szerinti fordításban a testi könnyedség ill. nyugalom hiánya (dis=antoníma képző; ease=könnyedség, nyugalom).