Main

Teljes sankhapraksálana

Teljes sankhapraksálana, a jógikus méregtelenítés csúcsgyakorlata
2017. szeptember 22. este és 23. reggel

 

 

 

Jógikus méregtelenítés
A méregtelenítésnek évezredes és kipróbált hagyománya van a jógában. E méregtelenítő gyakorlatok közül a sankhapraksálana módszere kimagasló helyet foglal el a hatha jóga rendszerében. És nem csak a hatha jógában áll magasan, hanem a jóga valamennyi módszere közül az egyik legkiemelkedőbb. Noha a technika rendkívül egyszerű, komplex és mély hatásai emelik más módszerek fölé. Az olyan ritka technikák közé tartozik, ami egyszerre tisztít és méregtelenít mindegyik alapvető szinten, fizikailag, energetikailag, mentálisan és érzelmileg. Végrehajtásához ez az egyik legkedvezőbb időszak az év során.

A módszer
A sankhapraksálana a Satyananda Yoga-Bihar Yoga tradíció egyik legfontosabb gyakorlata. A bélrendszer teljes tisztítását végzi nagyon egyszerű és teljesen természetes folyamaton keresztül, amihez csak természetes anyagokat használ: tiszta vizet és sót, valamint a fizikai testet. A folyamat során nagyon enyhén sós vizet kell inni megfelelő mennyiségben, és néhány egyszerű hatha jóga ászanát végezni megfelelő sorrendben, a szükséges ideig, ami maximum 1,5-2,5 órát vesz igénybe. Ezután meg van határozva hogy mikor, mit és mennyit kell enni közvetlenül a gyakorlat után és később a nap során. Az ezt követő egy hónapban mértékletes étrendet kell követni, elkerülve a savasságot okozó zöldségek és gyümölcsök, a tej és tejtermékek, a zsíros, olajos, fűszeres ételek, a kávé, fekete tea, az édességek, csokoládé és szénsavas és nagyon cukros üdítőitalok fogyasztását és a dohányzást. Az ezekről való lemondás miatti nehézségekért bőségesen kárpótolnak a pozitív hatások, amikben részesülhetünk az időszak végén.

Jótékony hatások
A sankhapraksálana fizikai szinten enyhíti az emésztési problémákat, mint az emésztési rendellenesség, a puffadás, a gyomorsavtúltengés és a székrekedés. Általánosságban tonizálja a májat, valamint a többi emésztőszervet és mirigyet. Alkalmazzák cukorbetegség, hypoglycaemia (alacsony vércukorszint), elhízottság, magas vérkoleszterin és magas lipid szint kezelésére. Erősíti az immunrendszert, enyhítve az allergiás és immunológiai problémákat. Enyhíti az ízületi gyulladást és a krónikus gyulladásos betegségeket. Csökkenti a túlzott váladékképződést, enyhítve az asztmát, a krónikus megfázást és a sinusitist (orrmelléküreg-gyulladás). Tisztítja a vért, és enyhít olyan bőrproblémákat, mint a pattanások, kelések és az ekcéma.
Pránikus szinten a sankhapraksálana feltölti az egész pránatestet, megszünteti a nádíkban lévő blokkokat, és tisztítja valamennyi csakrát. Helyreállítja az öt prána egyensúlyát, és megnöveli az energia szintjét.
Pszichikailag előkészíti a tudatosság magasabb állapotaihoz vezető utat. Bármilyen szádhanát végzünk a gyakorlat után, megsokszorozza hatásait. (Swami Satyananda Saraswati: Ászana, Pránájáma, Mudrá, Bandha)

 

Kinek ajánlott: Elsősorban olyanokat várunk, akik már végezték a gyakorlat rövid változatát, de erős szándék esetén azok jelentkezését is elfogadjuk, akiknek még nincs tapasztalatuk ebben.  Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy fenntartjuk a jogot a résztvevők kiválasztására. A programot minimum 12 fő jelentkezése esetén tartjuk meg.

Kinek nem ajánlott: A gyakorlat nem végezhető orvosi kezelésre szoruló állapot esetén és várandósság alatt. 

A programot vezetik: Dr. Swami Mudraroopa és Swami Bhaktananda

A program két helyszíne: Szeptember 22, péntek este 17.30-19 óra között foglalkozás a budapesti Satyananda Yoga Központban a másnap reggeli gyakorlat részleteiről, hatásokról.
Szeptember 23, szombat reggel 6.30 Maitreya Ház, a gyakorlat elvégzése. 1112 Budapest, Kamaraerdő

Részvételi díj: 29000 Ft (22835 Ft+ Áfa) Az ár tartalmazza a programon való részvételt, az étkezéseket (szombaton két kötelező étkezés a gyakorlat elvégzése után),

Jelentkezés módja és határideje: e-mailben az info@satyananda.hu címen a férőhelyek beteltéig, de legkésőbb 2017. szeptember 10-ig.

Programkezdés: Szeptember 22., péntek este 17.30-19 óra között Satyananda Yoga Központban: foglalkozás a másnapi gyakorlat részleteiről, hatásokról.
Szeptember 23, szombat 6.30 óra: a gyakorlat elvégzése: Maitreya Ház, 1112 Budapest, Kamaraerdő

Program vége: Szeptember 23. dél körül, a gyakorlat utáni első kötelező étkezéssel, körülbelül 13-14 óra között. A második étkezéshez az ételt minden résztvevő megkapja, és otthon elfogyasztja az előírt időpontban.

Hozzon magával:
Kényelmes váltóruha a gyakorláshoz, ami fedi a lábakat és a vállakat,
Jógaszőnyeg,
Pléd/könnyű takaró a pihenéshez
Tisztálkodási eszközök,

Fontos információ
A program résztvevői kapnak egy részletes listát a kerülendő és az előnyben részesített ételekről az egyhónapos periódusra.
Az ajánlott étrend betartása a résztvevők felelőssége. A jelentkezőknek az aláírásukkal kell igazolni, hogy tudomásul veszik és elfogadják ezt, valamint, hogy nem állnak gyógykezelés alatt, és hogy saját szándékukból, önként vesznek részt a programon.